Ce rugăciuni trebuie să facem în fiecare zi

Așa cum trupul necesită îmbrăcăminte, de hrană, de energie și de odihnă, tot la fel și sufletul are nevoie de toate acestea, însă într-o formă spirituală.

O hrană deosebit de importantă a sufletului este rugăciunea. Nu trebuie să treacă zi din viață noastră fără să ne rugăm la Dumnezeu. Sau mai bine spus, fără să vorbim cu Dumnezeu.

Rugaciuni zilnice

Rugaciuni zilnice

Rugăciunea înseamnă deschiderea sufletului nostru spre Dumnezeu, conștientizarea existenței, prezenței și lucrării lu Dumnezeu în viața noastră.

Monhaii – dar și unii oameni din lume – practică rugăciunea neîncetată. Aceștia nu se roagă zilnic, ci clipă de clipă.

Idealul fiecărui creștin ar fi se roage neîntrerupt. Să dobândească această simțire și necesitate de a vorbi cu Dumnezeu tot timpul.

Să se deprindă cu acest obicei de a-I destăinui lui Dumnezeu toate gândurile sale.

Citește și – 6 sfaturi despre rugăciune ale Părintelui Sofian Boghiu

Rugăciunea pornește de regulă de la o stare a noastră lăuntrică. Poate că ne simțim triști, deznădăjduiți, neputincioși, nedumeriți sau bântuiți de diferite gânduri sau probleme.

Pe toate acestea I le putem spune lui Dumnezeu, ca o revărsare a inimii înaintea Celui ce pe toate le știe de mai dinainte și pe toate le poate.

Vărsa-voi înaintea Lui rugăciunea mea, necazul meu înaintea Lui voi spune” – spune Regele David în Psalmul 141, versetul 2.

Iată deci, că rugăciunea este ca o plângere a noastră înaintea lui Dumnezeu, prin care ne eliberăm de griji și de poverile care ne apasă, ca să ne umplem de nădejde și de pace.

Rugăciunea – mai mult ca orice medicament – are în ea o putere vindecătoare. Sufletul care se roagă primește de la Dumnezeu tihnă, pace, liniștire a gândurilor, potolire a patimilor și a pornirilor rele.

Prin rugăciune omul se întărește, se însănătoșește, se tămăduiește de neputințele lui.

Însă până să ajungem la simțirea acestei nevoi de a ne ruga permanent, de a transforma orice împrejurare într-o rugăciune de folos, trebuie să ne facem un program de rugăciune.

Cei care sunt la început de drum pot porni pe calea rugăciunii citind anumite rugăciuni rânduite la vremea lor.

De pildă, la trezire se pot citi rugăciunile dimineții, care se găsesc în orice carte de rugăciuni sau de pravilă zilnică a creștinului.

Arhimandritul Ioanichie Bălan spune că după acestea, se mai pot adăuga și alte rugăciuni, în funcție de timpul și predispoziția lăuntrică a fiecăruia.

De pildă, se poate citi un Acatist și una sau două catisme din Psaltire. De asemenea, este bine să facem metanii. Acestea din urmă folosesc atât ca antrenament duhovnicesc, cât și trupesc.

Citește și – Rugăciune pentru vremurile grele de acum

Înainte de culcare, trebuie să citim rugăciunile serii, la care mai putem adăuga Paraclisul Maicii Domnului, o catismă din Psaltire și câteva metanii.

Apoi, urmând a merge spre somn, ne putem cere iertare de la cei care locuim în casă dacă au fost altercații peste zi, ca să nu apună soarele peste mânia noastră (Pavel 4, 26).

Înainte de a ne așeza în pat, este bine să facem semnul Sfintei Cruci pe pernă și să sărutăm icoana Mântuitorului și a Maicii Domnului.

Prin aceste rugăciuni și gesturi noi arătăm recunoștință față de Dumnezeu. Îi aducem laudă și mulțumim pentru darurile Sale, Îi cerem iertare pentru greșeli și darul unei noi zile în care să lucrăm la mântuirea sufletului.

Acestea sunt doar câteva rugăciuni care nu trebuie să lipsească pravila zilnică a creștinului. Oricine vrea să facă mai multe rugăciuni trebuie să ceară sfatul părintelui său duhovnic, ca să nu cadă în mândrie sau în alte ispite.

Chiar și rugăciunea trebuie făcută cu binecuvântare pentru a ne aduce folos și nu vătămare.

Sursă: Doxologia, Ce rugăciuni trebuie să facă un creștin: https://doxologia.ro/familie/sfaturi-utile/ce-rugaciuni-trebuie-sa-se-faca-casele-crestinilor

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.