Leacuri duhovnicești pentru suflet și trup în vreme timp de pandemie

Leacurile duhovnicești cele mai de preț ale creștinului sunt spovedania și Împărtășania.

Aceste Sfinte Taine îl spală, îl curăță, îl vindecă și îl întăresc. Îl ajută pe om să se însănătoșească trupește și sufletește.

Anafura

Anafura

Îl ridică din deznădejde. Îl ajută să se lepede de vicii. Îl hrănește cu Pâinea vieții celei veșnice. Îi oferă perspectiva nemuririi.

Trebuie să apelăm la forța vindecătoare a Sfintelor Taine ale Bisericii cât mai des. Ori de câte ori avem nevoie.

Aghiasma, anafura și uleiul sfințit sunt de asemenea medicamente duhovnicești pe care le putem lua zilnic. Prin intermediul lor vom avea parte de binecuvântarea lui Dumnezeu și de harul Sfântului Duh care se află în ele.

Este foarte important să încercăm, pe cât posibil, să aliniem viața noastră la poruncile Mântuitorului. Să trăim cât se poate în pace și în armonie cu toți.

În lupta cu propriile patimi și păcate nu putem însă birui singuri. Avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. Lucrurile sfinte ne pot da de asemenea întărire.  

Preotul a primit de la Dumnezeu harul de a binecuvânta și a sfinți apa, hrana, diverse lucruri și obiecte. Dumnezeu ne dă minunata șansă să ne curățim și să ne sfințim sufletul și trupul. Să revenim la starea paradisiacă de la început în care se afla Adam în Eden.

„Biserica Ortodoxă deține cele șapte Taine prin care Harul lui Dumnezeu lucrează spre sfințirea omului”.

Aceste șapte Sfinte Taine sunt: Botexul, Mirungerea, Spovedania, Maslul, Cununia și Hirotonia.

Leacuri duhovnicești pentru trup și suflet

Pe lângă acestea mai există și ierurgiile. De ele se poate împărtăși orice creștin. Iată care sunt lucrurile sfinte pe care le putem folosi ca pavăză, armă, întărire și leac:

Anafura

Anafura este pâinea sfințită pe care o iau credincioșii care nu se împărtășesc. De regulă o primim duminica la Biserică după slujbă și o păstrăm acasă pentru a lua câte o bucățică în cursul săptămânii.

Anafura trebuie păstrată într-un șervețel curat și nu în pungă, ca să nu mucegăiască.

Se ia înainte de aghiasmă, deoarece a fost atinsă de Sfânta Împărtășanie.

Aghiasma

În fiecare dimineață, înainte de mânca altceva, putem bea aghiasmă mică. Această apă a fost sfințită de către preot. Ea este așadar purtătoare a Duhului Sfânt.

Iar cei care o iau cu credință pot simți prezența și lucrarea Duhului Sfânt în viața lor.

„Aghiasma curăță, luminează și întărește sufletul omului. De foarte multe ori are puteri miraculoase asupra celui ce o ia cu multă credință, și izgonește diavolii”.

Aghiasma mică se păstrează într-o sticlă curată, la icoane sau într-un loc curat din casă. Se poate folosi și la stropit casa, ogoarele, mașina sau alte obiecte.

Citește și: Rugăciune înainte de consumarea anafurei și aghiasmei

Uleiul sfințit

Acest ulei sfințit poate fi ulei de la Sfântul Maslu sau de la Litie (care se face sâmbăta seara la Vecernie sau în orice zi cu sfânt mare).

După ce luăm anafură și aghiasmă, ne putem unge pe frunte și pe mâini cu ulei sfințit făcând semnul Sfintei Cruci. În acest sens putem folosi un bețișor.

Uleiul sfințit în cadrul Sfântului Maslu poate fi folosit în mâncare. Are o putere mare de tămăduire și sfințire asupra celui care îl folosește sau îl consumă cu credință.

Citește și: Uleiul de la Sfântul Maslu are putere sfințitoare și tămăduitoare asupra celor care îl iau cu credință – Părintele Ioachim Pârvulescu

Acest ulei nu se va pune în candelă, nici nu se dă la animale. Nu se aruncă la chiuvetă, nici la gunoi.

Se poate unge cu el rănile sau părțile corpului afectate de boală, în chipul Sfintei cruci.

Nu se arunca la chiuveta, la canalizare sau la animale.

Putem lua ulei și din candela unor icoane de sfinți făcătoare de minuni sau de la candelele amplasate la sfintele moaște.

Alte obiecte sfinte care ne pot apăra de duhurile necurate și de primejdii sunt: crucea de la gât, icoanele și troițele.

„Dacă noi creștinii ortodocși avem aceste comori inestimabile și nu le conștientizăm, nu știm să „profităm” sau să „uzăm” de ele este dureros. Unii vor spune că nu contează mult aceste lucruri la întărire credinței și la mântuire.

Dar să nu uităm că de la lucrurile mici pornesc cele mari”.

Citește și: Sfânta Cruce – semn puternic împotriva diavolilor, primejdiilor, accidentelor și ispitelor

Sursă: Produse Mănăstirești, Medicamente duhovnicești – aghiasma, anafura și uleiul sfințit, Credință și Medicină: https://www.produsemanastiresti.ro/blog/credinta-si-medicina/medicamente-duhovnicesti-aghiasma-anafura-si-uleiul-sfintit

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.