Rugăciune înainte de operație

Mai mult ca oricând, în vreme de boală și durere ne simțim neputința și fragilitatea în fața morții. Înțelegem atunci că viața nu este în mâinile noastre, ci în mâna lui Dumnezeu.

Iar medicul este cel prin care trebuie să lucreze Dumnezeu. De aceea, atunci când ne pregătim să mergem la o operație, este bine să ne rugăm.

Rugaciune inainte de operatie

Rugaciune inainte de operatie

Iar rugăciunea noastră trebuie să îl cuprindă în special pe medicul în seama căruia suntem încredințați.

Trebuie să ne rugăm ca Dumnezeu să îi lumineze mintea pentru a lua deciziile corecte, să îi sporească atenția și iscusința, să îl întărească în vremea intervenției și să îi dea înțelepciunea necesară pentru ca operația să reușească.

Citește și – Tratamentul dă roade când este însoțit de rugăciune

Întotdeauna când suntem într-o boală este bine ca la finalul cererilor noastre de însănătoșire să adăugăm acele cuvinte esențiale pe care le-a rostit Mântuitorul când se ruga Tatălui în Grădina Ghetsimani înainte de pătimirile Sale: „Însă nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voiești” (Matei 26, 39).

Este firesc să ne dorim ca durerea să treacă de la noi și să ne facem din nou sănătoși, însă nu putem ști cu siguranță dacă aceasta ne este de folos.

Părintele Sofian Boghiu spunea că noi nu putem ști dacă cererile noastre ne sunt folos, de aceea „totdeauna este bine să încheiem rugăciunea cu aceste cuvinte:

„Doamne, Care știi toate, ajută-ne ca rugăciunea pe care o facem înaintea Ta să se împlinească după voia Ta cea sfântă. Doamne, facă-se voia Ta în viața noastră!”

Acest mod de a ne ruga ne va păzi de orice lucru rău. Pentru că, dacă Îl vom ruga pe Dumnezeu să decidă ce e mai bine pentru noi, putem avea siguranța că cele ce se petrec cu noi sunt după voia lui Dumnezeu. Chiar și întâmplările neplăcute.

Așadar, cel mai bun lucru pe care îl putem face înainte de o intervenție chirurgicală este să ne rugăm, să ne spovedim, să ne Împărtășim și să luăm binecuvântare de la duhovnic.

Astfel putem pleca înarmați cu nădejde și curaj la operație, fiind liniștiți că ceea ce va rândui Dumnezeu ne va fi de folos.

Nu trebuie să ne îngrijim doar de aspectul financiar, crezând că acest lucru poate garanta reușita operației. Doar Dumnezeu ne poate ajuta în astfel de momente.

Iar fără rugăciune, fără ajutorul Lui, nu putem avea nici o siguranță.

Înainte de o operație ne putem ruga Sfântului Luca „Doctorul”, Sfântului Nectarie din Eghina, Sfântului Mucenic Pantelimon, Sfântului Efrem cel Nou și altor sfinți vindecători de boli sau făcători de minuni.

Citește și – Minune recentă: Sfântul Luca și Sfântul Pantelimon au fost „văzuți” într-o sală de operație, ajutând medicii

Rugăciunea bolnavului înainte de operație

Doamne, Dumnezeul meu, mărturisesc înaintea feței Tale neputințele și slăbiciunile mele cele multe. Frică mare m-a cuprins înaintea acestei încercări, în loc să mă cuprindă încrederea în pronia Ta și în grija pe care o porți oamenilor.

Dacă nu m-ar fi acoperit harul Tău, furtuna deznădejdii m-ar fi doborât la pământ. Nu am, Atotputernice Doamne, curajul pe care îl au aleșii Tăi înaintea încercărilor vieții, dar tot ce pot să fac este să cad cu frângere de inimă înaintea Ta și să Te rog să nu mă lași fără ajutor.

Tu, Doamne, Cel ce ești Doctor ceresc, tămăduiește-mă prin mâna doctorului pământesc, ca să Te laud în toate zilele vieții mele. Amin”.

Citește și – Când suntem în primejdie de moarte sau pe masa de operație sau într-o încercare grea, să strigăm: „Doamne, ajută-mi!”

Sursă articol: Rugăciunea bolnavului înainte de operație, Carte de Rugăciuni, Editura Felicitas Stockholm, 2019, pp. 422-423

 

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.