De ce îngăduie Dumnezeu să fim ispitiți și încercați? 

Citirea din Sfânta Scriptură, din Psalmi și din Sfinții Părinți este o îndeletnicire extrem de folositoare pentru suflet și minte.

Mai ales atunci când ne aflăm într-o situație dificilă și avem nevoie de un cuvânt de îmbărbătare, de luminare, de îndrumare. Fără îndoială, cel mai în măsură să ne povățuiască la vreme de necaz este părintele nostru duhovnic.

De ce ingaduie Dumnezeu sa fim ispititi

De ce ingaduie Dumnezeu sa fim ispititi

Însă atunci când acesta nu este în preajmă, putem afla un cuvânt de mângâiere în cărțile scrise de sfinți. Cuvintele lor au putere, deoarece sunt insuflate de Duhul Sfânt. De aceea și învățăturile lor „prind” la cei care le primesc.

Sfântul Ioan Gură de Aur are cuvântări extraordinar de frumoase și de folositoare pentru suflet.

Referindu-se la ispitele care se înmulțesc în viața noastră, el spune că încercările vin tocmai ca să ne deprindem cu lupta împotriva lor, cerând permanent ajutorul lui Dumnezeu.

Citește și – Importanța ispitelor și a încercărilor în viața noastră

„Dumnezeu l-a lăsat pe diavol să se năpustească asupra ta ca o fiară sălbatică, pentru ca să-i cunoști puterea trăind-o”.

Diavolul nu are nici o putere asupra noastră, spunea Părintele Arsenie Papacioc, deoarece el este un tolerat. El poate doar să ne ispitească, să ne ademenească, să ne atragă spre păcat, însă nu ne poate forța sau obliga.

Sfântul Antonie, pe când era luptat de demoni, a fost luminat de Dumnezeu că aceia nu au nicio putere asupra lui și a început să îi batjocorească:

„Dacă ar fi fost oarecare putere întru voi, ajungea chiar numai unul dintre voi să vină; iar de vreme ce v-a slăbănogit Domnul, pentru aceasta în zadar vă ispitiți cu mulțimea a mă înfricoșa. Semnul neputinței voastre este că v-ați făcut în chipul fiarelor celor necuvântătoare”.

Diavolul ne poate înfricoșa, înspăimânta cu vedenii și arătări, însă nu ne poate vătăma, decât dacă îi îngăduie Dumnezeu, și aceasta tot spre folosul nostru.

„Hristos se poartă cu noi cum ar face-o cel mai bun antrenor de palestră (școală de educație fizică în Atena antică).

Acesta ia mai întâi în primire un luptător începător, neexersat, slab și nepăsător. Îl pregătește și-i întărește trupul pentru luptă, dar apoi nu-l mai lasă să se odihnească, ci îl trimite mereu în arenă, să lupte cu cât mai mulți, ca să-i arate și în practică câtă putere i-a dat”.

Când Sfântul Antonie cel Mare se lupta cu diavolii în groapă și a fost rănit, i s-a arătat Domnul, iar el l-a întrebat: „Unde ai fost, Preadulce Hristoase? Pentru ce dintru început nu Te-ai arătat ca să ușurezi durerile mele? Iar Domnul i-a răspuns lui zicând: „Antonie, aici eram și așteptam să vă nevoința ta; deci de vreme ce ai răbdat și nu te-au biruit, de acum îți voi fi ție de-a pururea ajutor și te voi face să fii renumit pretutindeni”.

Citește și – Pentru ce vin ispitele în viața noastră

Ridică ispitele, și nu nimeni nu se va mai mântui, zic Sfinții Părinți. Iată de ce se cuvine să primim ispitele ca pe niște examene, pentru care trebuie să ne antrenăm permanent.

„Domnul ar fi putut, desigur, să-l scoată de la mijloc pe vrăjmaș, dar, ca să cunoști prisosul de har care ți-a fost dăruit și cât de mare este puterea duhovnicească pe care ai primit-o prin Botez, îl lasă să te înfrunte, dându-i multe prilejuri să te atace, ca tu să câștigi cununile”.

Dumnezeu ne-a dat putere să călcăm toate cursele vrăjmașului, prin rugăciune și statornicie în credință. Însă arma cea mai puternică împotriva diavolului este smerenia. Diavolul fuge ca ars de cel care are smerita cugetare.

Sfântul Antonie dă mărturie de aceasta, căci văzând pe diavolul întinzându-și cursele peste lume, a auzit glas de sus care i-a spus că numai smerenia ne poate scăpa de cursele vrăjmașului.

Citește și – Când omul este mândru peste măsură, Dumnezeu îi trimite ispite peste puterile lui

Surse articol:

1. Altarul Credinței, De ce să mă lupt pentru mântuire? https://altarulcredintei.md/de-ce-sa-ma-lupt-pentru-mantuire/
2. Sfântul Ierarh Atanasie, Viața Sfântului Antonie cel Mare, Doxologia: https://doxologia.ro/vietile-sfintilor/sinaxar/viata-sfantului-antonie-cel-mare

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.