Rugăciune pentru împlinirea sufletească

Această rugăciune pentru împlinirea sufletească a fost descoperită și păstrată de Arhiepiscopul Ioan Șahovski de San Francisco.

Este o rugăciune veche, în fraze scurte, dar deosebit de lucrătoare. Pare că se întemeiază pe învățăturile și pildele Mântuitorului.

Rugaciune pentru implinire sufleteasca

Rugaciune pentru implinire sufleteasca

Cel care o rostește cere de la Dumnezeu ajutor în dobândirea și lucrarea virtuților.

Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le cerem când ne rugăm: pacea, răbdarea, liniștea sufletească, smerenia, credința, lucrarea adevărului și a faptelor bune.

Tot acestea sunt și lucrurile care ne aduc, dincolo de toate, împlinirea sufletească.

Poate că pentru mulți, împlinirea sufletească se referă la o căsnicie reușită, o dragoste împărtășită sau un câștig pe plan afectiv.

Însă adevărata împlinire vine atunci când lucrezi poruncile pe care ni le-a lăsat Dumnezeu. În ele se află fericirea și mântuirea noastră.

În ele găsim adevărul, pacea, lumina și împlinirea cea mai mare.

Această rugăciune are ca element-cheie pacea. Dobândește pacea, și multe alte suflete din jurul tău se vor mântui, spunea Sfântul Serafim de Sarov.

Este adevărat că dacă ai pace sufletească, nu poți fi tulburat de nimic. Nu te mai temi de nimic, pentru că toată nădejdea îți este la Dumnezeu. Viața ta ai pus-o în mâna Lui și ai convingerea că El știe să ocârmuiască pașii tăi spre lumină.

Citește și – Rugăciune pentru pace în suflet și în lume

Cei care Îl urmează pe Mântuitorul Hristos și învățătura Lui nu vor umbla niciodată în întuneric, ci vor avea lumina vieții, le spune ucenicilor Săi.

Dacă ai pace în suflet, ești împăcat și cu tine însuți, și cu ceilalți. Nu te mai poate supăra, deranja, ofensa nimic.

Însă la această stare de netulburare se ajunge prin multă sârguință și luptă cu propriile patimi. Cel mai mare dușman al păcii lăuntrice este mândria.

Cel mândru mereu vrea să se impună, să câștige orice discuție, orice dispută. Din cauză că dorește să se facă numai cum vrea el, se tulbură atunci când planurile sale eșuează sau cineva i se opune.

A nu-ți mai dori nimic – acesta este secretul unui suflet liniștit, smerit. Trebuie să învățăm să le privim și să le primim pe toate cu ochi buni. Așa cum o face Dumnezeu.

Iubirea lui Dumnezeu față de noi nu este schimbătoare sau părtinitoare. Dumnezeu este Iubire și nu poate să nu iubească. De aceea face să răsară soarele și peste cei buni și peste cei răi.

La fel trebuie să procedăm și noi. Să ne umplem de iubire pentru toată lumea și să încetăm să mai judecăm. Fiecare om are propria lui taină cu Dumnezeu și numai El știe ce este în sufletul lui, și doar El îl va judeca, după circumstanțele din viața lui.

Citește și – Rugăciunea Sfântului Ioan de Kronstadt – dătătoare de pace, putere, lumină și nădeje

Așadar, atunci când ne rugăm, să cerem de la Dumnezeu pacea inimii, și atunci vom avea împlinire sufletească chiar și în momentele cele mai dificile.

Această rugăciune ne învață că trebuie să ducem o viață de jertfă dacă vrem să ne asemănăm Mântuitorului Hristos. Adică să ne punem viața pentru aproapele.

Să fim noi cei care aducem pacea acolo unde este ceartă, dragostea acolo unde este dezbinare, nădejdea acolo unde este întunericul deznădejdii, bucurie acolo unde este tristețe.  

Acestea să fie mângâierea și împlinirea noastră sufletească.

Rugăciune pentru împlinirea sufletească

„Doamne, Dumnezeul meu, învrednicește-mă să fiu unealta păcii Tale,

Pentru ca să aduc dragoste acolo unde este ură,

Pentru ca să iert acolo unde se face supărare,

Pentru ca să fac unire acolo unde se iscă ceartă,

Pentru ca să spun adevărul unde domnește înșelarea,

Pentru ca să înalț credința acolo unde apasă îndoiala,

Pentru ca să trezesc nădejdea întru cei munciți de deznădăjduire,

Pentru ca să aduc lumină întru întuneric,

Pentru ca să pricinuiesc bucurie acolo unde sălășluiește amărăciunea,

Doamne, Dumnezeul meu, învrednicește-mă nu să fiu mângâiat, ci să aduc mângâiere,

Nu să fiu înțeles, ci să-i înțeleg eu pe alții,

Nu să fiu iubit, ci să-i iubesc eu pe alții,

Căci cel care dă, acela primește,

Cel care se uită pe sine, acela se găsește,

Cel care iartă, acela va fi iertat,

Cel care moare, acela se trezește la viața veșnică.

Amin”.

Sursă: Doxologia, Rugaciune pentru implinirea sufletească: https://doxologia.ro/rugaciune/rugaciune-pentru-implinirea-sufleteasca-o-veche-rugaciune-descoperita-ingrijita-de

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.