Dacă vrem „să fie bine” în lume trebuie să devenim noi înșine buni

Dacă ne-ar întreba cineva ce am vrea să schimbăm în lume, cu siguranță ne-am referi la șefii de stat, la politicieni, la partenerul de viață. Într-un cuvânt, am vrea ca ceilalți să se schimbe.

Or, dacă vrem să fie bine în lume, în țară, în viața noastră, în sufletul nostru, trebuie să ne schimbăm noi.

Daca vrem sa fie bine trebuie sa devenim noi buni

„Ne păcălim mult și ne amăgim mult că vrem să fie bine: în familie, în societate… Și cum am vrea să fie bine?

Schimbându-ne conducătorul țării, șeful de post sau nu știu cine trebuie să se schimbe ca să fie bine, dar nu cumva eu să mă schimb”.

Cu toții vedem răul din jur, însă nimeni nu se uită la răul din el însuși, prin care contribuie la înmulțirea și perpetuarea răului din lume. Trebuie să schimbăm puțin punctul de vedere și să îndreptăm reflectorul asupra noastră.

„Nu înțelegem că nu poate fi bine, dacă nu suntem buni. Și dacă vom fi buni, va fi bine”.

Dacă am înțelege această ecuație simplă și am încerca să o punem în practică, în mod sigur lucrurile s-ar îndrepta în multe domenii.

În același calcul, dacă vom fi răi, rău va fi și în noi și în lume. Chiar dacă reușim să scăpăm de un necaz, răul poate continua să rămână iar problema să nu fie rezolvată în profunzime.

„Când încercăm să scăpăm… trebuie să ne tămăduim, să ne vindecăm”.

A ne îmbunătăți sufletește înseamnă a scoate răul din noi. Doar pe noi ne putem schimba, nu și pe ceilalți. însă, dacă noi înșine vom deveni buni, îi vom putea ajuta și pe ceilalți să devină buni.

„Odată ce tu nu ești bun, degeaba îi spui celuilalt să fie bun. Pentru că nu îi transmiți puterea de a fi bun. În schimb, tu dacă ajungi să fii bun, arunci semințele binelui celuilalt cu putere”.

Cei din vremea Mântuitorului mărturiseau că niciodată nu au auzit un om să vorbească așa cum vorbea El, deoarece cuvintele Lui aveau putere. De unde venea puterea lor? Din puterea vieții Sale. Astfel, „cu puterea vieții din noi putem să schimbăm pe ceilalți”.

Iar această schimbare personală presupune un efort, o asumare a propriilor responsabilități și a greșelilor proprii.

Sursă: Fragment din conferința „Biserica este OM cu trup și suflet”, Părintele Pantelimon Șușnea și Părintele Iustim Miron, Starețul Mănăstirii Oașa, Arad, 9 noiembrie, 2012: http://altarulcredintei.md/nu-poate-fi-bine-decat-plecand-de-la-mine/

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.