Sfaturi de aur pentru o viață creștină – Arhiepiscopul Platon

Viață creștină autentică nu trebuie privită ca o viață încorsetată, din cauza regulilor stricte de viețuire.

Creștinul trebuie să simtă poruncile lui Dumnezeu ca pe un îndrumar, ca pe o cale de eliberare de vicii, de patimi și de robia păcatelor.

Sfaturi pentru o viata crestina

De altfel, sfaturile pe care le veți găsi mai jos sunt tot atâtea șanse de a dobândi pacea, bucuria, dragostea, răbdarea și toate celelalte frumoase virtuți ale vieții creștine.

Dacă ne vom strădui, fiecare la măsura noastră, să trăim după principiile Părintelui Platon, Arhiepiscopul de Kostroma, viața noastră lăuntrică se va îmbunătăți semnificativ.

Un prim sfat, aducător de sănătate trupul și sufletului este sculatul devreme. Iar primul gând trebuie să îl îndreptăm spre Dumnezeu, aducându-I mulțumire și totodată cerându-I ocrotirea și îndrumarea.

„Fă semnul Sfintei Cruci și mulțumește-I pentru noaptea ce a trecut și pentru milostivirile Lui față de tine. Cere-I să-ți călăuzească fiecare gând, senzație și dorință, astfel ca tot ceea ce spui sau faci să-I fii bineplăcut”.

Mai departe, când ne îmbrăcăm, este bine să ne gândim la îngerul nostru păzitor și să cerem de la Domnul să ne „acopere cu haina mântuirii”.

După ce ne spălăm pe față și ne pieptănăm, este musai să ne facem rugăciunile de dimineață. Însă nu oricum, ci cu luare aminte și simțământul prezenței lui Dumnezeu:

„Roagă-te în genunchi cu evlavie, concentrare și blândețe, după cum se cade dinaintea privirii celui Atotputernic”.

În rugăciunile de dimineață trebuie să cerem de la Dumnezeu să ne întărească în credință, în dragoste, în nădejde și în răbdare, pentru a putea trece prin toate problemele zilei.

„Cere-I să-ți binecuvânteze ostenelile, pentru a sta departe de tot păcatul însemnat”.

După rugăciune, dacă timpul ne permite, putem citi câteva versete din Noul Testament și din psalmi. Scopul este să primim „luminare duhovnicească” și aplecare spre pocăință. Citirea Sfintei Scripturi este un izvor de înțelepciune.

„Încearcă să-ți dedici cel puțin cincisprezece minute contemplării duhovnicești a învățăturilor credinței și a folosului sufletesc din ceea ce ai citit”.

Fiecare dimineață trebuie privită ca pe o nouă șansă de mântuire pe care Dumnezeu ne-o dăruiește.

„Începe fiecare dimineață ca și cum abia ai hotărât să devii creștin, și trăiește după poruncile lui Dumnezeu”.

Munca pe care o desfășurăm zi de zi trebuie croită în așa fel încât să fie bineplăcută lui Dumnezeu și folositoare semenilor. Chiar dacă mâinile lucrează, mintea trebuie să fie ocupată cu rugăciunea.

„Mergând să-ți îndeplinești datoria, străduiește-te să faci totul spre slava lui Dumnezeu. Nu începe nimic fără rugăciune, pentru că tot ceea ce facem fără să ne rugăm se dovedește a fi, în cele din urmă, neînsemnat sau păgubitor”.

Să avem în minte cuvintele Mântuitorului Care ne-a zis că fără El nu putem face nimic. Iar în vremea lucrului, trebuie să ne străduim să ne păstrăm un duh bun, având nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu.

Pentru a păstra mintea lui Dumnezeu, este bine să repetăm rugăciunea „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!”

Orice reușită am avea, trebuie să o punem pe seama lui Dumnezeu. Iar dacă ceva nu ne merge, nu trebuie să ne întristăm, ci să ne lăsăm în voia lui Dumnezeu, Care știe cum să le rânduiască pe toate spre folosul nostru.

„Primește toate greutățile ca ispășire a păcatelor tale – în duh de ascultare și de smerenie”.

Când vine vremea mesei, trebuie să-I aducem din nou mulțumire lui Dumnezeu, cerându-I și pe mai departe binecuvântarea Lui.

„E bine să te ridici de la masă simțind puțină poftă de mâncare. În orice caz, evită excesele. Urmând pilda creștinilor din vechime, postește miercurea și vinerea”.

Un alt sfat important este să ne mulțumim cu ce avem și să nu dorim mai mult.

„Nu fi lacom. Mulțumește că ai hrană și haine, urmând lui Hristos Care S-a făcut sărac pentru noi”.

În toată petrecerea trebuie să fim cu luare aminte la faptele și la cugetele noastre, astfel încât conștiința noastră să nu ne mustre.

„Adu-ți aminte că Dumnezeu te vede mereu, și astfel fii cu băgare de seamă în ceea ce privește sentimentele, gândurile și dorințele inimii tale”.

O cale de a păzi smerenia este să primești cu umilirile din partea celorlalți și de a nu judeca pe nimeni.

„Cel ce judecă pe celălalt își ia asupră-și păcatele lui. E mai bine să plângi pentru cel păcătos și să te rogi ca Dumnezeu să-l îndrepteze în felul Său”.

Creștinului adevărat nu îi stă bine să pălăvrăgească mult sau să bârfească. Cel care vorbește mult cade ușor în clevetire și în alte păcate.

„Nu vorbi prea mult, amintește-ți că pentru orice cuvânt spus va trebui să-I dăm socoteală lui Dumnezeu. E mai bine să asculți decât să vorbești: în vorbărie este cu neputință să eviți păcatul”.

La fel de important este evitarea știrilor și a noutăților, precum și a curiozităților din viețile altora, care aduc multă tulburare în suflet și ne rup de rugăciune.

„Nu te certa niciodată și nu căuta scuze. Fii blând, liniștit și smerit; îndură tot, urmându-I lui Iisus. El nu te va împovăra cu o cruce care-ți depășește puterile. Te va ajuta și să-ți duci crucea”.

Sursă: Doxologia, 30 de pași pentru o viață creștină: https://doxologia.ro/30-de-pasi-pentru-o-viata-crestina

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.