Rugăciune pentru a dobândi răbdare de la Dumnezeu

Răbdarea este una din condițiile pe care trebuie să le împlinim pentru a ne mântui. Mântuitorul arată aceasta când spune: „Întru răbdarea voastră vă veți păstra sufletele voastre”.

Iar în Pilda Semănătorului zice că sămânța care a căzut în pământul inimii noastre poate aduce rod doar dacă inima este curată și răbdătoare.

Rugaciune pentru rabdare

Această răbdare ca condiție a mântuirii se referă la capacitatea de a îndura cu smerenie ispitele și necazurile. Pentru că nu orice răbdare este și mântuitoare.

Unii rabdă cele rele fiindcă nu au încotro și inima lor este cârtitoare și răzvrătită. Alții s-au smerit și rabdă toate cu inima înfrântă, supunându-se cu dragoste și ascultare voii lui Dumnezeu.

Rugăciune pentru a dobândi răbdare de la Dumnezeu

Nu se poate câștiga mântuirea fără durere, fără răbdarea în suferință. Crucea necazurilor este grea, însă răbdarea o face mai ușoară. Pentru că atunci când te smerești și rabzi de dragul Mântuitorului, El Însuși vine și pune umărul, ridicând povara.

Oricât de insuportabile ar fi durerile sau greutățile prin care trecem, trebuie să știm că Dumnezeu dă nimănui mai mult decât poate duce.

Mult mai ușor ne-ar fi nouă să împlinim poruncile Domnului dacă am avea cugetare smerită și inimă răbdătoare și iubitoare.

Citește și – Răbdarea și calmul ne pot ușura foarte mult viața

Răbdarea în încercări și în necazuri înseamnă acceptarea situației în care ne aflăm”, spune Părintele Constantin Drăgușanu.

Iar modelul nostru cel mai înalt este Mântuitorul Hristos, Care Dumnezeu fiind, a răbdat ocări și scuipări de la oameni, bătăi și moarte pe cruce.

Iată îndelunga Sa răbdare, pe care o cere și de la noi în raport cu necazurile pe care ni le pricinuiesc semenii noștri sau diverse întâmplări.

Când simțim că ne-am pierdut răbdarea față de cineva sau față de o situație, să ne gândim cum ne rabdă pe noi Dumnezeu. Și cum nu ne pedepsește pentru păcatele noastre, ci îndelung rabdă și așteaptă îndreptarea noastră.

Noi, cei din vremea actuală, nu mai avem răbdare nici pentru a aștepta la rând la un magazin sau la plata facturilor. Ne grăbim, suntem stresați, agitați, sau chiar nervoși.

Nu avem disponibilitate să așteptăm. Ne plângem că nu avem timp. Suntem atât de absorbiți de treburile și grijile zilnice încât nu mai avem răgazul să ne cercetăm lăuntric și să ne liniștim pentru a putea vorbi cu Dumnezeu.

Pentru că doar prin rugăciune putem dobândi de la Dumnezeu virtuțile cele binefăcătoare: smerenia, dragostea, răbdarea, îngăduința, milostivirea față de semeni, lucrarea faptelor bune.

Citește și – Dacă nu ai dragoste, nu poți avea nici răbdare

Grijile lumești excesive înăbușă cuvântul lui Dumnezeu și nu poate rodi în noi.

Mai sunt și oameni care, chiar atunci când se roagă, așteaptă să primească lucrul cerut îndată, fără întârziere. Nu știu să aștepte, să se smerească.

Sfântul Paisie Aghioritul spune că „răbdarea clarifică multe și rezolvă lucrurile dumnezeiește”.

Rugăciune pentru a dobândi răbdarea

Minunatule ziditor, Stăpâne iubitorule de oameni, mult-milostive Doamne, cu inima înfrântă și smerită Te rog acestea:

Nu te îngrețoșa de inima mea păcătoasă, nu lepăda lacrimile și suspinurile mele; auzi-mă ca pe cananeeanca. Nu mă trece cu vederea, cum n-ai trecut-o pe desfrânata.

Arată și asupra mea, a păcătosului, mare mila iubirii Tale de oameni, acoperă-mă, miluiește-mă și întărește-mă, ca să rabd cu recunoștință, întru nădejdea bunătăților celor veșnice, toate necazurile și nevoile trimise de către Tine.

Iar mai ales, prefă întristarea mea în bucurie, ca să nu cad în deznădejde, și să pier, eu ticălosul. Că Tu ești izvorul milei și nădejdea cea nerușinată a mântuirii noastre, Hristoase Dumnezeul nostru. Și Ție slavă înălțăm, dimpreună cu Cel fără de început al Tău Părinte și cu Preasfântul și Bunul și de viață Făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Citește și – Cum să dobândim răbdare în relațiile cu cei din jur – Sfântul Paisie Aghioritul

Surse articol:

1. Doxologia, Rugăciune pentru a dobândi răbdarea: https://doxologia.ro/rugaciune/rugaciune-pentru-daruirea-rabdarii-catre-domnul-iisus-hristos
2. Constantin Florin Drăgușanu, Cum aducem rod întru răbdare, Doxologia: https://doxologia.ro/viata-bisericii/reflectii/cum-aducem-rod-intru-rabdare
3. Parohia „Șerban Vodă”, Răbdarea cea mântuitoare: https://www.parohiaserbanvoda.ro/evenimente/rabdarea-cea-mantuitoare/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.