Nu te mâhni, orice ți s-ar întâmpla – Părintele Porfirie Kavsokalivitul

Sunt cuvinte frumoase, pe care le place să le auzim, dar pe care cu greu le primim în inimă și le putem pune în practică.

A-ți păstra pacea în mijlocul tulburărilor pare un lucru imposibil. Însă în realitate, a nu te supăra în vremea necazurilor ține de un singur lucru: de credința puternică în Dumnezeu.

Nu te mahni orice s-ar intampla

Nu te mahni orice s-ar intampla: Freepik.com

Scopul vieții noastre aici nu este să adunăm comori pământești, pe care le fură hoții, le strică rugina și le mănâncă moliile.

Scopul nostru este să dobândim harul Sfântului Duh. Iar pentru a obține aceasta trebuie să ne curățim de patimi și să ne păzim cu orice preț pacea sufletului.

Patimile care aduc multă tulburare sunt mai cu seamă mânia, supărarea și cârtirea.

Noi tot timpul suntem nemulțumim de câte ceva. Întotdeauna este ceva care ne displace sau ne incomodează.

Aceste lucruri vin din prea multa mândrie. Dacă am fi smeriți, le-am primi pe toate ca din mâna lui Dumnezeu.

Când ne arătăm nemulțumiți de soarta noastră, când ne dorim altceva decât este, ne împotrivim de fapt lui Dumnezeu și voii Lui.

Citește și – Iată cât de ușor putem scăpa de starea de supărare și mâhnire – Sfântul Porfirie Kavsokalivitul

Ca să ne putem afla liniștea sufletească trebuie să ne încredem în pronia lui Dumnezeu, Care pe toate le rânduiește și le îngăduie spre binele nostru.

Cel care se tulbură pentru ceva, trebuie să știe că încă nu s-a predat pe sine voii lui Dumnezeu și suferă de mândrie, spune Sfântul Siluan Atonitul.

Iată pricina pentru care oamenii suferă atât de mult și se chinuiesc pe pământ. Pe toate vor să le facă prin puterea lor, pe toate vor să le schimbe după voia lor. Nu Îl întreabă pe Dumnezeu, nu iau aminte la poruncile Lui, care de fapt sunt sfaturi părintești pentru mântuirea noastră.

Ori de câte ori vrem să facem ceva, trebuie să ne rugăm ca Dumnezeu să facă după voia Lui. Dorințele noastre nu sunt întotdeauna bune. Planurile noastre nu duc întotdeauna la bine.

De aceea trebuie să Îl lăsăm pe Dumnezeu să lucreze în viața noastră. Să nu ne dorim să fie altfel decât este, să avem încredere că Dumnezeu a rânduit pentru noi ce ne este de folos pentru mântuire.

„Nimic nu este întâmplător în această viață. Totul are un scop și nimic nu se petrece fără o cauză”, spunea Sfântul Porfirie Kavsokalivitul.

Încercările au rolul de a ne învăța răbdarea, rugăciunea, cugetarea smerită. De aceea nu trebuie să ne împotrivim relelor care vin asupra noastră, sau să ne mâniem și să cârtim.

„Nici un ac nu cade dintr-un brad, dacă nu vrea Dumnezeu. De aceea, nu trebuie să te mâhnești, orice ți s-ar întâmpla. Așa ne sfințim!”

Răbdarea în necazuri aduce sfințirea sufletului. Iată cât de mult folos putem dobândi dacă ne smerim în vremea încercărilor. Cea mai bună soluție împotriva dificultăților este rugăciunea. Ea aduce și liniște sufletului, și lumină minții, și nădejde că Dumnezeu va ajuta.

Citește și – Răbdarea este puterea care calmează sentimentele de supărare și revoltă, liniștește durerile și suferințele grele – Sfântul Nectarie

Unui tânăr care avea probleme în familii și suferea mult din acasă cauză, Părintele Porfirie i-a spus că din cauza sensibilității crescute și a supărărilor se poate îmbolnăvi trupește.

Supărarea este o boală a sufletului care vatămă și trupul.

„Uite, acum tu te mâhnești din cauza casnicilor tăi. Dar ei te ajută, de fapt, să atingi înălțimi duhovnicești. Dacă n-ar fi ei, n-ai mai spori deloc. Dumnezeu ți i-a dat”.

Citește și – Rugăciunea transformă orice supărare în bucurie și întunericul în lumină – Sfântul Porfirie

Sursă articol: Altarul Credinței, Nimic nu este întâmplător în viață ‒ supărările din familie şi ce poate ieși bun din ele: https://altarulcredintei.md/nimic-nu-este-intamplator-in-viata-%E2%80%92-supararile-din-familie-si-ce-poate-iesi-bun-din-ele/

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.