Din ce cauză nu putem dobândi smerenia?

Pentru toate lucrurile rele și piedicile din viața noastră ne grăbim să găsim vinovați și pretexte. Toți ceilalți sunt de vină, iar noi suntem mereu victime.

În loc să ne plângem de milă și să aruncăm mereu cu piatra în ceilalți, am putea să cugetăm mai profund la propria noastră viață.

Din ce cauza nu putem dobandi smerenia

Ce anume ne împiedică să trăim mai bine? Mai bine înseamnă nu mai mult confort sau mai multă scutire de necazuri și ispite, ci înseamnă mai smerit, mai cuminte, mai frumos, mai aproape de Dumnezeu.

Contrar părerii generale, un trai mai bun se poate dobândi doar atunci când omul este dispus să renunțe la iubirea de sine și la încrederea în sine.

Viața noastră se simplifică enorm atunci când ne străduim să o trăim după poruncile lui Dumnezeu. Nu degeaba ne-a lăsat Dumnezeu porunci, adică îndrumări și sfaturi. Ci pentru ca, ascultând de cuvântul Lui, să ne ușurăm viața și să avem mai multă pace și bucurie.

Toată întristarea și răutatea vine din cauza păcatelor. Cel smerit însă, care se poartă cu blândețe și cheamă ajutorul lui Dumnezeu la tot pasul, nu se simte singur, nu cade în depresie sau în deznădejde, nu intră în panică atunci când dă de necaz, nu se întristează din cauza pierderilor și a eșecurilor.

Dimpotrivă, el rămâne netulburat în fața oricăror probleme. Tihna lui se datorează Duhului Sfânt, Care sălășluiește în cei smeriți cu inima.

Citește și: Biruința împotriva oricărei ispite stă în smerenie și răbdare

Singura piedică în calea smereniei este mândria noastră și lipsa de voință. Nu putem da vina la nesfârșit pe conjunctura în care ne aflăm și pe cei din jurul nostru.

Unul se plânge că nu poate spori duhovnicește deoarece nu are liniște. Altul se plânge de caracterele celor din jur, de faptul că timpul nu îi permite să se roage, altul dă vina pe egoismul altora și tot așa.

„Dar sunt, oare, toate aceste înrâuriri din afară o piedică în calea dobândirii smereniei? Fără îndoială că nu!

Piedicile zac în adânc în noi, și nu în împrejurările din afara noastră. Piedică în calea dobândirii smereniei suntem noi înșine, și nu semenii noștri”.

Citește și: Dumnezeu stă tăinuit cu smerenie în spatele lucrărilor Sale, iar omul se mândrește prostește – Sfântul Nicolae Velimirovici

Sfântul Dimitrie al Rostovului spunea că doar în smerenie poate găsi omul liniște. Iar cea mai mare tulburare o aflăm în cugetarea și purtarea mândră. 

Surse:

1. Arhimandritul Serafim Alexiev, Piedici în calea dobândirii smereniei, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/piedici-calea-dobandirii-smereniei

2. Sfântul Dimitrie al Rostovului, Niciunde nu veţi găsi linişte decât în smerenie, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/liniste-tulburare-0

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.