Superstițiile sunt lucrarea diavolului

Diavolul este un tolerat, spunea Părintele Arsenie Papacioc. Adică nu are putere nici o putere asupra noastră dacă nu îi îngăduie Dumnezeu.

El poate doar să ne ispitească, dar nu ne obligă la nimic, pentru că nu are putere. El caută să ne atace în tot ceasul și în tot locul, însă nu ne poate atinge cu nimic dacă ne rugăm.

Superstitiile sunt lucrarea diavolului

Superstitiile sunt lucrarea diavolului

Diavolul capătă putere asupra noastră doar atunci când cedăm șoaptelor lui ispititoare și facem voia lui. Atâta timp cât refuzăm propunerile lui, vom fi feriți de lucrarea lui cea rea și de căderea în păcate.

Superstițiile sunt o lucrare a vrăjmașului. El poate face anumite lucruri să pară reale, doar pentru a ne face să credem în ele.

De aceea unii cred în vise, în anumite obiecte, în ritualuri. Alții cred în superstiții. Aproape peste tot în lume data de 13 este considerată o zi cu ghinion, iar ziua de marți este ziua „norocoasă”.

Citește și – Voi știți ce este norocul? Cel mai mare demon – Părintele Cleopa

Părintele Ambrozie Iurasov din Rusia ne oferă câteva exemple de superstiții întâlnite încă la „creștinii” din zilele noastre, după atâtea veacuri de creștinism.

„Oamenii mai cred că dacă sughiță înseamnă că cineva vorbește despre ei. Dacă au strănutat – au spus adevărul. Dacă le țiuie urechea – vor primi o veste; dacă îi mănâncă nasul – vor bea; dacă îi mănâncă în palmă – primesc bani; dacă le taie calea o pisică – le va merge rău; dacă au scăpat o lingură – va veni o femeie, iar dacă au scăpat cuțitul – va veni un bărbat…”

Chiar și în jurul marilor sărbătorilor creștine s-au țesut numeroase superstiții. De pildă, „se spune că” în noaptea spre Sfântul Andrei vin strigoii și de aceea trebuie să îți pui usturoi la geam.

Citește și – Despre vise și interpretarea viselor – Părintele Ilie Cleopa

Superstițiile sunt credințe care poartă în ele un duh păgânesc și nu creștinesc. Din cauză că nu cunoaștem Sfânta Scriptură, ne lăsăm atrași de tot felul de semnificații magice.

 „Omul crede în ce spune baba și primește ajutor conform credinței lui. Astfel, omul se pierde în plasa diavolului, iar după aceea nu mai știe cum să se elibereze de ea”.

Credem în zodii, în horoscop, în preziceri, în destin, în ghicituri, în deochi, în coincidențe. Pentru creștini nu există coincidențe, ci doar pronia lui Dumnezeu.

Din teama de necunoscut ne facem tot felul de idoli și credințe false. Vrem să știm ce va fi în viitor, dar nu căutăm să înțelegem sensurile profunde ale vieții noastre.

Citește și – Nu există „coincidențe” sau noroc, ci doar purtarea de grijă a lui Dumnezeu

Surse articol:

1. Arhimandritul Arsenie Papacioc, Diavolul este un tolerat, nu este o putere, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/diavolul-este-un-tolerat-nu-este-o-putere
2. Părintele Ambrozie Iurasov, Cel ce crede în superstiţii se prinde în plasa diavolului, Altarul Credinței: https://altarulcredintei.md/cel-ce-crede-in-superstitii-se-prinde-in-plasa-diavolului/
3. Creștin Ortodox. ro, Despre magie, superstitii, false credinte: https://www.crestinortodox.ro/editoriale/despre-magie-superstitii-false-credinte-69998.html

 

 

 

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.