Pomenirea de 40 de zile – tot ce trebuie să știi

Pomenirea de 40 de zile este cea mai importantă slujbă pentru cel răposat. Încă din momentul mutării la Domnul a unei persoane dragi, ești dator să îi porți slujbele.

Pentru aceasta, trebuie să faci un pomelnic și să îl dai la o biserică sau la o mănăstire unde se slujește zilnic Sfânta Liturghie. Acest lucru se mai numește sărindar, adică pomenirea cuiva timp de 40 de zile consecutiv la Liturghie. Scrie pe pomelnic data mutării la Domnul, pentru ca preotul să știe când i se încheie perioada de 40 de zile.

Parastasul de 40 de zile

Pomenirea de 40 de zile

Pomenirea de 40 de zile – ce trebuie să faci

În acest răstimp, trebuie să duci la Biserică, ori de câte ori poți, ofrande pentru a le da de sufletul celui răposat. La cele mai multe biserici se slujește sâmbăta, duminica și în zilele de sărbătoare.

Totodată, trebuie să îl pomenești tu însuți pe cel adormit în rugăciunile tale personale, de dimineață și de seară.

Citește și: Rugăciune pentru cei adormiți pe care e bine să o rostim zilnic

Acestea sunt lucrurile cele mai importante pe care poți să le faci pentru odihna sufletului celui care a plecat la Domnul. El nu se mai poate ruga pentru el însuși, nici nu mai poate face fapte bune. De aceea, fiecare rugăciune pe care tu o rostești pentru el, îl ajută enorm, mai ales pomenirea la Proscomidie și la Sfânta Liturghie.

Fiecare lucru pe care îl dai de pomană de sufletul lui este trecută în „contul” lui de fapte bune.

Ridicarea panaghiei la 40 de zile

Când se apropie împlinirea a 40 de zile de la adormirea celui pomenit, trebuie să te pregătești temeinic. Slujba de 40 de zile se numește în limbaj bisericesc „panaghie”, sau „ridicarea panaghiei”.

Ea se săvârșește după oficierea Sfintei Liturghii și a parastasului pentru adormiți. Familia răposatului aduce la Biserică un colac, un prosop și alte ofrande (colivă, colăcei, fructe, pachețele cu mâncare).

Preotul vine cu icoana Maicii Domnului. Ia prosopul și îl așază pe icoană. Apoi face semnul Sfintei Cruci pe colac de trei ori rostind: „Întru cinstea și pomenirea Preabinecuvântatei Stăpânei noastre, Născătoarei de Dumnezeu și pururea Fecioara Maria, pentru ale cărei rugăciuni, primește, Doamne, jertfa aceasta pentru iertarea păcatelor adormitului robului Tău (numele), pentru ca să i se ierte lui toată greșeala cea de voie și cea fără de voie”.

Citește și: Ce semnificație au parastasele pe care le facem pentru cei adormiți

Apoi preotul taie o părticică din colac în formă de triunghi, pe care o așază pe icoana Maicii Domnului, peste prosop. Familia și cei prezenți, împreună cu preotul, ridică și mișcă icoana în timp ce se cântă o cântare închinată Preasfintei Stăpâne. La finalul, preotul oferă bucățica de colac familiei.

Ce înseamnă panaghia

Însuși denumirea slujbei „panaghia” înseamnă „Preasfânta”. Aceasta este așadar o slujbă închinată Maicii Domnului și are ca scop solicitarea ajutorului ei pentru sufletul celui adormit. Nimeni nu are o putere mai mare de mijlocire înaintea Dreptului Judecător decât Maica Domnului.

Este foarte important ca slujba de pomenire la 40 de zile să fie săvârșită chiar în ziua în care se împlinesc 40 de zile de la mutarea celui adormit la Domnului.

Este ziua în care sufletul lui merge la judecata particulară și are mare nevoie de rugăciunile Bisericii, ale preoților și ale cunoscuților.

După slujba de pomenire, familia face și praznic în cinstea celui adormit.

Citește și: Pomenirea de 40 de Zile – esențială pentru cei adormiți

Surse:

1. Arhim. Mihail Daniliuc, Ridicarea Panaghiei, o practică liturgică cu semnificații deosebite, Doxologia: https://doxologia.ro/ridicarea-panaghiei-o-practica-liturgica-cu-semnificatii-deosebite
2. Creștin Ortodox, Ridicarea Panaghiei: https://www.crestinortodox.ro/liturgica/viata-liturgica/ridicarea-panaghiei-125756.html

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.