De ce este bine să împărtășim copiii în fiecare duminică

În ultimii ani a crescut semnificativ numărul copiilor care sunt aduși de părinți la împărtășit în zilele de duminică și în sărbători.

Este un lucru cât se poate de îmbucurător, pentru că nimic nu este mai valoros pentru sufletul și trupul unui copil decât hrănirea lui cu Trupul și Sângele Domnului.

Impartasirea copiilor

Impartasirea copiilor: Teologie.net

Mare este această taină! Din nespusa Lui iubire de oameni, Dumnezeu S-a făcut om la fel ca noi. S-a lăsat răstignit pe Cruce pentru păcatele noastre.

Și după Sfânta Sa Înviere, continuă să Se dea pe Sine spre mâncare tuturor celor care vor să guste viața veșnică.

Mântuitorul este ascuns în pâinea și vinul pe care El Însuși le preface în Sfântul Său Trup și Sânge. Pe acestea ni le dă spre iertarea păcatelor și ca merinde spre viața de veci.

Mântuitorul ne îndeamnă pe toți să mâncăm și să bem Trupul și Sângele Lui ca să avem viață veșnică. Ca El să poată rămâne în noi.

Citește și – “Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţă veşnică, și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi” (Ioan 6, 48-54)

Ce poate fi mai măreț decât împlinirea acestei taine în viața noastră? Iar părinții, ce le pot oferi mai bun copiilor lor decât Sfânta Împărtășanie și gustarea din Sfintele Taine ale Bisericii?

Sfânta Împărtășanie acționează miraculos asupra copiilor bolnavi

Există mărturii din lumea medicilor care spun că la copiii care se împărtășeau des nu era nevoie de multe medicamente.

Asupra lor răul nu avea atât de multă putere.

Există și duhovnici care au sfătuit pe părinți să își împărtășească pruncii duminică de duminică, din cauză că aceștia se temea ca nu cumva copiii lor să moștenească ceva rău de la ei.

Împărtășirea cu Sfintele Taine ale lui Hristos este cel mai puternic medicament. El tămăduiește, întărește, curăță și păzește trupul și duhul copilului.

Deasa Împărtășanie îi asigură acestuia paza Sfântului Duh și ocrotirea de toate relele întâmplări.

Nu de puține ori au existat vindecări minunate ale copiilor care, bolnavi fiind, s-au făcut bine după ce au primit Sfânta Împărtășanie.

Exemple avem și în rândul Sfinților. De pildă, Sfântul Andrei Criteanul – autorul Canonului cel Mare care se citește în Postul Paștelui, nu putea vorbi când era mic.

A fost nevoie ca părinții să se roage cu putere pentru copil, iar când acesta a fost dus la Împărtășit, limba și graiul lui s-au dezlegat.

Sfântul Teofan Zăvorâtul remarca de asemenea că cei mici sunt mai liniștiți, mai iubitori și mai veseli în ziua în care primesc Sfânta Taină a Împărtășaniei.

Iar Sfântul Ioan Gură de Aur menționa, în una din scrierile sale, că Sfânta Împărtășanie lucrează uimitor asupra copiilor, mai ales când aceștia sunt bolnavi.

„Sufletul pruncului simte o mângâiere și bucurie de la această Taină, iar trupul se vindecă de orice boală”.

Sfântul Ioan de Kronstadt – care era pentru o împărtășire deasă – spunea că Sfânta Împărtășanie este cel mai bun leac pentru bolile copiilor.

„[…] Ori de câte ori am împărtășit pruncii bolnavi, de fiecare dată se vindecau chiar de cele mai grele neputințe”.

Părinții au această datorie sfântă de a-și duce copiii la împărtășit cât mai des posibil. Este lucrul cel mai important pe care îl pot face pentru ei.

Și chiar dacă nu toți se vindecă de boli în urma Împărtășaniei, ei primesc în trupul lor pe Însuși Dumnezeu.

Copiii nu au nevoie numai de hrană materială și de creștere trupească. Ei au nevoie și de hrană duhovnicească, pentru ca sufletul lor să Îl cunoască și să Îl simtă pe Dumnezeu.

Citește și – Doar Sfânta Liturghie și Împărtășanie mai țin sufletul în oase și lumea în picioare – Părintele Arsenie Boca

Când și cum se pot împărtăși copiii?

Copiii nu pot fi împărtășiți până nu sunt Botezați. Copiii mici pot primi Sfânta Împărtășanie în orice condiții. După ce sunt înțărcați, trebuie să intre într-o anumită rânduială pentru Sfânta Împărtășanie.

Copiii care au trecut de vârsta de 4 ani trebuie să vină la Împărtășanie nemâncați, dar acest lucru se va stabili cu părintele duhovnic, de către fiecare în parte.

Părinții trebuie să întrebe duhovnicul sau preotul la biserica la care merg ce reguli trebuie să respecte pe măsură ce copiii lor cresc. De la ce vârstă trebuie să postească, să se spovedească și așa mai departe.

În orice caz, pentru a-i apropia sau a-i ține aproape pe copii de Sfântul Potir, părinții trebuie să le vorbească acestora despre jertfa Mântuitorului, despre Taina Sfintei Împărtășanii și despre importanța ei în viața noastră.

Citește și – Sfânta Împărtășanie va da putere celor care nu se vor închina lui Antihrist – profeția Părintelui Elpidie

Surse articol:

1. Nikolai Evgrafovici Pestov, De ce este bine să împărtășim copiii cât mai des, Doxologia: https://doxologia.ro/familie/cresterea-copiilor/de-ce-este-bine-sa-impartasim-copiii-cat-mai-des
2, Sfântul Ierarh Serafim Sobolev, Împărtășania acționează uimitor asupra copiilor bolnavi, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/impartasania-actioneaza-chip-uimitor-asupra-copiilor-bolnavi

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.