„Nu vă temeți! Rugați-vă și faceți Sfânta Cruce cu credință și fug toți dracii!” – Părintele Cleopa
În contextul pandemiei de Coronavirus sunt mai mult decât binevenite învățăturile marilor duhovnici cu privire la gestionarea situațiilor dificile.
Toți ne oferă sfaturi despre cum să ne protejăm împotriva bolilor, cum să ne aprovizionăm, cum să ne comportăm când ieșim sau intrăm în casele noastre.
La acest capitol sunt foarte bine informați. Însă avem nevoie și de învățătura Sfinte Scripturi, care este mai prețioasă decât sfaturile învățaților acestei lumi.
Cea mai puternică armă a creștinului împotriva tuturor relelor dinafară și dinăuntru este credința în Dumnezeu.
Odată, Părintele Ilie Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria de la Neamț a fost întrebat despre vremurile grele care vin peste noi.
Iar Părintele a dat un răspuns din Sfânta Scriptură, mai precis din psalmi, cu tonul său umoristic și plin de siguranță:
„- Tata-i la cârmă! Voi nu ați auzit ce spune Proorocul David în Psalmul 32? „Domnul risipește sfaturile neamurilor, leapădă gândurile popoarelor și defaimă sfaturile boierilor (căpteniilor). Iar sfatul Domnului rămâne în veac și gândurile inimii Lui din neam în neam”.
În tot ce facem, gândim și spunem este bine să avem mărturie și povățuire din Sfânta Scriptură. În orice situație ne aflăm, găsim acolo un cuvânt, o pildă, un îndemn care ne poate feri de necaz, ne poate îmbărbăta, ne poate da nădejde.
Citește și: Rugăciunea curăță gândurile, înlătură teama de necazuri și năpăstuiri – Părintele Arsenie Boca
Necazurile și încercările generează mult stres, panică, îngrijorare și teamă. Dar dacă vom trăi ca niște creștini adevărați, plini de credință, nimic nu va putea să ne înfricoșeze.
„Nu vă tulburați și nu vă temeți, că nu va fi cum vor ei. Ehei, câte vor ei să facă! Voi nu vă temeți”.
Armele de foc ale creștinului sunt rugăciunea și semnul Sfintei Cruci.
„Rugați-vă și faceți Sfânta Cruce cu credință și fug toți dracii!”
„Cu noi este Dumnezeu”, se cântă în perioada Postului Mare, la slujba Pavecerniței. Dacă avem convingerea că Dumnezeu poartă grijă de toate și rânduiește cele spre folosul nostru, de ce și de cine să ne fie frică?
Părintele Ambrozie spunea că rugăciunea „Doamne miluiește” este precum o sabie are îl taie în două pe diavol.
„Încă pe atât să fie pământul (ca populație), Dumnezeu poate să-l hrănească”.
Îndrăzniți! Ne îndeamnă Mântuitorul. Nu vă temeți, ne spune și noi, prin Apostolilor. Nu fiți necredincioși! „Eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor”
Citește și: Semnul Crucii „omoară” microbii și risipește teama de boală
Aceste îndemnuri trebuie să stea la baza vieții noastre. Sfântul Teofan Zăvorâtul spune că aceste cuvinte ale Domnului sunt temeiul nădejdii noastre:
„Îndrăzniți! Eu sunt; nu vă temeți!”
Furtuna de pe mare, când Apostolii erau în mare primejdie, constituie tabloul omenirii care se periclitează în apele învolburate ale acestei lumi.
Văzându-ne tulburați, înfricoșați și deznădăjduiți, Mântuitorul ne mustră pentru puțina noastră credință.
„Prin orișice nevoie și necaz ar trebui să treci, adu-ți aminte că Domnul e aproape, și însuflețește-te, răbdând bărbătește. Așa cum El a apărut atunci înaintea Apostolilor care se chiuiau vâslind pe mare, arătat îți va face și ție deodată, care te chinuiești, ajutorul și ocrotirea sa”.
Oamenii uită adesea că Dumnezeu este ajutorul lor și că de la El poate veni orice izbăvire. Tot ce trebuie să facem ca să depășim situațiile dificile este să ne întoarcem cu tot sufletul la El și să Îi cerem acest ajutor.
„El este pretutindeni și totdeauna gata să ocrotească. Trebuie doar să stai împreună cu El sau înaintea Lui prin credință, rugăciune, nădejde și încredințare în sfânta Lui voie. Va avea loc atunci unirea sufletului cu Domnul, iar de aici îți va veni tot binele”.
Chiar dacă nu se vor rezolva toate problemele, prin rugăciune ne dăruiește fiecăruia în parte o putere lăuntrică să putem trece peste greutăți.
„Pe dinafară poți rămâne la fel ca mai înainte, dar ți se va adăuga răbdarea bărbătească, și cu inimă bună a acelei rânduieli a lucrurilor care a fost plăcută Domnului în privința ta […]”.
Suferința este uneori colectivă, însă trăirea și depășirea ei este individuală. Ea este o taină de mântuire a fiecărui om cu Dumnezeu.
„Fericirea este înăuntru, nu în afară; iar cel aflat în legătură vie cu Domnul are fericirea lăuntrică întotdeauna”.
Orice s-a întâmpla, creștinul nu deznădăjduiește, nu intră în panică, nu face compromisuri din cauza fricii, nu își pierde cumpătul, nu se destabilizează.
Surse:
1. Sfântul Teofan Zăvorâtul, „Îndrăzniţi! Eu sunt; nu vă temeţi!” Doxologia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/indrazniti-eu-sunt-nu-va-temeti
2. Produse Mănăstirești, Cuviosul Ambrozie Lazaris: “Vor veni ani grei, dar nu vă temeţi!” https://www.produsemanastiresti.ro/blog/articole-duhovnicesti/cuviosul-ambrozie-lazaris-vor-veni-ani-grei-dar-nu-va-temeti
3. Arhimandritul Cleopa Ilie Produse Mănăstirești, Se spune că vin vremuri grele. Ce putem face? https://www.produsemanastiresti.ro/blog/articole-duhovnicesti/se-spune-ca-vin-vremuri-grele-ce-putem-face