Sfântul Valentin în calendarul ortodox

Probabil l-ai căutat pe Sfântul Valentin în calendar pe data de 14 februarie. Și… surpriză! Nu l-ai găsit. Ei bine, află că acest sfânt nu are nimic de-a face cu așa-zisa „Ziua Îndrăgostiților“.

Americanii celebrează „St. Valentine’s Day” (Ziua Sfântului Valentin) în fiecare an pe 14 februarie. Foarte multe popoare au împrumutat această sărbătoare, deoarece este un prilej foarte bun pentru stimularea cumpărăturilor.

Sfantul Valentin in calendarul ortodox

Sfantul Valentin in calendarul ortodox: Doxologia

Sfântul Valentin în calendarul ortodox

Și noi, românii, am ajuns să credem în această sărbătoare și să o „practicăm” în toată regula. Ea însă, nu are nici o legătură cu credința noastră strămoșească sau ortodoxă.

Dacă faci puțin research pe net, vei vedea că Sfântul Valentin pe care îl celebrează americanii nu este același Sfânt Valentin care se găsește în calendarul nostru ortodox.

De aceea nici nu îl vei găsi la data de 14 februarie în calendar. Avem și noi un Sfânt Valentin – episcopul Umbriei, însă el este sărbătorit pe 30 iulie.

Culmea, nici măcar în calendarul romano-catolic nu există Sfântul Valentin la data de 14 februarie. Dimpotrivă, catolicii pomenesc pe 14 februarie pe Sfinții Chiril și Metodie.

Potrivit Creștin Ortodox, Sfântul Valentin ar fi fost scos din calendarul catolic undeva prin secolul al 17-lea, din cauza unor incertitudini privind viața și faptele sale de „sfânt”.

Atunci, pe cine sărbătorim de fapt pe 14 februarie? Creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Auxenție, pe Sfântul Maron și pe Sfântul Avraam.

Cine este Sfântul Valentin?

Sfântul Valentin, episcopul Umbriei, pe care îl pomenim în data de 30 iulie, a trăit în secolul al 2-lea. A murit ca martir, fiind decapitat la Roma, din porunca prefectului Placid Furius, pe vremea Împăratului Marc Aureliu.

Încă din vremea vieții sale s-a arătat mare făcător de minuni și vindecător de boli. A tămăduit persoane importante din Imperiul Roman. În urma acestor minuni, mulți s-au botezat și au crezut în Mântuitorul Hristos.

Avem și noi părticele din sfintele moaște ale Sfântul Valentin. Ele au fost dăruite românilor în 2005 de către Episcopia din Terni. Astăzi se află la Biserica Delea-Nouă Calist din București.

Alți sfinți cu numele de Valentin se află în calendarul creștin ortodox în data de 10 februarie (Sfânta Valentina), 24 octombrie, 24 aprilie, 6 iulie și 18 iulie. 

Ziua Îndrăgostiților este o celebrare a consumismului. O strategie de marketing, care a prins bine în rândul tinerilor.

„Sărbătoarea dagostei” pe care o au românii este Dragobetele, la 10 zile distanță de Ziua Îndrăgostiților, pe 24 februarie. Este o serbare mitologică, având rădăcini adânci, dar multe din ele sunt păgâne și bogate în superstiții.

Citește și: Evenimente istorice care s-au petrecut pe 14 februarie

Surse:

1. Creștin Ortodox, Sfantul Valentin al Ortodoxiei: https://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-valentin-ortodoxiei-123499.html
2. Iulian Dumitrașcu, Când îl sărbătoresc ortodocşii pe Sfântul Valentin, Basilica.ro: https://basilica.ro/cand-il-sarbatoresc-ortodocsii-pe-sfantul-valentin/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.