Oamenii nu mor niciodată, ci doar se duc în altă lume

Dumnezeu l-a creat pe om nemuritor, cu scopul de a trăi veșnic. Însă din pricina neascultării primilor oameni, păcatul, boala, suferința și moartea au intrat în lume.

Este însă vorba doar despre o moarte fizică, pentru că sufletul este nemuritor. El nu poate pieri niciodată. Nu se poate desființa sau risipi.

Oamenii nu mor niciodata

Oamenii nu mor niciodata: Jcomp – www.freepik.com

Trupul este cel care se desface și se întoarce în pământul din care a fost zidit. Iar sufletul merge acolo de unde și-a luat ființă, adică la Dumnezeu.

Este așadar incorect să îi numim pe cei care se mută la Domnul „morți”. Ei nu sunt morți, ci plecați într-o altă lume. O lume în care credem și în care vom ajunge cu toții.

Citește și: Despre viaţa veşnică şi nemurirea sufletului omenesc – Părintele Iustin Popovici

Mântuitorul ne spune că El este Viața și Învierea, iar cei care cred în El, chiar de vor și muri, vor trăi (Ioan 11, 25).

Părintele Constantin Sârbu spune un lucru extrem de important, la care mulți poate că nu ne gândim.

„Nu murim niciodată. Trăim de două ori: o existență mică, terestră, limitată, după care închidem ochii trupului și trăim celălalt mod de existență, viața sufletului”.

Probabil că fiecare dintre noi am fost martori la adormirea unei persoane dragi și am avut convingerea, în acele clipe, că acea persoană nu a murit. Nu avea cum să moară, pentru că era pur și simplu un om deosebit, un om extraordinar, un suflet mare.

Această impresie este cât se poate de reală. Sufletele noastre sunt suflare din suflarea lui Dumnezeu, de aceea nu putem intra pur și simplu în neființă.  

Sufletul acesta pe care îl avem prețuiește mai mult decât orice. Mântuitorul ne întreabă retoric: Ce poate da omul în schimb pentru sufletul său?

„Omul este alcătuit din două elemente distincte: trup și suflet”.

Chiar dacă sufletul nu se vede, nici cu ochiul liber, nici cu microscoape sau alte aparate speciale, el există. De aceasta dă mărturie faptul că uneori ne simțim fericiți, alteori triști, uneori avem o stare de pace, alteori suntem tulburați.

Aceste stări sunt manifestări ale sufletului. Bucuria, tristețea, mâhnirea, împlinirea, deznădejdea, supărarea, invidia – toate acestea sunt stări spirituale care demonstrează că avem suflet.

Dumnezeu nu ne-a creat să rămânem veșnic pe acest pământ.

Citește și: „Suntem străini și călători pe pământ. Nimeni nu rămâne în lumea aceasta. N-am venit să stăm aici” – Părintele Cleopa

„După sfârșitul vieții omului, trupul se desface în elementele chimice din care a fost alcătuit, iar sufletul, în a patruzecea zi după despărțirea de trup, i se face judecata particulară, adică personală (Evrei 9, 27), după care este așezat într-un loc provizoriu, bun sau rău, până la judecata generală” (I Tesaloniceni 4, 17).

Acesta este parcursul sufletului după încetarea semnelor vitale fizice. El merge pe calea pe care trebuie să meargă, lăsând în urma trupul stricăcios, care va învia la a doua venire a Domnului.

Și pentru că sufletul este nemuritor, iar persoana care s-a mutat la Domnul continuă să trăiască, dar într-o altă dimensiune, ne rugăm pentru ea.

„De aceea Biserica, în răstimpul celor 40 de zile de la moarte omului, în virtutea dragostei, se roagă Domnului prin Sfintele Liturghii și parastase, pentru odihna și iertarea păcatelor lui”.

A ne ruga pentru cineva care s-a mutat dincolo și nu mai poate face nimic pentru mântuirea lui este o faptă de milostenie foarte mare.

Așadar, reținem, din aceste puține cuvinte, că omul nu moare niciodată. Și că atunci când părăsește trupul și lumea aceasta, se înfățișează înaintea lui Dumnezeu ca să își primească locul. Fie la bine, fie la rău.

Este foarte important să avem în vedere aceste aspecte, pentru ca viața aceasta vremelnică pe care am primit-o în dar să nu o risipim în păcate. Pentru a nu fi lepădați afară de Împărăția lui Dumnezeu atunci când parcursul nostru aici se va sfârși și vom merge la Domnul.

Citește și: Acatistul celor adormiți – rugăciunea iubirii care nu moare niciodată

Sursă: Doxologia, Oamenii care nu mor niciodată: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/oamenii-care-nu-mor-niciodata

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.