Rugăciune la vreme de molimă

Această rugăciune la vreme de molimă a fost compusă de Preasfințitul Macarie Drăgoi, episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.

Este o rugăciune care arată starea de neliniște și tulburare cuibărită în inimile multora dintre noi. ea vădește totodată nevoia acută de siguranță, de pace și sprijin, pe care numai Dumnezeu ni le poate oferi în aceste vremuri.

Rugaciune la vreme de molima

Rugaciune la vreme de molima

Rugăciunea ne dă curaj în încercări

Știm că vor veni vremuri grele. În Biblie ni se spune că se vor abate asupra noastră molime, boli, cutremure și foc.

Străbunicii noștri vorbeau deja despre lupta dintre marile puteri pentru cucerirea pământului care va avea loc la sfârșit.

Oricât de cumplite sunt războaiele sângeroase, cel mai înfricoșător război este cel psihologic. Acesta pare că deja a început.

Citește și: Rugăciune la vreme de spaimă și primejdie

Pandemia de Coronavirus prin care trecem lucrează subtil asupra minții noastre. În unii naște frică și panică. În alții seamănă îndoială, bănuială și distanțare de semeni sau revoltă.

Alții ajung la deznădejde și depresie din pricina izolării și a singurătății.

Noua boală care s-a împrăștiat în tot pământul a dus însă cel puțin la un lucru bun: ne-a apropiat sufletește mai mult unii de alții. Dar un lucru și mai mare decât atât este acela că ne-a deschis inima spre rugăciune.

Citește și: Rugăciune în vremea întristării, către Maica Domnului

Bolile ne deschid spre Dumnezeu și adevărurile veșnice

Poate că mulți ne-am fi continuat traseul obișnuit al vieții noastre, fără să ne mai întoarcem vreodată la Dumnezeu. Iată că a venit vremea ca oamenii să își vină în sine, precum fiul risipitor.

Să se întoarcă spre Părintele ceresc cu pocăința celui care a trăit departe de El. În ignoranță, în neștiință, în păcate, în fărădelgi, în greșeli.

Prin boală, Dumnezeu îi oferă omului șansa de a descoperi anumite nereguli lăuntrice – greșeli ascunse sau latente ale sufletului său la care nu fusese atent mai înainte.

„Boala și suferința sunt prin excelență medicamentul proniei lui Dumnezeu, care îl aduce pe om lângă Creator și-l face să sporească în virtute”.

Nenorocirile care vin asupra noastră au de asemenea menirea de a ne aminti efemeritatea acestei vieți.

„Dumnezeu Cel Sfânt dorește să pregătească sufletul ca să nu se alipească de cele de aici, care sunt zadarnice și mincinoase”.

Necazurile ne trezesc la realitate și ne descoperă lucrurile cu adevărat importante.

„Prin suferințe, boli și felurite încercări, (Dumnezeu) îl face (pe om) să cugete și să trăiască lucrurile veșnice, care alcătuiesc realitatea și adevărul unic”.

Un trup puternic și sănătos poate găzdui o inimă învârtoșată, care nu este receptivă la glasul conștiinței.

În timp ce boala veștejește trupul și înmoaie inima, făcând-o sensibilă la cuvintele lui Dumnezeu. Boala și suferința pe toate le vădește a fi deșarte, trecătoare și mai amăgitoare ca visul.  

Rugăciune la vreme de molimă a Episcopului Macarie Drăgoi

Doamne, nedumeriți și fără de glas ne aflăm în fața acestei încercări abătute asupra noastră. Luminează întunericul nostru, depărtează gândurile cele de îndoială și de frică, întărește-ne pentru a ne putea duce crucea și arată-ne nouă izbăvirea din primejdie.

Primește-ne înapoi la Sfântul Tău Jertfelnic, ca să ne putem hrăni cu Sfântul Tău Trup și Scumpul Tău Sânge, pentru adăugirea harului și a vieții. Primește-ne pe noi întru pocăință, primind mărturisirea noastră și dându-ne iertare de păcate și greșeli.

Nu ne părăsi, Tu, Cel Care nu ai părăsit pe Adam în iad. Nu ne întoarce fața, Tu, Cel Care fața Ți-ai dăruit prigonitorilor Tăi care Ți-au acoperit-o cu scuipări și palme. Nu ne lipsi de Tine, Tu, Cel Care în mijlocul ucenicilor Tăi înfricoșați Te-ai arătat după Înviere, pentru a adeveri credința și dragostea lor în Tine.

Așa, Doamne, primește această smerită cerere și ne izbăvește de ispite și ne scoate din necazuri și strâmtorări, pentru rugăciunile Preasfintei Maicii Tale, ale Înaintemergătorului și Botezătorului Tău Ioan, dascălul pocăinței, și ale tuturor sfinților Tăi. Amin”.

Citește și: Rugăciunea medicului pentru pacienții săi

Surse articol:

1. Doxologia, Rugăciune la vreme de molimă alcătuită de către PS Episcop Macarie al Europei de Nord
2. Părintele Efrem Filotheitul, Boala şi suferinţa sunt „medicamentele” lui Dumnezeu, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/boala-suferinta-sunt-medicamentele-lui-dumnezeu

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.