Ce trebuie pentru Botez
Atât părinții, cât și nașii au datoria să se informeze înainte de acest eveniment și să știe ce trebuie pentru botez.
Nu este vorba doar despre lucrurile materiale necesare, ci mai cu seamă să știe semnificația acestei mari taine bisericești.
Cuprins
Când trebuie botezat copilul?
Dacă înțelegem Botezul ca fiind ușa de intrare în Împărăția lui Dumnezeu, este firesc ca părinții să își dorească îl boteze cât mai repede pe cel nou-născut.
„De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în Împărăția lui Dumnezeu” (Ioan 3, 5).
Iată așadar cât de mare este însemnătatea Botezului în viața noastră! Prin Botez ni se deschid din nou ușile Împărăției lui Dumnezeu. Botezul ne dă șansa să devenim moștenitori ai acestei împărății.
Apa în care este botezat pruncul este o apă purtătoare de Duh Sfânt, este o apă curățitoare. Ea îi curăță pe nou-născut de păcatul strămoșesc și îl sfințește.
Sfântul Nicolae Velimirovici spune că, „din acel moment, sufletul este responsabil doar pentru cele viitoare și nu pentru cele din trecut”.
Pregătirea pentru botez
Pregătirea pentru botez trebuie să includă și partea duhovnicească, pe care mulți o scapă din atenție. Este bine ca părinții să citească despre Sfântul Botez: ce înseamnă, cum se face, ce implicații are.
Apoi, părinții trebuie să aleagă nași de botez credincioși (nu de altă credință), evlavioși, care îl pot ajuta pe copil să crească duhovnicește. Nașii sunt considerați părinții spirituali ai celui botezat.
Nașii au datora de a se informa și ei cu privire la răspunderea pe care și-o iau atunci când acceptă să boteze un copil. Să știe care este rolul lor, ce misiunea au și cum trebuie să se implice în viața finului lor.
Citește și: Care este rolul NAȘILOR de botez
Nașii trebuie să se spovedească și să se împărtășească în ziua Botezului. Același lucru este recomandat și pentru părinți, în limita posibilităților.
Ce trebuie la botez
Din păcate, au apărut tot felul de obiceiuri legate de botez care nu fac parte din practica liturgică adevărată.
Nu căutați informații despre botez pe site-uri care vând lucruri sau au un alt profil decât cel duhovnicesc.
Dacă vrei să îți botezul copilul după toate regulile canonice, cel mai bine este să discuți cu părintele duhovnic.
Dacă nu ai unul, găsește un părinte duhovnic care respectă rânduiala bisericii întru totul. El îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie.
Citește și: „Nu se pun două nume la Botez în veac. Numai unul și ortodox!” – Părintele Cleopa
Botezul se săvârșește în timpul Sfintei Liturghii. Cel puțin așa este „corect”, deși nu toate bisericile au această practică.
În ceea ce privește pregătirea practică, nașii trebuie să aducă următoarele lucruri la Biserică:
√ o lumânare din ceară curată
√ crișma și fașa
√ ulei de măsline
√ un prosop alb
√ un săpun
√ o cruciuliță (pe care preotul o pune la gâtul copilului după ce îl scoate din mir)
Nașii au obiceiul să facă un dar finuțului, precum haine, jucării sau alte lucruri folositoare. Frumos ar fi ca ei să îi dăruiască finului o icoană cu sfântului căruia îi poartă numele.
Părinții trebuie să aducă certificatul de naștere al copilului. Mama trebuie să fie pregătită cu scutece, biberon, șervețele umede, pături.
Băieții trebuie ținuți în brațe de naș, iar fetele de către nașă. Celălalt va ține lumânarea.
Surse:
1. Pr. Andrei Atudori, Ca nași de botez cum și cu ce trebuie să ne pregătim? Doxologia: https://doxologia.ro/intreaba-preotul/ca-nasi-de-botez-cum-cu-ce-trebuie-sa-ne-pregatim
2. Sfântul Nicolae Velimirovici, „De nu se va naşte cineva din apă şi din duh, nu va putea să intre în împărăţia lui Dumnezeu” Doxologia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/de-nu-se-va-naste-cineva-din-apa-din-duh-nu-va-putea-sa-intre-imparatia-lui-dumnezeu