De ce nu e bine să faci nuntă sâmbăta!

De ce nu e bine să faci nuntă sâmbăta? Află ce înseamnă ziua de sâmbătă și când este indicat să te căsătorești.

În vremurile trecute, toate evenimentele importante din viața oamenilor erau celebrate în Biserică. Mai precis în timpul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii.

De ce nu e bine sa faci nunta sambata

De ce nu e bine sa faci nunta sambata

Botezul, înmormântarea și nunta se săvârșeau în cadrul Sfintei Liturghii. Ele nu erau slujbe separate, ci oficiate în timpul Liturghiei.

Puțini sunt cei care cunosc aceste lucruri. Astăzi s-a ajuns ca majoritatea nunților să aibă loc sâmbăta. Tinerii din ziua de azi nu știu din ce motiv nu este bine să te căsătorești sâmbăta.

Ce semnificație are ziua de sâmbătă?

Fiecare zi a săptămânii are o semnificație aparte. Părintele Nicolae Tănase explică acest lucru pe înțelesul tuturor.

Lunea de pildă este considerată ziua sfinților îngeri. Marțea este ziua sfinților prooroci, miercurea este ziua în care Mântuitorul a fost vândut, și de aceea postim în această zi.

Joia este ziua sfinților apostoli, vinerea este ziua crucii și ziua răstignirii Domnului, de aceea postim. Sâmbăta se face pomenirea celor adormiți, iar duminica este ziua Învierii.

„Cum să faci nuntă în ziua morților și să-ți meargă bine?”

Nu există o zi anume în care trebuie să te cununi la Biserică, însă cel mai bine și mai frumos este să faci nunta duminica, în ziua Domnului.

Duminica este ziua Învierii Domnului, o zi care ne insuflă multă nădejde și bucurie. Înainte vreme, creștinii se salutau cu salutul pascal în fiecare duminică: „Hristos a Înviat!”

Foarte multe perechi aleg să se căsătorească sâmbăta pentru că sunt liberi duminică și vor să facă petrecere seara. Acesta nu este însă un lucru bun.

În Taina Cununiei mirii primesc binecuvântarea lui Dumnezeu pentru o viață nouă, o viață frumoasă, dar plină de încercări și greutăți. Căsătoria este o cruce, o vreme de dăruire și jertfire.

De aceea este bine ca această slujbă să fie oficiată după toate Canoanele Bisericii, pentru ca soții să primească și să simtă cu adevărat binecuvântarea și ajutorul lui Dumnezeu.

Citește și: Rugăciune pentru căsătorie

De ce nu e bine să faci nuntă sâmbăta?

Dacă faci nuntă sâmbăta, vei lipsi de la Liturghie duminică, și din această cauză și invitații tăi.

„Și această lipsă va veni asupra ta, mire și mireasă”.

Cum s-a ajuns la moda aceasta, ca nunțile să se facă în zi de sâmbătă?

„Pentru că s-a despărțit Cununia de Liturghie. Înainte se făceau împreună. Ați văzut cum se hirotonește diaconul și preotul? Când se hirotonește, diaconul stă la icoana Mântuitorului, apoi la icoana Maicii Domnului… Așa făceau înainte și mirii. Acum nu mai fac așa? de ce? Pentru că oamenii au dorit să scoată sacrul…”

Așa se face că nunțile au devenit astăzi o formalitate, un eveniment familial, într-un cadru închis. Când se face o nuntă duminica, în timpul Liturghiei, toată suflarea participă la slujbă și la bucuria mirilor. Toți se roagă împreună și se consolidează comunitatea.

Citește și: Despre căsătorie şi Taina Cununiei

Mirii „moderni” nu se mai împărtășesc. Ziua nunții lor este plină de divertisment și de zgomot. Golită de taină, de sens, de semnificație. 

„Primarul sau ofițerul de stare civilă își pune o banderolă, citește… Și se creează un protocol. Apoi se iau garoafe și le înclină, unii aruncă cu confeti…”

Această înfrumusețarea cu orice chip a evenimentului nu este rea în sine. Problemele apar atunci când „scoți Cununia din Liturghie și în loc de Împărtășanie dai mirilor vin în care mai înmoi și un pișcot…”

„Trebuie să știm foarte clar ce am făcut noi: am scos, am desacralizat. De ce? așa au vrut oamenii. Și așa vor și acum. probleme apar cam la un an. Ori nu face copii […] ori copilul nu știu cum e, ori nu merge căruța […], nu s-au obișnuit unul cu altul etc.

De asta există probleme, pentru că începutul e prost”.

Tinerii din ziua de azi trebuie să se informeze bine înainte de a plănui nunta, pentru că sunt multe elemente de factură religioasă, liturgică și duhovnicească pe care trebuie să le împlinească dacă vor să le meargă bine și să aibă parte de o căsnicie reală, reușită.

Ei trebuie să intre într-o anumită rânduială. Să aibă un duhovnic bun, să se spovedească, să se împărtășească, să știe ce înseamnă fiecare obiect sau gest din timpul cununiei. Pentru că totul este plin de înțelesuri adânci și frumoase.

Citește și: Ce semnifică inelele de căsătorie

Sursă: Ortodoxia.me, Părintele Nicolae Tănase: Tinerii din ziua de azi nu ştiu că nunţile nu se fac sâmbăta! Sfaturile părintelui pentru tinerii care vor să se căsătorească: https://ortodoxia.me/parintele-nicolae-tanase-tinerii-din-ziua-de-azi-nu-stiu-ca-nuntile-nu-se-fac-sambata-sfaturile-parintelui-pentru-tinerii-care-vor-sa-se-casatoreasca/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.