Încercările sunt un „antibiotic” pentru bolile sufletului

Părintele Paisie Aghioritul obișnuia să folosească deseori un limbaj medical pentru a descrie lucrarea patimilor asupra sufletului și a corpului, sau legătura dintre patimi și starea noastră spirituală și fizică.

Astfel, spunea că încercările care vin asupra noastră au un efect antibiotic împotriva bolilor sufletești. Ele sunt trimise de Dumnezeu pentru ca noi să sporim duhovnicește.

Incercarile sunt antibiotic pentru bolile sufletului

Din cauza păcatelor, nu mai avem o vedere clară asupra sufletului nostru. Iar când nu mai ascultăm deloc glasul conștiinței și nu ne mai mustră pentru faptele noastre rele, înseamnă că ne aflăm într-un stadiu avansat de boală.

„Dumnezeu știe foarte bine în ce stare duhovnicească se află fiecare dintre noi, dar fiindcă noi nu știm, îngăduie să fim ispitiți, ca să ne cunoaștem pe noi înșine, să ne aflăm patimile ce sunt ascunse înlăuntrul nostru și să nu avem pretenții nesăbuite în Ziua Judecății”.

Iată cât de important este să ne curățim în timpul vieții noastre pământești de patimi și de vicii. Iar când noi înșine nu avem putere să rupem legătura cu păcatul, Dumnezeu intervine și facilitează această despărțire.

Citește și: Nu trebuie să fugim de ispite, ci să le înfruntăm cu răbdare și rugăciune – Sfântul Paisie Aghioritul

De multe ori, acest lucru se întâmplă printr-un necaz. Pentru că doar greutățile ne smeresc, ne fac să ne îndreptăm atenția spre Dumnezeu, spre viața veșnică și spre starea noastră sufletească.

Doar atunci când suferim începem să cugetăm mai profund la viața noastră, la rostul nostru pe pământ, la sensurile existenței noastre. Doar în astfel de clipe conștientizăm că nu trăim conform poruncilor lui Dumnezeu, că nu suntem bineplăcuți Lui prin cele pe care le săvârșim.

„Pentru că, de ar trece cu vederea patimile noastre și ne-ar lua în Rai așa cum suntem, și acolo am crea probleme.

De aceea, Dumnezeu îngăduie diavolului să creeze aici ispite, ca să ne scuture, astfel încât să se smerească și să se curețe sufletul nostru prin mâhniri, după care se umple de har”.

Iată de ce nu trebuie să cârtim împotriva necazurilor, pentru că ele au rolul de a ne ajuta să dobândim viața veșnică.

Întotdeauna trebuie să ne rugăm ca Dumnezeu să ne arate greșelile, să ne descopere motivul „certării” Sale, precum și calea prin care să ne îndreptăm și „medicamentele” necesare vindecării. Nici să nu dăm vina pe Dumnezeu pentru cele ce ni se întâmplă. Noi singuri suntem autorii faptelor noastre și tot cei care suportă consecințele. 

„Dumnezeu îl lasă pe diavol liber să-l ispitească pe om până la un punct, iar pe om îl lasă liber să facă binele sau răul”.

Citește și: Ce sunt ISPITELE și ce rol au în viața noastră

Surse:

1. Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul, Încercările – un „antibiotic” sufletesc, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/incercarile-un-antibiotic-sufletesc

2. Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul, Libertatea de alegere vine „la pachet” cu responsabilitatea, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/libertatea-de-alegere-vine-la-pachet-cu-responsabilitatea

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.