Care sunt cei mai fericiți oameni? Sfântul Nectarie din Eghina

Căutăm fericirea în diverse locuri și persoane, în obiecte și împrejurări, în favoruri și achiziții, în mâncăruri gustoase, în haine scumpe și în distracții, dar mai cu seamă cu în compania altora.

Sfântul Nectarie spune însă că fericirea nu se găsește deloc departe de noi, și în nici un caz în lucrurile exterioare. O putem descoperi în noi înșine, dacă inima noastră este curată și receptivă la glasul lui Dumnezeu.

Cei mai fericiti oameni

„Cât se înșală oamenii care caută fericirea departe de ei înșiși, în țări străine și în călătorii, în bogăție și slavă, în marile averi și desfătări, în plăceri și în opulență”.

Pe toate acestea, marele ierarh le numește „deșertăciuni”, pentru că ele nu durează și nici nu au puterea să ne împlinească. Ba din contră, după ce le îmbrățișăm, ne amărăsc inima.

„Înălțarea castelului fericirii în afara inimii noastre se aseamănă cu zidirea clădirii sau cu terenul zguduit continuu de cutremure. Pe scurt, o asemenea zidire se va face movilă de pământ”.

Fericirea trebuie căutată în sufletul nostru. Ea vine din tot ceea ce este frumos, din tot ceea ce dăruim, din ceea ce am dobândit sub formă de lumină pentru veșnice.

„Frații mei, fericirea se află înlăuntrul nostru și fericit este omul care a înțeles aceasta! Cercetați inima voastră și vedeți starea ei duhovnicească!”

Această auto-cercetare are menirea de a descoperi pricinile pentru care nu suntem fericiți. Privind cu sinceritate în inima noastră, oare nu vom găsi că este goală de virtuți? Săracă în dragoste?

Dacă ne vom cerceta cu atenție vom auzi glasul conștiinței care ne va spune din ce motiv am pierdut îndrăzneală către Dumnezeu.

„Nu cumva conștiința murmură pentru încălcarea poruncilor Lui? Nu cumva vă judecă pentru nedreptățile, minciunile, neglijarea îndatoririlor față de Dumnezeu și față de aproapele?”

Nimic nu oferă mai multă tihnă și bucurie omului decât inima lui curată, curățită de patimi și vicii. Într-o inimă curată locuiește Însuși Dumnezeu, și de aceea omul acela nu poate fi decât fericit și împlinit.

Dumnezeu vrea să sălășluiască în noi, deși este nemărginit și necuprins. Și ce poate aduce mai multă fericire decât a-L avea pe Dumnezeu înlăuntrul nostru?

„Dumnezeu spune despre cei care au inima curată: „Voi locui în ei și voi umbla, și voi fi Dumnezeul lor, și ei vor fi poporul Meu” (II Corinteni 6, 16).

Așadar, vedem că cei mai fericiți oameni sunt aceia care Îl au pe Dumnezeu ca Dumnezeu al lor, după cum zice Psalmistul. Căci „toate bunurile și harismele Duhului Sfânt se găsesc în sufletele lor fericite”

„Ce trebuie mai mult? Nimic, întra-adevăr nimic! Pentru că au în inima lor darul cel mai mare: pe Dumnezeu Însuși”.

Sursă: Altarul Credinței, Cât se înşală oamenii care caută fericirea departe de ei înşişi: http://altarulcredintei.md/cat-se-insala-oamenii-care-cauta-fericirea-departe-de-ei-insisi/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.