„Să secăm izvorul păcatelor și vom opri toate pâraiele bolilor trupești” – Sf. Ioan Gură de Aur

Toate rugăciunile pentru tămăduirea celor bolnavi cuprind meditații la starea sufletului. Celui care se roagă pentru ridicarea din boală îi sunt aduse în atenție consecințele păcatelor și a patimilor.

Aproape toate cazurile de bolnavi pe care îi avem ca pildă în Sfânta Scriptură arată că pricina suferinței este păcatul. Sau călcarea poruncilor lui Dumnezeu.

Despre pacat si boala

Despre pacat si boala

Sfântul Ioan Gură de Aur ne înseamnă să ne aducem aminte de slăbănogul de la Vitezda și de slăbănogul din Capernaum pe care prietenii săi l-au coborât prin acoperișul casei înaintea Mântuitorului.

Aceștia ne arată că „pricina bolilor trupești este păcatul cuibărit în suflet”.

Citește și: Dumnezeu aduce sau îngăduie boala pentru sănătatea sufletului. Suferința este purificatoare, curățitoare de suflet

Pe slăbănogul de 38 de ani de la scăldătoarea Vitezda, după ce îl vindecă, Mântuitorul îi spune: „Iată că te-ai făcut sănătos. De acum să nu mai păcătuiești, ca să nu-ți fie ceva mai rău” (Ioan 5, 14).

În chipul acestui slăbănog ne putem regăsi fiecare dintre noi și întreaga lume.

Protos. Dr. Vasile Vasilache vorbește despre o slăbire a ființei, dar nu atât fizice, ci mai curând sufletească.

Dovadă că atunci când cineva face vreun păcat, numim aceasta „o slăbiciune omenească”.

„De unde această slăbiciune? Răspunsul ni-l dă profetul Osea: „Pentru că nu mai este adevăr, nici milă, nici cunoștința lui Dumnezeu… pentru aceea s-au înmulțit jurămintele strâmbe și minciuna, și uciderea, și furtul, și adulterul, și omoruri după omoruri într-una se fac…” (Osea IV, 2).

Acestea sunt pricinile îmbolnăvirii noastre trupești și sufletești. Căci omul care pierde legătura cu Dumnezeu pierde tot ce are mai scump.

„Am slăbit, pentru că nu suntem în legătură cu Însuși izvorul vieții, care este Dumnezeu”.

Sfântul Ioan Gură de Aur spune că atunci când pătimim de vreo boală trupească, imediat alergăm la doctor ca să scăpăm de ea. Cu greu însă luăm aminte la patimile din suflet.

„Dar când ni-i sufletul bolnav, amânăm și nu ne sinchisim”.

Nu ne ducem la doctorul sufletesc să ne vindecăm, care este duhovnicul.

„De aceea nu scăpăm nici de bolile trupești, pentru că pentru noi sunt fără importanță cele necesare, iar cele fără importanță, necesare”.

Citește și: Rugăciune pentru boli care nu pot fi vindecate cu puteri sau mijloace omenești

Omul de azi nu mai acordă atenție sufletului, ci se îngrijește în permanență de trup, de partea materială. De aici ne și vin atâtea vicii și patimi. Din grija excesivă față de corp, de hrană, de îmbrăcăminte, de podoabe, de confort.

„Să secăm dar, izvorul păcatelor, și vom opri toate pâraiele bolilor trupești. Nu vei pune capăt numai bolilor, ci și păcatului”.

Iar stăvilirea păcatelor are o însemnătate mai mare decât stăvilirea bolii. Pentru că sufletul este mai de preț decât trupul.

„Să ne ducem, dar, la Hristos și acum; să-L rugăm să ne întărească slăbănogitul nostru suflet; și lăsând la o parte toate cele trupești, să-I vorbim numai de cele duhovnicești”.

Oamenii au devenit imuni la păcat și nu îi mai mustră conștiința. De aceea patimile sufletești nu îi fac să suspine, să simtă dureri.

Întâia și mai înaltă preocupare a noastră trebuie să fie curățirea și tămăduirea sufletului.

„Iar dacă le vrei neapărat și pe cele trupești, îngrijește-te de ele după cele duhovnicești”.

Poate că este momentul să punem început bun vieții noastre. Să lucrăm mai mult pentru cele ale sufletului, căci pentru viața cea veșnică ne-a făcut pe noi Dumnezeu, iar nu pentru cele trupești și stricăcioase.  

Surse articol:

1. Dr. Vasile Vasilache, Predica la Duminica Vindecarii Slabanogului la Vitezda, Creștin Ortodox: https://www.crestinortodox.ro/sarbatori/duminica-slabanogului/predica-duminica-vindecarii-slabanogului-vitezda-124701.html
2. Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, Curățirea de păcate aduce vindecarea de boală, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/curatirea-de-pacate-aduce-vindecarea-de-boala

 

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.