Este mare lucru să nu gândești nimic rău despre ceilalți – Părintele Dumitru Stăniloae

Sfânta Scriptură ne învață că nu numai păcatele cele săvârșite cu faptele vor fi judecate de Dumnezeu, ci și păcatele făcute cu gândul.

Mintea noastră este un generator neîntrerupt de gânduri, idei, impresii, planuri și judecăți. Nu tot ceea ce ne trece prin cap este adevărat sau folositor.

Sa nu gandesti rau de nimeni

Ca și creștini, trebuie să avem o igienă a minții, care înseamnă sortarea gândurilor rele și înlăturarea lor.

Cugetele necuviincioase, invidioase, defăimătoare, negativiste sau descurajante trebuie îndepărtate, deoarece zăbovirea lor în mintea noastră sau convorbirea cu ele ne pot face mult rău.

Mintea trebuie curățată permanent, mai ales de gândurile rele la adresa celorlalți. Doar cel care nu ia aminte la el însuși nu poate auzi aceste gânduri, care apar în orice clipă vedem pe cineva, vorbim cu cineva sau ne gândim la cineva.

Citește și:

Să nu primiți gândurile de ură împotriva semenilor, ci să le alungați cu rugăciunea lui Iisus – Părintele Efrem Filotheitul

Mintea noastră este un critic nemilos, dar nu față de propriile fapte, ci față de faptele altora. Judecăm ușor ceea ce fac semenii noștri, le dăm sentințe, le punem etichete.

Este mare lucru să nu gândești nimic rău cu privire la ceilalți, spunea Părintele Dumitru Stăniloae. Aceasta este o lucrare permanentă a creștinului, aceea de a avea paza gândurilor.

Mintea noastră trebuie să fie atât de curată încât conștiința să nu ne mustre nici în fața lui Dumnezeu, nici în fața oamenilor.

„Dacă trebuie să-I oferim lui Hristos gândul fiecărui lucru și chiar persoana noastră, este firesc să-I oferim și relațiile noastre cu ceilalți. Iar aceasta are din nou o mare importanță nu numai pentru curățirea noastră, ci și pentru ameliorarea raporturilor noastre cu ceilalți”.

A nu gândi răul despre aproapele înseamnă să ai mereu o îndreptățire pentru el.

„Asta înseamnă să te gândești la celălalt și să comunici cu el întotdeauna cu iubire și înțelegere pentru defectele sale, care nu-i definesc ființa”.

Mintea de judecător trebuie să o avem față de noi, căci așa este corect. Iar față de ceilalți, trebuie să avem o inimă de mamă, iubitoare, plină de iertare.

Omul de lângă noi este și va fi mereu o mare taină, pentru că numai Dumnezeu știe ce este în el. Ce are în inimă, ce calități are, ce pocăință are pentru păcatele lui, ce virtuți a dobândit.

Niciodată nu putem ști ce se ascunde în spatele aparențelor și a gesturilor unei persoane.

„Faptul că cineva a comis o greșeală față de mine sau față de altul, nu trebuie să scadă în ochii mei valoarea și sensul incomensurabil al misterului său […]”.

Aproapele nostru este pentru noi „o rezervă infinită de mister”. De aceea nu se cuvine să catalogăm pe nimeni, nici să ne grăbim să acuzăm ori să judecăm.

„Sfântul Isaac spune: „Nu căuta să faci deosebire între cel vrednic și cel nevrednic, ci toți oamenii să fie pentru tine deopotrivă în bunătatea ta”.

Iată, oamenii trebuie percepuți prin filtrul nostru de dragoste și de bunătate, și nu după faptele lor, care pot avea întotdeauna o motivație neștiută de noi.

Oamenii trebuie priviți cu dragoste, și atunci ei ne vor părea mai buni și vom avea mai multă înțelegere și empatie față de ei. Atunci când te porți cu dragoste față de cei care au greșit, îi atragi spre pocăință și spre bine.

Citește și:

„Omul simplu este fără de răutate și fără de viclenie, el transformă în bine și răul și urâtul și are întotdeauna gânduri bune pentru ceilalți” – Sfântul Paisie Aghioritul

Dumnezeu nu vrea să piardă pe nimeni, de aceea nici noi nu trebuie să alungăm pe nimeni din pricina păcatelor lor.

„Domnul Însuși a stat la masă cu vameșii și cu desfrânatele și nu i-a deosebit pe cei nevrednici, pentru ca în felul acesta să-i atragă pe toți la frica de Dumnezeu, și prin cele trupești să-i apropie de cele duhovnicești”.

Sursă: Părintele Dumitru Săniloae, Să-I oferim lui Hristos gândul fiecărui lucru şi chiar persoana noastră, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/sa-i-oferim-lui-hristos-gandul-fiecarui-lucru-chiar-persoana-noastra

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.