Mai rabdă puțin și vei vedea bucurie – Sfântul Teofan Zăvorâtul

Cu toții suntem în mâinile lui Dumnezeu. Dar nu conștientizăm acest lucru. Și în loc să ne simțim bine în mâinile Lui, noi dăm mereu din mâini și picioare, ca niște copii neascultători.

Viața noastră este ocârmuită de la naștere și până în clipa morții de pronia lui Dumnezeu. Când ne lăsăm în grija Lui, toate sunt ușoare și frumoase. Și au întotdeauna un final bun.

Mai rabda putin si vei vedea bucurie

Mai rabda putin si vei vedea bucurie

Cu toate acestea, noi ne zbatem și ne agităm în continuu, crezând că prin puterile noastre se face ceva.

Iată ce cuvinte frumoase i-a spus Sfântul Teofan Zăvorâtul unei femei care era foarte îngrijorată.

„Puneți-vă în mâinile lui Dumnezeu și așteptați. Oricum sunteți în mâinile lui Dumnezeu, numai că dați din mâini și din picioare. Încetați să mai faceți asta și stați liniștită”.

Iată cât de ușor ne putem liniști: la gândul că Dumnezeu se află la cârma vieții noastre și toate se fac numai cu voia Lui.

Cu toții ne-am putea simplifica viața dacă le-am lăsa pe cele pe care nu le putem face în grija lui Dumnezeu.

Ce folosim dacă ne îngrijorăm? Nici un fir de păr nu se mișcă fără știrea și voia lu Dumnezeu.

Citește și – Îngrijorarea excesivă este o boală a sufletului – Sfântul Teofan Zăvorâtul

Ca să ne arate că nimic nu putem face fără ajutorul lui Dumnezeu ne-a spus că omul nu poate să adauge nici un cot staturii sale dacă se îngrijorează.

Grijile excesive nu fac decât să ne îmbolnăvească. Pentru că ne putem nădejdea fie în forțele proprii și ele la un moment dat cedează, fie în oameni, care ne pot trăda sau pot fi la fel de neputincioși ca și noi.

Când trecem prin necazuri, trebuie să cerem de la Dumnezeu putere să le putem răbda cu bărbăție. Iar Domnul, văzând credința noastră, ne va da și mângâiere ca să putem trece mai ușor prin greutăți.

De asemenea, trebuie să cerem răbdare, mai ales în boli. Dumnezeu știe dacă ne este mai de folos să bolim sau să ne vindecăm mai repede.

Noi nu vedem decât interesul trupului, însă Dumnezeu privește la nevoile sufletului și caută mântuirea noastră.

Citește și – Voi vă faceți planuri, dar mai bine v-ați lăsa în mâinile lui Dumnezeu – Sfântul Teofan Zăvorâtul

Oare Dumnezeu, Maica Domnului și sfinții nu văd că suferim?

„Și văzând, nu împreună-pătimesc cu noi și nu sunt gata să ne ajute? Și totuși ne lasă să ne chinuim. De vreme ce ei sunt cu totul dragoste, înseamnă că nu îngăduie aceasta din dușmănie. Și dacă așa stau lucrurile, ce vrea să fie asta?”

Răspunsul îl dă Sfântul Teofan printr-o pildă frumoasă, despre o plăcintă pe care gospodina o trece prin focul și chinurile cuptorul pentru a o coace.

Plăcinta, dacă ar avea grai, ar striga cât o ține gura că se chinuie cumplit și nu poate răbda acea căldură mare, reproșându-i gospodinei că are dușmănie față de ea.

Dar gospodina, dacă ar fi să înțeleagă limba plăcintei, i-ar spune:

„Ce dușmănie? Eu, dimpotrivă, pentru tine lucrez. Rabdă puțin, și ai să vezi cât de frumoasă ai să ieși! Și ce mireasmă se va răspândi din tine în toată casa! Ceva de minune! Așa încât fă bine de mai rabdă puțin și vei vedea bucurie.”

Așa este și cu noi, cei chinuiți de diferite necazuri. Ele au rolul să ne curățească și să ne împodobească sufletul cu virtuțile bine-plăcute lui Dumnezeu.

Fără jertfă nimeni nu poate să lumineze, spunea Părintele Arsenie Papacioc.

Învățăm din această frumoasă pildă că trebuie să ne lăsăm în mâinile lui Dumnezeu să ne modeleze precum vrea, ca să ajungem oameni vrednici de iubirea Sa.

Tot ce avem de făcut este să așteptăm și să răbdăm, cu nădejdea că Dumnezeu nu îngăduie mai multă suferință decât putem duce. Iar celui care rabdă cu bărbăție și cu credință îi dă putere și mângâiere sfântă.

Citește și – „Totul e de la Dumnezeu, și bolile și sănătatea. Totul ni se dă pentru mântuirea noastră” – Sfântul Teofan Zăvorâtul

Sursă articol: Altarul Credinței, Fă bine de mai rabdă puțin și vei vedea bucurie: https://altarulcredintei.md/fa-bine-de-mai-rabda-putin-si-vei-vedea-bu%c2%adcurie/

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.