„Să stăm uniți în rugăciune și să zicem neîncetat: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi și lumea Ta!”

Au trecut foarte mulți ani de când nu ne-am confruntat cu o situație atât de gravă. Pandemia de Coronavirus a produs o tulburare foarte puternică în rândul oamenilor. Întregul glob este frământat de spaimă, de nesiguranță, de neliniște.

Numărul contagierilor crește de la o țară la alta. Nimeni nu știe când se va sfârși totul, și câți vor rămâne în picioare.

Sfaturi duhovnicesti in vreme de pandemie

Sfaturi duhovnicesti in vreme de pandemie: Freepik – www.freepik.com

Măsuri duhovnicești în vreme de pandemie

În astfel de vremuri este foarte important să ne întoarcem atenția către Dumnezeu. Nimeni și nimic nu pare să ne ofere o siguranță mai mare decât credința, slujbele Bisericii, rugăciunea și Împărtășania cu Sfântul Trup și Sânge al Mântuitorului.

Părintele Vasile Iona spune că trebuie să tratăm această problemă cu maximă seriozitate și să rămânem uniți.

„Să avem convingerea că există viață și după Coronavirus”.

Foarte mulți oameni au primit liber de la serviciu și stau acasă. Uitatul la televizor nu ajută. În loc să ne umplem de groază și de panică ascultând toate știrile și toate discuțiile pe marginea acestui subiect, mai bine ne-am ruga.

Dacă stăm izolați în casă, putem să înmulțim rugăciunea, să transformăm locuințele noastre în mici biserici și chilii. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înalt Prea Sfințitul Teofan spunea că în casele noastre nu trebuie să domnească – mai ales în aceste clipe – televizorul, ci starea de rugăciune.

„Să ne folosim de această clipă nedorită, dar venită asupra noastră, ca să facem puțin curat în casele noastre precum se cuvine să facem curat în inimile noastre”.

Să citim din Psaltire, din Ceaslov, din cărțile de rugăciune și din Sfânta Scriptură. Este de mare trebuință să ne hrănim în aceste zile cu Cuvântul lui Dumnezeu.

În Biblie găsim toate sfaturile și îndemnurile cele bune, toate soluțiile și răspunsurile la frământările noastre.

Nu vă temeți!

Este cuvântul pe care Mântuitorul îl adresează ucenicilor Săi și nouă tuturor, în toate situațiile grele prin care trecem.

Creștinul nu se teme de nimic. Nimic nu îl poate despărți de credința și dragostea de Dumnezeu.

„Bunul creștin este conștient de faptul că există ceva mai presus de sănătate, și anume, relația vie cu Dumnezeu. Dumnezeu nu ne va părăsi niciodată, ne va însoți pas cu pas atât în vremuri de pace, cât și în vremuri tulburi, așa cum sunt clipele pe care le trăim acum”.

Sfântul Paisie Aghioritul spune că nu trebuie să ne întristăm sau să ne supărăm pentru lucruri pe care noi nu le putem schimba.

„Așadar, bunul creștin, cunoscând lucrarea protectoare/harică a lui Dumnezeu în viața sa, nu ar trebui să se teamă și nici să le transmită propriilor copii această emoție negativă”.

Este esențial să știm că starea de frică are un impact covârșitor asupra sănătății noastre fizice și psihice.

Citește și: „Nu vă temeți! Rugați-vă și faceți Sfânta Cruce cu credință și fug toți dracii!” – Părintele Cleopa

S-a dovedit științific faptul că într-o boală contează în mod egal starea fizică și starea psihică.

Oamenii bolnavi care își păstrează optimismul și nădejdea în Dumnezeu se vindecă mai ușor și au mai multă forță lăuntrică să lupte cu boala.

De aceea se cuvine să acordăm mai multă atenție stării noastre interioare, simțămintelor și gândurilor noastre. Să nu ne lăsăm copleșiți de știrile negative. Starea de panică se răspândește la fel ca boala fizică și este uneori mult mai periculoasă.

Nu dați crezare oricărei informații. Consultați doar surse oficiale. Zvonurile nu fac decât să semene și mai multă teamă.

Citește și: Rugăciunea este întărirea lumii. Oamenii care se roagă îl fac pe Dumnezeu milostiv față de lumea aceasta – Părintele Teofil Părăian

Împotriva acestei pandemii trebuie să luptăm și cu arme duhovnicești. Măsura de protecție împotriva panicii și a fricii este rugăciunea.

„Tămâiați, aprindeți candela și ascultați cântece bisericești! Harul Domnului va fi cu voi și vă va aduce multă pace. […] Păstrați-vă pacea alegeți să parcurgeți câteva capitole din Biblie, să vă rugați mai mult, să faceți Paraclisul Maicii Domnului sau să citți din Psaltire, toate acestea vă vor ajuta să parcurgeți mai ușor urcușul spre Înviere”.

Să profităm de această perioadă de post, de mare însemnătate și lucrare sufletească pentru a ne schimba obiceiurile, a ne apropia mai mult de Dumnezeu sau pentru a ne întoarce la El dacă am rătăcit.

„Să stăm uniți în rugăciune și să zicem neîncetat: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi și lumea Ta!” În felul acesta, Îi cerem lui Dumnezeu să aibă grijă de noi, să ne ocrotească și să ne întărească sufletele și trupurile bolnave”.

Dacă noi suntem sănătoși, să ne rugăm pentru cei afectați și pentru medici.

„Rugăciunea comună deschide cerurile!”

Citește și: Rugăciunea pentru lume, a Sfântului Paisie Aghioritul

Surse:

1. Părintele Vasile Ioana, Șapte sfaturi în vremuri de pandemie de la părintele Vasile Ioana, Doxologia: https://doxologia.ro/sapte-sfaturi-vremuri-de-pandemie-de-la-parintele-vasile-ioana
2. Doxologia, (Audio) IPS Teofan – trei pași pentru a transforma propriile case în biserici: https://doxologia.ro/predici/audio-ips-teofan-trei-pasi-pentru-transforma-propriile-case-biserici

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.