Poți să păzești dragostea în căsnicie?

Căsătoria nu înseamnă doar atracție, ci o datorie a slujirii reciproce, spune Dimitry Semenik, autorul cărții „Dragostea adevărată. Taina dragostei înainte și după căsătorie”.

Este cu neputință ca un bărbat să iubească o singură femeie, dacă nu i-ar da Dumnezeu puterea și înțelepciunea să păzească poruncile Sale.

Poti pazi dragostea in casnicie? Pressfoto – www.freepik.com

În momentul în care decide să se căsătorească, trebuie să fie conștient de faptul că va face un legământ sacru, pe care Dumnezeu îl va binecuvânta și nimeni nu trebuie să îl desfacă.

Fariseii, vrând să-L ispitească pe Mântuitorul, l-au întrebat dacă se cuvine omului să-și lase femeia sa, pentru orice pricină. Iar El le-a răspuns că bărbatul care se unește cu o femeie devin împreună un singur trup.

„Așa încât nu mai sunt doi, ci un trup. Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă”.

Iar când L-au întrebat de ce Moise a îngăduit ca bărbații să își lase femeile și să le dea o carte de despărțire, Mântuitorul le-a zis:

„Pentru învârtoșarea inimii voastre, v-a dat voie Moise să lăsați pe femeile voastre, dar dintru început nu a fost așa. Iar Eu zic vouă că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, și se va însura cu alta, săvârșește adulter; și cine s-a însurat cu cea lăsată săvârșește adulter”.

Atunci ucenicii Săi auzind acest cuvânt greu au zis:

„Dacă astfel este pricina omului cu femeia, nu este de folos să se însoare. Iar El le-a zis: Nu toți pricep cuvântul acesta, ci aceia cărora le este dat”.

Cei care nu se pot înfrâna, sunt sfătuiți să se căsătorească. Dar cei care nu pot păzi căsnicia curată,

Unii oameni, după mulți ani de căsătorie întâlnesc o altă persoană față de care simt o atracție puternică. Atunci încep să pună la îndoială căsnicia și își zic în sinea lor:

„Poate că nu soția mea (soțul meu) este jumătatea mea cea adevărată, ci omul cu care m-am întâlnit acum? Nu cumva căsătoria mea este o greșeală și adevărul a ieșit la iveală abia acum?”

Ce alegere trebuie să facă cel pus într-o astfel de situație? El trebuie în primul rând să conștientizeze că aceasta este o ispită, și că datoria lui este să se împotrivească din toate puterile tentației apărute. Față de soția lui el este dator să o iubească deplin și să se jertfească pentru ea.

„Din punct de vedere creștin, într-o asemenea situație, omul este dator să facă totul pentru a birui tentația”.

În orice caz, dragostea față de soție este profundă, iar acele sentimente noi care apar față de o altă femeie sunt pătimașe. Astfel se poate face diferența între dragoste și atracție.

sunt sfătuiți să rămână așa, dar fără să păcătuiască.

Citește și:

Ovidiu Bojor – sfaturi despre dragoste și o căsnicie reușită

Când sentimentul de atracție este foarte puternic la nivel fizic, el înseamnă o ispită. Bărbatul trebuie să își învingă aceste porniri și să nu se lase stăpânit de ele.

Cu siguranță este soluția cea mai bună, la modul ideal, ca soțul să se lupte din răsputeri cu dorințele trupești și să rămâne în continuare cu soția lui.

„Am un respect enorm față de oamenii care procedează așa. Acesta este modelul cel mai înalt. În calitate de preot, sunt solicitat de oameni care îmi spun:

„Uite, situația este așa și pe dincolo, în familie, nu se mai leagă deja nimic. În asemenea cazuri spun totdeauna: „Numai voi puteți lua o hotărâre. Legea lui Dumnezeu o știți”.

Cel ispitit trebuie să decidă conform cu legea lui Dumnezeu și prin aceasta se va dovedi biruitor și înțelept. Însă aceasta ține de fiecare om în parte, de propriile lui principii și valori.

„Dacă omul trăiește doar pentru Dumnezeu, Dumnezeu îi va da putere să păzească porunca Lui. […] există însă și oameni slabi. Unii nu sunt în stare să facă așa ceva”.

În cazul lor, preotul nu poate să îi rupă total de Biserică.

„Eu le spun oamenilor: „La modul ideal ar trebui să procedezi așa. Dacă faci așa, bravo ție.

Dacă însă nu vei putea, dacă voința ta va fi mai slabă decât inima, atunci… ne vom pocăi. Vom trăi mai departe, vom clădi pe temelia existentă”.

Biserica îngăduie a doua căsătorie tocmai din cauză că oamenii nu au puterea să biruiască ispita. Este un pogorământ pe care îl face, iar el arată tocmai neputința omenească.

„Eu consider că omul trebuie să rămână credincios soțului (soției), oricare i-ar fi sentimentele, și asta cu atât mai mult cu cât sentimentele sunt schimbătoare și nestatornice, ele pot apărea unul după altul, schimbându-se, și fiecare dintre ele va pretinde la titlul de „dragoste”.

Și dacă sentimentele sunt atât de schimbătoare, înseamnă că nu putem avea încredere în ele. Nu trebuie să luăm niciodată decizii în baza unui impuls emoțional pasager, sau mai rău, trupesc.

Citește și:

Sfaturi Pentru O Căsnicie Bună – Părintele Iosif Vatopedinul

Sursă: Extras din: Dragostea adevărată, Taina Dragostei înainte și după căsătorie; Editura Sophia; București, pag. 291-293: http://altarulcredintei.md/a-te-lasa-in-voia-unei-asemenea-iubiri-e-o-neputinta/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.