Nimic nu ne mântuiește mai mult ca smerenia

Dintre toate virtuțile care îl definesc pe un creștin, un ucenic al Mântuitorului, cea mai mare este smerenia. De aceea, de multe ori, Dumnezeu îngăduie să trecem prin necazuri, ca să exersăm smerenia.

„Bine-mi este mie că m-ai smerit, ca să învăț îndreptările Tale” (Ps. 118, 71).

Despre smerenie

Nimănui nu-i vine ușor să se smerească și să viețuiască în smerenie, pentru că acest mod de viață este împotriva propriul sine și împotriva propriei dreptăți.

Cel care ține la dreptatea lui, se contrazice mult cu ceilalți și vrea să se facă doar cum spune el, suferă de mândrie. În timp ce omul smerit se leapădă de voia sa, de părerile lui, de voia lui. Unul ca acesta vrea doar să facă voia lui Dumnezeu, de aceea nu se tulbură când lucrurile nu ies cum plănuiește el.

Fiindcă nu ne putem smeri de bună voie, Dumnezeu îngăduie întâmplări care să ne aducă la smerita cugetare.

„Domnul ne ține în lucrare cu tot felul de ispite și ne face să traversăm situații care ne pun în încurcătură, pentru că nu merg după planurile noastre”.

În situațiile dificile, cel smerit nu se descurajează, ci se supune voii lui Dumnezeu și consideră întâmplarea respectivă un prilej pentru sporirea lui duhovnicească.

Cel smerit îl poate îmblânzi inclusiv pe cei mândri, pe cei care viețuiesc în neorânduială și pe cei aroganți prin atitudinea lui blândă, răbdătoare, îngăduitoare, cumpătată, nefățarnică și pașnică.

Cel smerit nu cârtește atunci când nu se împlinește voia, nici nu Îi cere socoteală lui Dumnezeu de ce nu i-a împlinit dorința. Dimpotrivă, prin cugetul lui smerit, reușește să își păstreze pacea sufletului.

Modelul lui este Însuși Mântuitorul, Care S-a lăsat în mâinile prigonitorilor fără să cârtească, fără să răspundă împotrivă, fără să riposteze sau să răsplătească răul primit cu rău. Din contră, ne-a dat o pildă frumoasă de îndelungă-răbdare, iertare și dragoste.

Citește și:

SMERENIE înseamnă că sunt liber de patimi, de complexele mele, de egoismul meu

Nici o virtute nu ne mântuiește mai mult ca smerenia. Poți să ai toate bunătățile duhovnicești, dacă nu ai smerenie, nu te poți simți bine nici în Rai.

Celor care se deznădăjduiesc din cauza vieții lor lipsite de fapte bune, Sfântul Isaac Sirul le spune:

„Răsplata se dă nu pentru împlinirea poruncilor, ci pentru smerenie, și când puterea celor dintâi slăbește, smerenia place lui Dumnezeu în locul acestora”.

Aceste cuvinte nu trebuie să ne lenevească în ceea ce privește lucrarea poruncilor, ci au rolul de a ne întări convingerea că mai mare decât toate faptele bune este smerita cugetare.

„Când împlinim ceva, să nu ne îngâmfăm, iar când ne vedem neajunsurile, să nu cădem cu duhul, ci să ținem calea de mijloc”.

Iar Dumnezeu, văzând smerenia noastră, ne va da putere să împlinim poruncile și să lucrăm faptele cele bune.

Cea mai puternică armă împotriva tuturor ispitelor și a tulburării care ne vine din necazuri este smerenia.

Citește și:

BIRUINȚA împotriva oricărei ispite stă în SMERENIE și RĂBDARE

Surse:

1. Doxologia, Smerenia ne deschide ochii duhovnicești: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/smerenia-ne-deschide-ochii-duhovnicesti

2. Doxologia, Când lucrurile nu merg cum zic eu: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/cand-lucrurile-nu-merg-cum-zic-eu

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.