Cum să eviți conflictele în familie
Dumnezeu ne-a creat unici și ne-a înzestrat cu anumite daruri și talente. Ne naștem însă și cu anumite cusururi și slăbiciuni.
Unii ajung să dezvolte patimi și vicii, iar consecințele lor se văd nu numai asupra lor înșiși, ci și asupra relațiilor lor.
Relația de familie este una foarte strânsă, profundă și specială. Pe măsură ce anii trec, soții ajung să se cunoască foarte bine unul pe celălalt.
Această cunoaștere nu ar trebui să îi distanțeze, ci dimpotrivă. Ar trebui să îi ajute să evite conflictele, certurile și neînțelegerile.
Este foarte simplu. Atunci când știi că celuilalt nu-i place un lucru, tu ca partener de viață cu el, evită să faci acel lucru.
Când știi că celălalt se aprinde repede de mânie, ferește-te să discuți în contradictoriu sau să ții la dreptatea ta.
Citește și – Cum se poate reînnoi dragostea într-o căsnicie
Atunci când aceste probleme sunt sesizate din timp, pot fi rezolvate mai ușor. Nu așteptați să se ajungă la o situație de conflict care nu mai poate fi remediată prin nimic.
Începeți să faceți ceva pentru a menține căsnicia și familia întreagă, sănătoasă, unită. Schimbarea trebuie să vină de la unul singur, apoi celălalt ușor-ușor se va schimba și el în bine.
Este suficient ca unul din soți să cedeze și să își calculeze gesturile și cuvintele pentru a păstra pacea, dragostea și armonia în casă.
Citește și – Întâmpină-l pe celălalt cu bucurie și îl vei câștiga – Pavel Gumerov
Părintele Pavel Gumerov spune că încă de la începutul căsniciei, soții trebuie să cadă de acord asupra scopului căsniciei și a rolurilor lor în cadrul familiei.
„Sarcina unirii conjugale este de a deveni un întreg: „Și vor fi cei doi un singur trup” (Facere 2, 24), un suflet și un trup”.
Acest lucru înseamnă că soții trebuie să ajungă să gândească la fel, să simtă la fel, să aibă aceleași idealuri. Să împartă totul, să se dea unul după celălalt, să se asculte și să se înțeleagă unul pe altul.
Ei trebuie să funcționeze ca un întreg și nu ca două părți separate. Decât să încerci să îți schimbi partenerul și să îl îndepărtezi, mai bine te schimbi tu și încerci să te „dai după el”.
„Soții trebuie să-și studieze și să-și cunoască particularitățile, „bubele”. Acestea există la orice om și în orice căsnicie”.
Așa cum ne cunoaștem corpul și știm care părți sunt mai slabe sau mai bolnăvicioase și în consecință le menajăm, tot așa trebuie să îl știm pe celălalt și să îl protejăm în punctele lui slabe.
„Atunci când soții trăiesc împreună de multă vreme, de obicei își cunosc bine slăbiciunile, sensibilitățile, temele care trebuie evitate în convorbiri”.
În timp, ajungi să știi ce nu-i place celuilalt, ce îl descurajează sau îl întristează, îl supără sau îl face fericit.
„Știind toate acestea, putem învăța să prevenim conflictele, ciocnirile, certurile, adică, potrivit proverbului, să ne „așternem moale” în locurile posibilelor căderi”.
„Atunci vom reuși să reducem conflictele la minimum, iar idealul spre care trebuie să tindem este cel de a nu ne certa deloc, de a nu avea nici un conflict”.
Vom reuși să evităm certurile dacă vom renunța la orgoliu și egoism. Până la urmă, aceasta este un semn al dragostei, atunci când încercăm să facem pe plac celuilalt și să renunțăm la orgoliu și egoism.
Dragostea îndelung rabdă, spune Sfântul Apostol Pavel.
Citește și – Este foarte greu ca doi egoiști să se înțeleagă în căsnicie
Sursă: Pr. Pavel Gumerov, Cum să construim o relație armonioasă, Doxologia: https://doxologia.ro/familie/casatorie/cum-sa-construim-o-relatie-armonioasa