7 binecuvântări pe care le aduc bolile în viața noastră

Necazurile nu dau buzna peste noi neinvitate. Ele nu vin la întâmplare în viața noastră. Au, de fiecare dată, un rol pedagogic.

Cei care nu sunt obișnuiți să caute înțelesuri profunde ale întâmplărilor din viața lor nu pot vedea nimic bun în suferință.

7 binecuvantari ale bolilor

7 binecuvantari ale bolilor

Scopul profund al suferinței

Boala este percepută, de cei mai mulți dintre noi, ca pe o dramă sau tragedie. Trebuie să știm însă că întâmplările negative au întotdeauna un scop bun.

Experiența bolii îl poate aduce pe un om într-o stare spirituală mai bună. Cu condiția să se deschidă spre Dumnezeu. Iar Dumnezeu îi va da să priceapă sensurile tainice ale suferinței sale.

Pentru a nu pica pradă deznădejdii, trebuie să ne educăm să căutăm mereu partea bună a lucrurilor. Din orice lucru rău putem trage un folos.

Citește și: Psalmul 87 – învățătură despre SUFERINȚĂ și izbăvirea de ea

Fie învățăm ceva, fie ajutăm pe cineva, fie scăpăm de un lucru și mai rău. Gândirea pozitivă ne poate ajuta să depășim mai ușor încercările vieții.  

7 binecuvântări pe care le aduc bolile în viața noastră

Într-o carte scrisă de Anthony M. Coniaris – „Vitamine duhovnicești pentru inimile rănite”, sunt enumerate câteva lucruri bune pe care suferința și boala le aduc în viața noastră.

Autorul le numește „binecuvântări”, pentru că, cel puțin pe plan spiritual, ne fac bine.

Boala ne ajută să fim mai atenți la viața noastră

Așa cum spune în Psalmul 89, „boala ne învață să socotim bine zilele noastre”. Adică să acordăm atenție lucrurilor importante.

Boala întrerupe cursul firesc al vieții noastre și ne face să medităm la rostul nostru pe pământ.

„Fără tulburarea adusă de boală, ar fi ușor să avem iluzia că viața pământească va dura o veșnicie. Ne vopsim părul, facem sport pentru a îndepărta semnele îmbătrânirii”.

Acestea sunt activități cu care se îndeletnicesc oamenii care nu cugetă la efemeritatea vieții lor.

Să nu ne cheltuim vremea în deșertăciuni. Ci să lucrăm pentru viața cea veșnică.

Boala ne ajută să sporim duhovnicește

Suferința este greu de purtat. Însă ea ne poate aduce un mare câștig duhovnicesc.

Boala ne poate ajuta să dobândim virtuți pe care poate înainte nu le aveam. Răbdarea, dragostea, credința, smerita cugetare, înfrânarea, curăția.

Boala ne face atenți la suferința celorlalți

Suferința proprie ne învață, fără îndoială, să devenim mai sensibili, mai toleranți cu cei din jur, mai atenți la suferința altora, mai conștienți de valoarea lor în viața noastră.

Cei care au trecut printr-o încercare grea va ști să aline suferința celor aflați în aceeași situație.

Sfântul Apostol Pavel spune că Dumnezeu ne mângâie în necazurile noastre ca să putem mângâia și noi pe alții prin aceeași mângâiere (II Corinteni 1, 3-5).

Există oameni care s-au dedicat slujirii aproapelui după ce au trecut printr-o boală grea.

Boala ne forțează să ne întoarcem spre Dumnezeu

Am folosit cuvântul „forțează” deoarece neputința trupească sau țintuirea într-un pat nu dau de ales decât să ne îndreptăm atenția spre Dumnezeu. Iar în astfel de situații, întreaga noastră atenție i-o dăm Lui.

Domnul ne cere să Îl iubim din tot sufletul, din tot cugetul și din toată vârtutea. Iar când suntem sănătoși, rareori ne gândim la Dumnezeu.

„Uneori ne găsim liniștea și înțelegem că El este Dumnezeu numai zăcând la pat, incapabili să facem altceva decât să citim Biblia și să ne rugăm”.

Boala ne ajută să prioritizăm lucrurile

Când suntem în suferință vedem mai deslușit lucrurile care contează în viața noastră. Le separăm mai clar de cele nefolositoare. De aceea, bolile ne ajută să facem un top al priorităților.

După recuperarea dintr-o boală, mulți ajung să pună pe primul loc sănătatea sufletească, sau mântuirea, și nu atât sănătatea trupească.

Boala ne ajută să ne cunoaștem pe noi înșine

Există vorbă din popor care zice că unii oameni sunt „răi la boală”. Adică devin nervoși, supărați și iritabili. Boala ne arată ce lipsuri sufletești avem.

Ne arată cât suntem de răbdători, de smeriți și de ascultători față de Dumnezeu.

Citește și: „Prin răbdare și suferință putem să alungăm ispitele și să învingem boala” – Pr. Dr. Cornel Jupâneanț

Suferința este o provocare, dar și un mijloc de întoarcere spre noi înșine și spre Dumnezeu. În momentul în care ne cunoaștem neputințele și micimea, ajungem să ne smerim. Ajungem să ne vedem greșelile și păcatele.

„Dumnezeu nu dorește să fim bolnavi, dar poate folosi boala pentru a ne face cu blândețe să ne conștientizăm păcatele și apoi să ne vindece de păcat”.

Iată așadar, că boala se poate face tămăduire sufletului când o primim cu umilință, fără cârtire.

Prin boala putem câștiga mântuirea

Nu în ultimul rând, boala ni se poate face prilej de mântuire. Mântuirea înseamnă salvarea sufletului.

Singura condiție ca boala să ne fie de folos spre mântuire este să arătăm răbdare și supunere. Și să cerem de la Dumnezeu să ne vindece lăuntric de patimile și viciile care ne strică sufletul.

Citește și: Suferința ne este dată spre mântuire, dacă o primim cu răbdare și mulțumire – Părintele Cleopa

Sursă: Produse Mănăstirești, Opt binecuvântări aduse de boală, Credință și Medicină: https://www.produsemanastiresti.ro/blog/credinta-si-medicina/opt-binecuvantari-aduse-de-boala

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.