Rugăciuni scurte, pe care este bine să le rostim tot timpul

Rugați-vă neîncetat! – ne sfătuiește Sfântul Apostol Pavel. În una din epistolele sale îi îndeamnă pe tesaloniceni să se roage neîncetat, să se bucure mereu și să dea mulțumire lui Dumnezeu pentru toate.

Aceasta trebuie să fie atitudinea unui creștin autentic. El trebuie să aibă mereu în inimă bucuria Învierii și dragostea de Dumnezeu.

Rugaciuni pentru a le rosti neincetat

Rugaciuni pentru a le rosti neincetat

Rugați-vă neîncetat

Pe buze rugăciunea și în minte gândul la Dumnezeu. Rugăciunea este armă împotriva diavolului și a curselor lui. Cel care se roagă neîncetat are protecția harului. Pentru că Dumnezeu îl vestește ce să facă, ce să aleagă și încotro să meargă. Cum să își rânduiască vorbele, faptele și întreaga sa viață.

Mai mult decât orice, rugăciunea ne apără de ispite și de primejdii. Cel care rostește tot timpul rugăciuni nu mai cade ușor în păcat. Nu poate fi ușor înșelat, manipulat sau înfricoșat.

Sfântul Efrem Sirul, un mare iubitor al rugăciunii și al liniștirii, spunea că este un lucru minunat ca oamenii să se roage totdeauna. Acest lucru le dă nădejde și putere.

A te ruga neîncetat înseamnă a avea mereu gândul la Dumnezeu, zi și noapte și în tot locul.

Nu numai când intri în Biserică, ci și în celelalte ceasuri să te îngrijești de acest lucru; fie că muncești, fie că dormi, fie că te afli pe drum, fie că mănânci, fie că bei, fie că stai culcat – să nu întrerupi rugăciunea”.

Dar ce fel de rugăciuni putem rosti neîncetat? Sfinții Părinți spun că rugăciunea lui Iisus lucrează cel mai mult asupra noastră.

Citește și – Cum să avem neîncetat rugăciunea în inimă

Este important să ne ținem mintea ocupată cu rugăciunea. Altfel, ea se va umple cu tot felul de deșertăciuni, gânduri urâte, necuviincioase sau rele. Diavolul are grijă să ne insufle gânduri rele dacă vede că nu ne rugăm.

De regulă, atunci când vrem să ne rugăm neîncetat, trebuie să rostim rugăciuni scurte.

Ne putem ruga pentru noi sau pentru alții. Atunci când mergem pe stradă sau ne odihnim în pat, ne putem aduce aminte de persoane care sunt bolnave, sunt în spital sau au diverse necazuri. Le putem așadar pomeni numele, rugându-L pe Dumnezeu să îi ajute cum crede de cuviință.

Sau îi putem pomeni pe cei adormiți dintre rudeniile sau prietenii noștri. Aceștia au cel mai mult nevoie de rugăciune.

Putem face un prilej de rugăciune orice întâmplare din viața noastră, mai ales din întâmplările negative.

Iată și alte rugăciuni scurte, folositoare, pe care le putem rosti în cursul zilei, când stăm sau mergem.

Rugăciuni pe care le putem rosti neîncetat

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi și toată lumea Ta.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, învață-mă să fac voia Ta în fiecare clipă.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, dă-mi putere să îi iubesc pe vrăjmașii mei.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, dă-mi putere să propovăduiesc numele Tău.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, dă-mi putere să primesc cu bucurie și înțelepciune vremea cercetării Tale.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, dă-mi putere să nu judec pe fratele meu.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, vestește-mi ceasul morții mele, ca să nu fie năprasnică trecerea mea din lumea aceasta”.

Citește și – Dacă din cele 24 de ore ale zilei punem deoparte câteva minute pentru rugăciune, viața noastră se va înveșnici – Arhim. Zaharia Zaharou

Rugăciuni zilnice – pravila creștinului

Pe lângă aceste rugăciuni scurte, este necesar să avem și un program de rugăciune cât de cât fix. Din pravila zilnică a creștinului fac parte rugăciunile de dimineață și de seară, rugăciunea la vremea mesei.

Se pot citi și alte canoane, în funcție de timpul fiecăruia, nevoia și dispoziția sufletească, precum Canonul Sfântului Înger Păzitor, Canonul de Pocăință către Mântuitorul, Paraclisul Maicii Domnului, Acatistul zilei etc..

„E bine să ne aducem aminte de Dumnezeu în toată vremea, dar ca să ne aducem aminte de Dumnezeu în toată vremea trebuie să avem și un program care să ne pună în fața lui Dumnezeu: un program de rugăciune de dimineață, să începem ziua cu Dumnezeu, un program de rugăciune de seară, ca să mulțumim lui Dumnezeu pentru ziua care a trecut”.

Rugăciunea este singurul mijloc de comunicare cu Dumnezeu. Este singurul mod prin care conștientizăm existența Lui și simți prezența Lui.

În lipsa rugăciunii nu putem avea o legătură cu Dumnezeu, cu izvorul vieții și al nemuririi.

Să nu uităm însă că rugăciunea este incompletă fără o viață curată, conformă poruncilor lui Dumnezeu, și fără lucrarea faptelor bune.

Citește și – Rugăciune neîncetată înseamnă să facem binele, ca și cum Dumnezeu ar fi de față – Părintele Iulian Prodromitul

Surse articol:

1. Rugăciuni pentru a fi rostite neîncetat, Carte de Rugăciuni, Editura Felicitas, Stockholm, 2019, pp. 72-73
2. Arhimandritul Teofil Părăian, Programul zilnic de rugăciune, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/programul-zilnic-de-rugaciune
3. Sfântul Cuvios Efre Sirul, Rugați-vă neîncetat, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/rugati-va-neincetat

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.