Rugăciune pentru cei nefericiți

Pentru cei mai mulți dintre noi, fericirea este un este un lucru care vine de pe urma unei împliniri materiale. Ea depinde de o reușită sau este asociată cu o persoană anume.

Puțini sunt aceia care au gustat și cunosc adevărata fericire. Ea se pogoară ca o mângâiere în sufletul celui smerit.

Rugaciune pentru cei nefericiti

Rugaciune pentru cei nefericiti

Fericirea vine de la Dumnezeu și se atinge de inimile noastre când am încetat să ne mai dorim ceva anume. Cel care nu vrea și nu caută nimic este mulțumim cu orice, oriunde s-ar afla, orice ar fi.

Fericirea lui este credința în Dumnezeu și dragostea pe care Dumnezeu a dat-o în inima lui pentru semenii săi.

Citește și – Rugăciunea preface orice întristare în bucurie – Sfântul Porfirie

Oricât de multe necazuri s-ar abate asupra lui, el nu se tulbură. Pentru că, așa cum spune în rugăciunea de mai jos, nădejdea lui este doar în Dumnezeu.

Sfântul Ioan Gură de Aur spune că în orice lucru trebuie să binecuvântăm pe Dumnezeu, fie el bun sau rău.

„Dacă ceva bun se întâmplă, binecuvântați pe Dumnezeu și va rămâne bun. Dacă ceva rău se întâmplă, binecuvântați pe Dumnezeu și răul va înceta. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

Iată secretul păstrării păcii în suflet și netulburării.

Noi trebuie să facem diferența între fericire și plăcere. Când menționează cele nouă fericiri ale creștinilor, Mântuitorul nu pomenește nimic despre plăcere.

Dimpotrivă, El ne făgăduiește că vom fi fericiți de Dumnezeu dacă vom îndura prigonirile cu seninătate și cu inima bună.

Citește și – Rugăciune la vreme de întristare, tulburare și apăsare sufletească

Se cuvine, așadar, să ne bucurăm atunci când suntem prigoniți pentru numele lui Dumnezeu, pentru că plata noastră multă va fi în ceruri, după cum spune Domnul.

Oricât de grele ar fi încercările noastre, trebuie să încercăm cu orice preț să prindem nădejde gândind la Dumnezeu și la pronia Lui. Nimic nu se petrece la voia întâmplării în viața noastră.

Noi nu suntem ai nimănui, ci ai lui Dumnezeu. Și dacă pe Fiul Său nu L-a cruțat, ci L-a dat să moară pentru noi, cu atât mai mult noi nu vom fi lipsiți de necazuri.

Însă la vreme de încercare, trebuie să ne umplem inima de mulțumire și să ne bucurăm la gândul că Dumnezeu ne-a adus dintru neființă la ființă și ne-a dat viață.

Să cugetăm la îndemnurile Sfântului Apostol Pavel care ne spune:

„Bucurați-vă pururea. Rugați-vă neîncetat. Dați mulțumire pentru toate, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus, pentru voi” (I Tesaloniceni 5, 16-18).

„Secretul” fericirii este stimularea capacității din noi de a ne bucura, de a petrece cu Dumnezeu și de a-I aduce slavă și mulțumire pentru toate darurile știute și neștiute. Chiar și pentru cele care se ascund în necazuri.

Rugăciune pentru cei nefericiți

Doamne, norii negri ai nefericirilor se grămădesc asupra capului meu și întristările mă chinuie. Dar, deși sufăr, nu îndrăznesc să cârtesc asupra Ta, Preabunule, căci Tu ești totdeauna sprijinitorul meu și piatra cea neclintită pe care sunt întemeiate nădejdile mele. Tu cunoști, Dumnezeule, pricinile nefericirilor și întristărilor mele și îngrijești de soarta mea.

Deși sufăr, știu că Tu mă iubești, și această încredințare mă încurajează. Plin de nădejde în dragostea și în bunătatea Ta, nu voi lăsa să mă biruiască împotrivirile soartei, ci mă voi lupta cu curaj, și cred că având ajutorul Tău, voi ieși învingător.

Cel Care cârmuiești lumea și soarta muritorilor, cârmuiește și corabia vieții mele, cea izbăvită de valurile ispitelor, spre liman liniștit.

Înțelepciunea Ta să mă povățuiască pururea în calea binelui și a fericirii, pentru rugăciunile tuturor sfinților Tăi și ale Preacuratei Maicii Tale. Amin”.

Citește și – Rugăciune pentru izbăvirea din depresie, întristare și deznădejde

Surse articol:

  1. Doxologia, Rugăciune pentru cei nefericiți: https://doxologia.ro/rugaciune/rugaciune-pentru-cei-nefericiti
  2. Doxologia, Despre fericire: https://doxologia.ro/viata-bisericii/reflectii/despre-fericire

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.