Atât de mare este harul preoților încât nici îngerii nu îndrăznesc să le aducă vreo critică

Nu există slujire mai mare pe pământ decât slujirea lui Dumnezeu, pe care o săvârșesc neîncetat preoții.

Atât de mare este harul preoților, încât și îngerii se supun lor și nu îndrăznesc să le facă vreo observație.

Cat de mare este harul preotilor

Cat de mare este harul preotilor: Pemptousia.gr

Noi oamenii, nu avem nici o reținere în a-i vorbi de rău pe preoți. Ba unii dintre noi îi numim „popi” și facem bancuri pe seama lor sau îi judecăm pentru avuțiile și viața lor.

În cartea „Explicarea Dumnezeieștii Liturghii” de Părintele Stefanos Anagnostopoulos se relatează o întâmplare care ne poate face pe mulți dintre noi să ne gândim de două ori înainte de a mai judeca vreun preot.

Citește și – Îngerii sunt mesageri, călăuze, ocrotitori și ajutători în toate lucrurile

Această întâmplare este adevărată, și a fost dezvăluită de părintele Gavriil, starețul Mănăstirii Dionisiu din Muntele Athos.

Este vorba despre un preot virtuos, care deși nu avea multă carte, era plin de credință și de râvnă pentru Dumnezeu.

Obișnuia să stea ore în șir la Proscomidie, pomenind mulțime de nume și pomelnice, încât și venele de pe picioare i se spărgeau.

Neștiind rânduiala Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii „ca la carte”, el așeza miridele pe Sfântul Disc într-un mod greșit. Părticica Maicii Domnului o punea de-a dreapta Mielului, iar părticelele pentru sfinți le așeza de-a stânga Lui.

Însă aceasta o făcea din neștiință și nu din lipsă de evlavie față de cele sfinte.

Într-o zi a venit la mănăstire un arhiereu care trebuie să hirotonească acolo un diacon. Pe când se termina Utrenia, arhiereul și-a pus veșmintele pe el și s-a îndreptat spre Proscomidiar pentru a pomeni pomelnicele.

A observat atunci că preotul nu pusese bine miridele și l-a chemat ca să îi arate că a așezat invers părticelele pentru pe Maica Domnului și pentru cetele sfinților.

Și întrebându-l dacă nu l-a văzut nimeni când a făcut Proscomidia, preotul a zis:

„Ba da, Preasfințite. În fiecare zi când slujesc, mă vede îngerul slujitor, dar nu-mi zice nimic. Mă iertați, că neînvățat cum sunt, am făcut asemenea greșeală. De acum înainte voi lua seama!”

Arhiereul l-a întrebat cine îl slujește cu el de obicei în Sfântul Altarul și dacă nu are nici un frate care să îl ajute.

„Nu, doar îngerul Domnului”, a răspuns preotul cu smerenie.

La auzul acestor cuvinte, episcopul a rămas fără grai. Și-a dat seama că în fața lui se află un preot îmbunătățit.

Citește și – Rugăciuni la intrarea și la ieșirea din Biserică

După ce a plecat arhiereul, preotul a continuat să slujească Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie după obicei. Când a mers să facă Proscomidia, îngerul s-a coborât la el și i-a zis că de data asta a așezat bine miridele.

„Da, dar tu ai știut de atâția ani că greșesc și nu mi-ai spus să mă îndrept?”

Îngerul i-a răspuns:

„Am văzut, dar nu am fost îndreptățit s-o fac. Eu nu sunt vrednic să-l corectez pe preot, ci am poruncă de la Dumnezeu doar să-l ajut și să-l slujesc. Singur episcopul o poate face!”

Iată cât de mare este cinstea pe care îngerii o dau slujitorilor sfintelor altare.

Iar noi, necontenit bârfim, clevetim și ocărâm pe preoți, neștiind cât de mare este vrednicia lor înaintea lui Dumnezeu.

Îngerii se cutremură când preotul săvârșește jertfa cea nesângeroasă și își acoperă fețele cu aripile.

Deși noi nu îi vedem, și poate nici preotul însuși, însă îngerii slujesc împreună cu el în Sfântul altar, aducând slavă lui Dumnezeu.

„Dacă ați vedea ce se petrece în timpul heruvicului, când preotul citește rugăciunea, ați fugi cu toții.. Îngerii urcă și coboară nevăzut și de multe ori simt aripile lor cum mă lovesc peste umeri”.

Sfântul Ioan Gură de Aur, care are cele mai frumoase și profunde scrieri despre preoție, spune că această slujire a preotului se face pe pământ, însă rânduiala ei este cerească.

„Slujba aceasta n-a rânduit-o un om, sau înger, sau arhanghel, sau vreo altă putere creată de Dumnezeu, ci Însuși Mângâietorul. Sfântul Duh a rânduit ca preoții, încă de când sunt în trup, să aducă lui Dumnezeu aceeași slujbă pe care o aduc îngerii în ceruri”.

În mâinile preoților se află sufletele credincioșilor care i-au fost încredințate spre păstorire.

Prin slujirea lor primim taina Sfântului Botez, prin mâinile lor luăm iertarea păcatelor prin spovedanie, din mâinile lor primim Sfânta Împărtășanie și nădejdea vieții cele veșnice.

„Părinții noștri ne nasc pentru viața de acum, preoții pentru viața viitoare”.

Preotul are putere să scoată suflete din iad prin puterea rugăciunilor sale. Tot ce spune preotul se împlinește.

„Să nu-i mai vorbiți de rău pe preoți, fiindcă sunt slujitorii lui Dumnezeu și nu aveți voie să-i judecați voi”, spunea Părintele Arsenie Boca.

Surse articol:

1. Cuvântul Ortodox, PARINTELE ARSENIE BOCA despre PREOTIE: http://www.cuvantul-ortodox.ro/parintele-arsenie-boca-despre-preotie-vreti-preoti-buni-nasteti-i-toata-decaderea-e-de-la-parinti-incepatura-iubiti-pe-preoti-acum-pana-i-mai-aveti-in-mijlocul-vostru-caci-va-veni-o-vreme/
2. Părintele Stefanos Anagnostopoulos, Explicarea Dumnezeieștii Liturghii, Editura Bizantină, 2005, pp. 27-28
3. Stelian Papadopulosa, Altarul se umple de îngeri în timpul Sfintei Liturghii, Doxologia: https://doxologia.ro/viata-bisericii/minuni-vindecari-vedenii/altarul-se-umple-de-ingeri-timpul-sfintei-liturghii
4. Ioan, Preoţia în teologia Sfântul Ioan Gură de Aur, Lumina Răstignită: http://www.ioanistrati.ro/2015/11/13/preotia-teologia-sfantul-ioan-gura-de-aur

 

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.