Psalmul 69 – pentru ajutor și întărire de la Dumnezeu

Psalmul 69 este unul din cei mai frumoși psalmi prin care putem cere ajutorul lui Dumnezeu.

Citirea Psaltirii este o practică fără de care Sfântul Vasile cel Mare nu putea concepe viața omului. De aceea spunea că mai bine este să se oprească soarele pe cer decât să se oprească citirea psalmilor în casele creștinilor.

Psalmul 69

Psalmul 69 comentariu

Psalmul 69 comentariu

Psalmul 69 aparține Proorocului David și este o rugăciune scurtă, dar plină de ardoarea dragostei și a nădejdii, în care acesta cere ajutorul lui Dumnezeu.

Cererea lui însă, o rostește ca și cum ar fi deja împlinită. În cuvintele sale transpare credința și siguranța că Domnul aude strigarea lui și numaidecât îl izbăvește de necaz.

Este o rugăciune care ne arată nouă chip și pildă de rugăciune la vreme de necaz, de strâmtorare, de încercare. Așa trebuie să ne rugăm și noi, cu deplinătatea inimii noastre, cu toată râvna noastră lăuntrică și cu toată nădejdea.

Creștinismul, spunea Sfântul Nicolae Velimirovici, este cel mai mare depozitar de optimism. Creștinul nu se descurajează niciodată de năvălirea necazurilor, ca unul care și-a pus toată încrederea în Domnul.

Nădejdea lui este plină de nemurire, cum spune înțeleptul Solomon. Gândirea lui este sănătoasă și smerită. El știe că, fie că lucrurile se vor îndrepta, fie că nu, Dumnezeu poartă de grijă și în mâinile Lui se află viața și mântuirea noastră.

Iar voia lui Dumnezeu nu este ca oamenii să piară, ci să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină.

Sfântul Arsenie Capadocianul întrebuința Psaltirea într-un mod terapeutic. Sfântul Paisie Aghioritul spunea despre el că își notase într-un caiet situațiile în care folosea un psalm sau altul.

Iar celor care veneau la el cu diferite întrebări și probleme, le recomanda să citească un anumit psalm, care se potrivea cu trebuința lor.

Astfel, Sfântul Arsenie recomanda citirea Psaltirii cu orice prilej, atât la evenimente fericite, cât și în necazuri și încercări.

Psalmul 69 îl recomanda celor „sensibili, care se mâhnesc pentru cel mai mic lucru și se deznădăjduiesc, ca să-i întărească Dumnezeu”.

Psalmul 69

1. Dumnezeule, spre ajutorul meu ia aminte! Doamne, să-mi ajuți miere grăbește-Te!

2. Să se rușineze și să se înfrunte cei ce caută sufletul meu;

3. Să se întoarcă înapoi și să se rușineze cei ce-mi voiesc mie rele;

4. Întoarcă-se îndată rușinați cei ce-mi grăiesc mie: „Bine, bine!”

5. Să se bucure și să se veselească de Tine toți cei ce Te caută pe Tine, Dumnezeule, și să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: „Slăvit să fie Domnul!”

6. Iar eu sărac sunt și sărman, Dumnezeule, ajută-mă!

7. Ajutorul meu și Izbăvitorul meu ești Tu, Doamne, nu zăbovi!”

Să nu uităm așadar să citim, ori de câte ori avem puțin răgaz, măcar câte un psalm sau o catismă din Psaltire. Pentru noi, pentru cei dragi, pentru cei bolnavi, pentru cei în suferință, pentru lume.

Dumnezeu primește mai mult decât orice rugăciunea noastră adusă cu inima înduioșată pentru semenii noștri.

Sursă: Porunca Iubirii, Psalmi care se citesc la diferite trebuințe sufletești și trupești: https://poruncaiubirii.agaton.ro/articol/747/psalmi-care-se-citesc-la-diferite-trebuin%C8%9Be-suflete%C8%99ti-%C8%99i-trupe%C8%99ti

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]