IUBIREA declară război împotriva tuturor formelor de RĂU și URÂT din lume

Iubirea este cea mai puternică forță din Univers, concluziona Einstein. Nici nu poate fi altfel, deoarece Însuși Dumnezeu este Iubire, după cum spune Sfântul Apostol Ioan.

Ea are puterea să declare și să câștige războiul împotriva întregii lumi stăpânite de rău, singurătate, frig, urât, dezolare, frică, întuneric, păcat și moarte.

Iubirea declara razboi impotriva uratului si raului din lume

Porunca de a iubi desăvârșit răsună de peste veacuri în conștiințele oamenilor, dar nu mai poate răzbi din pricina zgomotului infernal pe care-l provoacă mașinăriile și tehnologia din zilele noastre.

În noi s-aud prea multe șoapte ispititoare și nu mai putem desluși limpede glasul lui Dumnezeu, glasul îngerului care ne spune să iubim, orice-ar fi.

Stăm unii lângă alții, trecem unii pe lângă alții, dar nu ne privim, nu ne simțim, nu ne recunoaștem unii în alții.

Nu am reușit să îl așezăm pe aproapele nostru pe aceeași treaptă cu noi. Nu am reușit să ne debarasăm de egoismul care ne ține captivi în iubirea de sine și ne împiedică să ne deschidem brațele către cei ce au nevoie de „un aproape” iubitor.

„Aceasta este iubirea: înlătură orice inegalitate […] iar când cineva este mai presus, se coboară ca fiind cel mai smerit dintre toți” (Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilie la „Fie minciună, fie adevăr”).

Ce-l motivează pe un om să viețuiască de bună-voie în smerenie, când are libertatea să se pună mai presus de toți și de toate? Tot Sfântul Ioan Gură de Aur ne dă răspunsul cel mai potrivit:

„Nimic nu-l face mai smerit pe cineva decât iubirea” (Omilia a-7-a la Epistola a II-a către Timotei).

Iubirea destramă toate sfaturile cele viclene, sparge zidurile despărțiturii, aprinde inimile împietrite, dezvăluie lumina adevărului, desțelenește rădăcina tuturor răutăților, care este formată din mândrie, aroganță și egoism.

Pe noi astăzi pare că nu ne mai leagă nimic, și totuși frați suntem unii cu alții prin simplul fapt că Unul este Dumnezeul și Tatăl nostru, Care ne-a dat viață.

Sfântul Ioan Gură de Aur spune că puterea iubirii stă în aceea că „nu-i înconjoară, nu-i unește și nu-i leagă numai pe cei care sunt prezenți și se găsesc lângă noi și-i vedem, ci și pe cei care s-au îndepărtat de noi”.

Pentru că Iubirea este singura forță care sfărâmă porțile morții și ale iadului. Părintele Dumitru Stăniloae spunea că iubirea îi dă sufletului puterea de a învinge moartea – din el și dintre el și ceilalți.

Iubirea se învață nu de la oameni, ci de la Dumnezeu, Care ne iubește cu o iubire neschimbătoare. Ea nu se adresează inimii din carne, ci sufletului nemuritor.

Iubirea nu se stinge nici cu ură, nici cu răceală, nici cu întuneric, nici nu se tulbură când vânturile veacului acestuia amăgitor suflă împotrivă-i. Dragostea nu cade niciodată.

Surse:

1. Sfântul Ioan Gură de Aur, Iubirea înlătură orice inegalitate, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/iubirea-inlatura-orice-inegalitate
2. Sergiu Ciocârlan, Declarație de Dragoste, Familia Ortodoxă, Octombrie, Nr. 10 (129), 2019, p. 67

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.