Revoltă-te împotriva răutății din tine și apoi împotriva răutății din lume

Cu toții avem tendința să vedem neajunsurile celorlalți, iar ale noastre greșeli nu doar că nu le vedem, dar deseori le trecem cu vederea.

Întotdeauna greșelile și păcatele aproapelui sunt mai mari decât ale noastre în ochii noștri. Asta deoarece nu privim cu sinceritate în adâncul sufletului nostru.

Revolta impotriva propriei rautati

Revolta impotriva propriei rautati

Nu ascultăm glasul conștiinței care ne arată propriile noastre păcate. Și nu ne îndeletnicim cu lucrarea pocăinței.

Este mai ușor să judeci pe ceilalți decât să ne judecăm pe noi înșine. Pentru propriile greșeli găsim întotdeauna un motiv sau o justificare, însă greșelile celorlalți cu greu le iertăm și le uităm.

Citește și – „Cine critică cu amărăciune păcatele altora, acela nu are a aștepta nici o iertare pentru păcatele sale” – Sfântul Ioan Gură de Aur

„De ce vezi paiul din ochiul fratelui tău, și bârna din ochiul tău nu o iei în seamă? Sau cum vei zice fratelui tău: Lasă să scot paiul din ochiul tău și iată bârna este în ochiul tău?

Fățarnice, scoate mai întâi bârna din ochiul tău și atunci vei vedea să scoți paiul din ochiul fratelui tău” (Matei 7, 3-5).

Cu alte cuvinte, doar atunci când ne-am curățit noi înșine de patimi putem să îi ajutăm și pe semenii noștri să se vindece. Pentru că un orb nu poate conduce un alt orb. Un bolnav nu poate tămădui un alt bolnav.

Sfântul Nicolae Velimirovici spune, în acest sens, un lucru esențial:

„Repeți de o sută de ori că lumea este nesărată și lipsită de gust și te revolți. Te mândrești de fiecare dată când te numești revoluționar și ameninți că vei răsturna lumea. Revoltă-te, prietene, mai întâi împotriva ta, împotriva lipsei de sare din tine, și apoi revoltă-te împotriva lumii”.

Majoritatea dintre noi avem această problemă. Răutatea celorlalți stârnește în noi revoltă, mânie, ură, dorința de a face dreptate.

Aceasta este însă o înșelare. Câtă vreme noi înșine suntem pătimași, răi și nedrepți, nu putem să ne preocupăm de răutatea celorlalți sau de îndreptarea răului în lume.

Fiecare din cei care se revoltă și vor să îndrepte lucrurile trebuie să pornească de la sine. Să se curețe pe sine. Să se lepede de vicii, de patimi și de toată răutatea. Să devină el drept.

Citește și – Pocăința are putere să schimbe planul lui Dumnezeu și să anuleze consecințele păcatelor în viața noastră

Dacă fiecare ar lucra la propria lui mântuire, relațiile dintre oameni ar deveni automat mai bune, iar lumea întreagă ar căpăta un alt duh.

„Îmi zici, prietene, că „oamenii sunt vicleni”, că „sunt adulteri”, că „sunt ucigași”. De sute de ori te revolți împotriva păcatelor altor oameni. Revoltă-te, însă, mai întâi împotriva păcatelor tale, iar apoi te vei putea revolta și împotriva păcatelor altora, cu mai multă putere și dreptate”.

Lumea nu are nevoie de o revoluție în sens justițiar și laic. Este trebuință de o revoluție a propriilor noastre ego-uri.

„De te vei revolta mai întâi împotriva eului tău, voi putea crede în reușita revoluției tale. Aceasta este metoda lui Hristos. Revoluție împotriva răutății care este în mine, iar apoi revoluție împotriva răutății care este în jurul meu”.

Cel care se luptă să facă dreptate în lume dar nu lucrează la curățirea sufletului său duce o luptă zadarnică. Nu va câștiga nici lumea și se va pierde și pe sine.

În cazul ucenicilor Mântuitorului era nevoie de o autocritică lăuntrică dură, spune Sfântul Nicolae Velimirovici.

„Numai cine rezista acestei încercări a revoluției lăuntrice împotriva păcatelor și a slăbiciunilor sale avea dreptul de a se revolta mai departe și împotriva răutății altora”.

Să ne preocupe așadar mai mult cercetarea propriei conștiințe decât iscodirea păcatelor altora. Să ne cercetăm pe noi lăuntric înaintea lui Dumnezeu și să ne mărturisim păcatele, lucrând la propria noastră îndreptare, câtă vreme mai este lumina cu noi și putem schimba ceva.

Citește și – În fiecare seară să vă cercetați pe voi înșivă și să vă pocăiți de păcatele voastre – Sfântul Varsanufie de la Optina

Sursă: Altarul Credinței, Revoltă-te împotriva răutății din tine și abia apoi – împotriva lumii: https://altarulcredintei.md/revolta-te-impotriva-rautatii-din-tine-si-abia-apoi-impotriva-lumii/

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.