Rugăciunea medicului pentru pacienții săi

Articol documentat

Rugăciunea medicului pentru pacienții săi este o parte esențială a procesului de vindecare. Medicul creștin Pavel Chirilă este de părere că actul de vindecare nu poate fi complet fără a se lua în considerare componenta spirituală.

Acesta afirmă, în una din cărțile sale, că vindecarea este un proces continuu. În acest proces, medicul și bolnavii săi se află într-o legătură strânsă unul cu altul și împreună în legătură cu Doctorul suprem – Mântuitorul Iisus Hristos.

Rugaciunea medicului pentru pacientii sai

Rugaciunea medicului pentru pacientii sai: Drobotdean – www.freepik.com

„Medicul zilelor noastre – cel mai adesea – este învățat să fie un doctor al trupurilor, riscând să vulgarizeze această vocație sfântă și nobilă care este tămăduirea bolnavilor”.

De altfel, termenul cel mai potrivit pentru însănătoșirea bolnavilor este „tămăduire”. Acest cuvânt ne duce imediat cu gândul la latura spirituală.

Între trup și suflet nu există separare. De aceea multe din bolile trupului apar ca o consecință a încălcării poruncilor divine. Mai bine spus, unele boli au cauze spirituale care trebuie elucidate și rezolvate pentru ca vindecarea să se producă în chip desăvârșit.

Doctorii și bolnavii deopotrivă pun de obicei bolile pe seama unor factori biologici, chimici, de mediu. Motivul îmbolnăvirilor este fie un microb, fie o intoxicație alimentară, fie o dereglare organică, fie un accident.

După ce îl vindecă pe slăbănogul de la scăldătoarea Vitezda, Mântuitorul îi spune: „Iată că te-ai făcut sănătos. De acum să nu mai păcătuiești, ca să nu-ți fie ceva mai rău” (Ioan 5, 15).

Cauza spirituală principală a bolilor este însă păcatul. A păcătui înseamnă a săvârși fărădelege, adică a face fapte care încalcă legea lui Dumnezeu.

Există însă și boli care nu rezultă neapărat din săvârșirea păcatelor. Ci ca prin vindecarea celor neputincioși să se arate lucrarea și puterea lui Dumnezeu.

Totodată, ciuma, molimele și alte epidemii sunt prezentat în Sfânta Scriptură ca un semn al vremurilor din urmă – semne ale celei de-a doua venirea a Mântuitorului (Luca 21, 11).

Diferența dintre un medic creștin și un doctor „obișnuit” este că medicul creștin se roagă pentru pacienții săi. El completează tratamentul medicamentos cu tratamentul spiritual. El se preocupă de sporirea duhovnicească a bolnavului, de curățirea și tămăduirea sa lăuntrică.

Bolnavii care cârtesc sau suferă foarte mult trebuie ajutați să depășească această stare negativă și să își asume crucea.

Ei trebuie ajutați să își conștientizeze greșelile și să se pocăiască. Medicul înțelege că cel bolnav are nevoie de spovedanie și Împărtășanie la fel de mult precum are nevoie de medicamente sau alte intervenții medicale.

Nu în mod întâmplător spitalele sunt dotate cu capele în care bolnavii se pot ruga sau participa la slujbe.  

Rugăciunea medicului pentru pacienții săi

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule și Cuvântule al lui Dumnezeu, Cel Care, întrupându-Te ai luat asupra ta neputințele noastre și bolile le-ai purtat, Cel ce, din marea Ta milostivire și ca semn al apropierii Împărăției Tale, ai vindecat și vindeci neîncetat mulțime de bolnavi, neputincioși și stăpâniți de demoni, vino cu putea Ta atotvindecătoare și tămăduiește bolnavii care cer tămăduire, căci Tu ești Cel ce ai zis: „Fără mine nu puteți face nimic”.

Descoperă, Doamne, prin Duhul Sfânt, Mângâietorul pe Care de la Tatăl L-ai trimis în lume, pricina îmbolnăvirii robilor Tăi (numele lor).

Dă-le pocăință, liniște, răbdare și bucurie sufletului încercat în vremea cercetării Tale. Și mai descoperă, Doamne, robilor Tăi, că Tu ești Stăpânul vieții și al vindecării, Stăpân peste orice trup muritor și peste orice suflet veșnic.

Fă Doamne ca boala robilor Tăi să fie prilej de vindecare a sufletului, de mărire a credinței, nădejdii și dragostei. Iar mie, robului Tău, doctor al trupurilor muritoare și slugă netrebnică, dă-mi a învăța leacul potrivit care nu face rău, iar bolnavilor care mă caută să le descopăr calea spre Tine.

Că Tu ești Tămăduitorul sufletelor și al trupurilor noastre, și Ție slavă înălțăm, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Surse articol:

1. Univ. Dr. Pavel Chirilă, Vindecarea, Editura Christiana, București, 2009

2. Rugăciunea medicului pentru pacienții săi, Carte de Rugăciuni, Editura Felicitas, Stockholm, 2019, pp. 472-473

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.