Ce sunt stâlpii care se citesc pentru cei adormiți

Plecarea unei persoane dragi dintre noi este întotdeauna un eveniment șocant, traumatizant, extrem de dureros și greu de depășit.

Cu toate acestea, dacă am înțelege ce se întâmplă cu sufletul – din clipa în care a ieșit din trup și până are loc înmormântarea, precum și în zilele următoare – experiența acesta ar căpăta o altă notă.

Ce sunt stalpii

Ce sunt stalpii

Este esențial să știm că sufletul celui adormit are mare nevoie de rugăciune. Rugăciunea este cea mai mare milostenie pe care o putem face pentru cei strămutați de aici. Este dovada supremă de iubire față de ei.

Citește și – Sufletul după moarte. Ce putem face pentru cei adormiţi

Primul lucru pe care îl face familia atunci când cineva s-a mutat la Domnul, este să anunțe preotul.

În momentul în care cel adormit este pregătit și depus la locul de priveghere, preotul vine și îi citește „stâlpii”. Este vorba despre o rânduială de rugăciune menită să ajute și să ușureze sufletul celui răposat.

Slujba stâlpilor constă din citirea din Psaltire și a Sfintelor Evanghelii. Ea se realizează, potrivit tradiției creștine, seara, fiind corelată cu noțiunea de „priveghi”.

Însă stâlpii pot fi citiți în orice oră din zi.

Citește și – Ce semnificație au PARASTASELE pe care le facem pentru cei adormiți

Rugăciunile pe care preotul le citește la căpătâiul celui adormit aduc ușurare sufletului lui, dar și mângâiere familiei și celor prezenți la priveghi.

Totodată, prin citirea Sfintelor Evanghelii se transmite un mesaj pozitiv, acela al Învierii. Rugăciunea este aducătoare de pace, de nădejde și de bucurie tainică.

În centrul atenției tuturor celor care participă la priveghi trebuie să fie însuși cel răposat. De multe ori însă, cei adunați încep să discute tot felul de lucruri și uită motivul pentru care au mers acolo.

Citește și – Rugăciune pentru cei ADORMIȚI pe care e bine să o rostim zilnic

Atmosfera unui priveghi nu trebuie să fie încordată, marcată de spaimă, de tulburare și de deznădejde. Cei prezenți trebuie să se roage cât pot de mult pentru cel adormit. Însă cu credință.

Din credință vin pacea, liniștea și seninătatea în fața celor mai cumplite și dureroase evenimente.

În momentul în care vine preotul, familia trebuie să aprindă toiagul. Ei pot pregăti de asemenea cărbune și tămâie, precum și câteva ofrande pentru veșnica pomenire – preferabil colivă, colaci și vin.

O rânduială foarte frumoasă și folositoare care se practică în unele locuri sau familii este citirea din Psaltire la căpătâiul celui adormit. Cei prezenți se pot rândui, citind fiecare câte o stare sau o catismă din Psaltire.

Această rânduială poate fi făcută zilnic, până la înmormântare. Însă este bine ca ea să continue până la 40 de zile, sau chiar și mai mult.

Citește și – Pomenirea de 40 de zile pentru cei adormiți

Pe primul loc trebuie să punem rugăciunea pentru cei adormiți, și apoi grija pentru toate cele care țin de ritualurile exterioare.

Sursă articol: Nicolae Pintilie, Rugăciunea „Stâlpilor” pentru creștinul adormit: https://doxologia.ro/taine-ierurgii-slujbele-bisericii/rugaciunea-stalpilor-pentru-crestinul-adormit

 

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.