Rugăciune pentru izbăvirea de moarte năprasnică

O dovadă de înțelepciune, sau un mijloc de dobândire a înțelepciunii este cugetarea la moarte. Dar de ce să ne chinuim astfel cât timp încă suntem în viață?

Gândul la moarte este important deoarece ne ajută să nu ne irosim timpul ci să ne pregătim pentru adevărata viață. Viața cea veșnică.

Rugaciune pentru izbavirea de moarte naprasnica

Iată, așadar, că moartea aceasta prin care vom trece toți, nu este o moarte definitivă. Ea înseamnă moartea trupului și învierea sufletului.

Cugetarea la moarte – cea mai mare filosofie

Gândul la moarte nu trebuie văzut ca un lucru neplăcut, ci ca o metodă de păstrare a trezviei minții. Lumea în care trăim acum este plină de deșertăciuni și de lucruri pieritoare.

Iar noi avem tendința de a ne alipi de tot ceea ce este material. Alipirea de bogății și de plăceri îngreunează ieșirea noastră din această viață și ne împiedică să dorim bunătățile cele veșnice.

Cugetarea la moarte este așadar folositoare, căci ne amintește că suntem trecători pe acest pământ.

Sfântul Vasile cel Mare a fost întrebat odată care este cea mai mare filosofie. Iar el a spus: „De-a pururea să cugetăm la moarte.

Într-o zi ne vom întoarce acolo de unde sufletul și-a luat ființă, adică la Dumnezeu.

Iar viața noastră trebuie să fie cât mai frumoasă, cât mai bogată în virtuți, cât mai curată. Timpul dat nouă aici este foarte prețios, căci trebuie să îl folosim pentru a lucra la mântuirea noastră.

Dacă vrem să trăim veșnic, spune Părintele Cleopa, trebuie să facem voia lui Dumnezeu, să ne întoarcem la pocăință și să facem fapte bune.

Citește și – Drumul sufletului după moarte – Părintele Cleopa

Chiar dacă acea zi pare departe de noi, este bine să ne pregătim din timp. Nimeni nu știe ceasul și clipa în care va părăsi această lume și va merge la Judecătorul.

Și cum anume ne putem pregăti? Prin rugăciune, prin spovedanie și Împărtășanie, prin îndreptarea vieții. Prin lucrarea faptelor bune. Prin dobândirea virtuților.

Aceasta trebuie să fie preocuparea noastră principală. Celelalte îndeletniciri zilnice sunt importante pentru viața noastră trupească. Însă mai mult decât orice trebuie să ne îngrijim de suflet. De viața cea veșnică.

Se cuvine așadar să ne rugăm ca Dumnezeu să ne dăruiască un sfârșit bun, creștinesc, în pace, așa cum se roagă preoții la Sfânta Liturghie.

Să ne rugăm ca ieșirea noastră să nu fie fulgerătoare și fără de veste. Să cerem de la Dumnezeu milă și îndurare, și mai mult decât orice, pocăință pentru păcate.

Citește și – „Dacă am fi convinși de existența lui Dumnezeu și a lumii de dincolo n-am mai avea frică de moarte” – Părintele Iustin Pârvu

Rugăciune pentru izbăvirea de moarte năprasnică

Cel ce nu voiești moartea păcătoșilor, ci să se întoarcă și să fie vii, caută cu milostivire spre mine, Iubitorule de oameni, și izbăvește-mă de spaimele și chinurile morții.

Să nu intru la judecată pentru fărădelegile mele, Doamne, ci să văd cum oprești sabia Ta cea înfricoșătoare, care în chip nevăzut, înainte de vreme, este ridicată deasupra mea.

Adu-Ți aminte de îndurările și milele Tale cele din veac, iar păcatele tinereții și ale neștiinței și ticăloșiei mele nu le pomeni. Că de vei căuta la fărădelegi, Doamne, cineva va putea suferi? Că tot omul este praf și țărână și nimeni nu se poate mândri în fața Ta.

Adu-Ți aminte, Doamne, că trup sunt, du ce iese și nu se mai întoarce, și cu milostivire oprește mânia Ta cea cu dreptate pornită asupra mea.

Doamne, Cel ce stăpânești moartea și viața, nu mă da pe mine morții și întunericului; că nu moții Te vor lăuda pe Tine ci pe cei care îi ții în viață prin harul Tău.

Nu eu să pier, Doamne, ci să piară răutatea din mine. Nu eu să mor, Doamne ci cugetele mele păcătoase. Prelungește-mi vremea pocăinței, că umbra morții m-a împresurat și a umplut de spaimă sufletul meu.

Nu Îți cer zile multe în care să mă îndulcesc cu plăceri trecătoare, ci Îți cer vreme de pregătire pentru clipa morții. Că îngerul păzitor nu mă va ajuta cu nimic dacă voi muri nepocăit.

Pe Tine Te rog, Cel Ce ai biruit moartea, îndreptează de acum înainte viața mea, ca să fie bineplăcută înaintea feței Tale. Pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, învață-mă să duc o viață curată și sfântă, o viață în care să fiu de folos semenilor mei și în care să slăvesc Numele Tău Cel Sfânt, că binecuvântat ești în vecii vecilor, Amin”.

Citește și – Când suntem în primejdie de moarte sau pe masa de operație sau într-o încercare grea, să strigăm: „Doamne, ajută-mi!”

Surse articol:

1. Sfaturi Ortodoxe, Cugetarea la Moarte: https://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/11cugetmaort.htm
2. Rugăciune pentru izbăvirea de moarte năprasnică, Carte de Rugăciuni, Editura Felicitas Stockholm, 2019, pp. 371-372

 

 

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.