Ce să faci când te năpădește gândul de a spune ceva rău cuiva

Oamenii consideră în general păcate uciderile, furturile și adulterul. De aceea mulți din cei care nu săvârșesc aceste fapte trăiesc cu impresia că sunt curați și nevinovați.

Când mergem la spovedanie este bine să mărturisim chiar și păcatele săvârșite cu gândul sau cu cuvântul.

cum sa eviti o cearta nedorita

Cum sa eviti o cearta nedorita

Nu există păcate mici și păcate mari. Orice fel de răutate este păcat. De pildă, dacă gândim ceva rău despre cineva sau adresăm cuiva o vorbă de ocară, tot păcat înseamnă.

De altfel, toate faptele cele rele, de la gânduri pornesc. Dacă nu am da curs gândurilor rele, nu am greși nici cu cuvânt, nici cu fapta.

Citește și – Întâmpină-l pe celălalt cu bucurie și îl vei câștiga – Pavel Gumerov

Învoirea cu gândurile rele ne duce aproape în mod inevitabil la tot felul de greșeli.

Cel mai des greșim cu vorba. În casă, la locul de muncă, în conversațiile cu rudele, cu cunoscuții sau chiar cu un străin.

Ce putem face să ne ferim de discuțiile contradictorii și de certuri? Monahul Proclu Nicău ne dă câteva sfaturi foarte bune, pe care inițial le oferea tinerilor căsătoriți sau celor care intenționau să formeze o familie.

„Frate, dacă vreodată te va năpădi gândul de a spune ceva rău cuiva, tu să spui așa: „Îi voi spune ăstuia tot ce am de spus, dar nu îi voi spune azi. Îi voi spune mâine! Mâine îi voi spune și pentru azi!”

Această abținere de la grăirea mânioasă poate salva de multe ori o relație de cuplu, de familie, de prietenie.

Niciodată nu trebuie să vorbim la mânie, deoarece negreșit vom spune ceva de care ne va părea rău mai târziu, sau chiar îl va răni pe celălalt.

Cele mai multe certuri se iscă de la vorbele rostite la mânie sau la supărare. Mânia naște îndreptățire de sine, ocări, reproșuri, jigniri.

Dacă vom reuși să ne stăpânim limba, vom câștiga răbdare și vom reuși să păstrăm pacea și înțelegerea cu semenii noștri.

Citește și – Certuri și conflicte în familie – prevenirea divorțului cu sfaturi de la Pr. Pavel Gumerov

Iată ce le spunea Părintele Proclu tinerilor care veneau la el după sfat:

„Dacă diavolul vă necăjește prin aprige tulburări și necazuri, ori dacă vă vedeți soțul sau soția supărată, să știți că nu trebuie să-l luați la rost atunci. Trebuie să spuneți așa cum spun și eu: „Lasă, nu îi spun nimic acum. Îi voi spune mâine ceea ce am de spus!”

Orice ceartă poate fi evitată prin înfrânarea de la cuvinte nepotrivite.

„Doar așa veți reuși să nu vă mai agitați nici unul din voi, doar așa vă veți liniști și veți mai ajunge la lucruri pe care mulți le cunoașteți mai bine decât mine”.

De ce să așteptăm până mâine? Pentru că până mâine se va risipi mânia și supărarea. Pentru că așa se dobândește răbdarea. Așa se câștigă liniștea, prin oprirea de la certurile nedorite.

Citește și – Motivul certurilor, supărărilor și divorțurilor și leacul lor – Sf. Efrem Athonitul

 „Când vezi că soțul este supărat, tu ca soție n-ai voie să-l ocărăști. Că omul, când este tulburat, fără să vrea vorbește ce nu trebuie. Și uite așa se înmulțesc tulburările. Când el e amărât, ea să-l lase, și când poate să se înțeleagă cu el, să-l aducă pe calea cea bună”.

Soția bună are putere să facă din soțul ei un om bun, dacă este rău. La fel și soțul bun își poate mântui soția prin răbdarea sa.

„Dacă soțul vine supărat și își ia soția la rost, îi este mai de folos să tacă. Să aștepte până mâine, când îi trece ocara. Totul e să-i treacă, și din nervii aceia să nu facă ceva mai rău. Că se poate și asta…”.

Pe cei care aveau neînțelegeri și necazuri în căsnicie, Părintele Proclu îi sfătuia să se spovedească mai des, să se însemneze cu semnul Sfintei Cruci pe față și pe pernă.

Citește și – Rugăciune pentru certuri și neînțelegeri în familie

Sursă articol: Altarul Credinței, Sfaturi pentru viaţa de familie de la Părintele Proclu Nicău: https://altarulcredintei.md/sfaturi-pentru-viata-de-familie-de-la-parintele-proclu-nicau/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.