Voi vă faceți planuri, dar mai bine v-ați lăsa în mâinile lui Dumnezeu – Sfântul Teofan Zăvorâtul

Nu există om pe pământ care să nu cugete la viitor, la ziua de mâine, la orele care urmează. Mintea noastră are libertate deplină să fie în orice loc. Deși nu poate vedea în viitor, ea accede la el prin imaginație.

Neîncetat urzește planuri, lansează idei și ipoteze, își închipuie cum și ce va fi. Deși pare un lucru firesc să ne folosim mintea în acest mod, nu este folositor.

Planurile de viitor si lasarea in grija lui Dumnezeu

Imaginația și gândirea la ziua de mâine sunt surse sigure de frământare, de tulburare, de îngrijorare. De aceea Mântuitorul ne-a sfătuit să nu ne facem griji cu privire la cele ce vor urma. Este suficient să avem încredere în Dumnezeu și să ne lăsăm cu totul în voia Lui.

Aceasta este una din însușirile de seamă ale creștinului: credința în Dumnezeu mai mult decât în forțele sale proprii și în oameni.

Sfântul Teofan Zăvorâtul spunea că nu este rău să îți faci planuri, dar mai bine este să te încredințezi cu totul în mâinile lui Dumnezeu. Și să așteptăm cu smerenie orice ne va da Domnul, arătându-ne gata să le primim pe toate cu supunere și ascultare.

Dumnezeu nu ne dă niciodată ceva care ne-ar putea vătăma sau ceva care nu ne-ar fi de folos. De aceea, atunci când nu primim ceea ce vrem, înseamnă că nu ne este de trebuință sau că ne-ar putea pune în pericol viața sau mântuirea.

Spre deosebire de mintea noastră limitată, Dumnezeu vede în viitor și știe ce se va întâmpla mai înainte de vreme. Visările nu fac decât să ne aprindă simțurile și să ne tulbure fără folos sufletul, spune Sfântul Teofan Zăvorâtul. Orice am vrea să facem, este bine să ne rugăm așa:

„Cu judecățile pe care le știi, Doamne, rânduiește viața mea, așa încât să mă mântuiesc”…

Sfântul Porfirie Kavsokalivitul spune că atunci când ne lăsăm lin în mâinile lui Dumnezeu, fără a ne sili deloc, Dumnezeu va veni în sufletul nostru și ne va aduce multă bucurie.

Atâta timp cât suntem plini de gânduri, de dorințe și de planuri deșarte, Dumnezeu nu poate intra și rămâne la noi.

Dacă Dumnezeu cunoaște toate, și pe cele din urmă și pe cele ce vor să vină, de ce nu Îl întrebăm pe El atunci când vrem să facem ceva, dacă e bine sau nu?

Dumnezeu cunoaște câte stele sunt în cer și câte ace are fiecare brad. La fel și firele de păr din capul nostru, toate sunt numărate.

„Așa că, de vreme ce El cunoaște aceste lucruri neînsemnate […] și le poartă de grijă, oare este cu putință să nu cunoască și problema ta ori să nu-I pese de ea? De o mie de ori spun: e cu neputință!”

Nu putem noi înțeleg pe deplin o problemă precum o înțelege Dumnezeu.

Pentru a avea mereu pace în suflet și în minte, am putea încerca să ne gândim mai puțin la viitor și să ne rugăm mai mult în prezent. Domnul le va rândui pe toate după atotștiința Sa.

Surse:

1. Doxologia, Ai încredere, e imposibil ca Dumnezeu să nu cunoască şi problema ta! https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/ai-incredere-e-imposibil-ca-dumnezeu-sa-nu-cunoasca-problema-ta

2. Doxologia, Lasă-te domol şi lin în voia lui Dumnezeu, iar El va veni şi-ţi va bucura sufletul: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/lasa-te-domol-lin-voia-lui-dumnezeu-iar-el-va-veni-ti-va-bucura-sufletul

3. Altarul Credinței, Rânduiește viața mea așa încât să mă mântuiesc…http://altarulcredintei.md/randuieste-viata-mea-asa-incat-sa-ma-mantuiesc/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]