Cum o bucurăm și cum o întristăm pe Maica Domnului?

Sărbătorile Maicii Domnului sunt întotdeauna aducătoare de bucurie. Ce poate fi mai reconfortant pentru sufletul nostru decât să știm că avem o mamă în cer care veghează asupra noastră și ne păzește cu sfântul ei acoperământ?

Nu în mod întâmplător ea s-a arătat în chip de ocrotitoare în Biserica din Vlaherne. Cei prezenți la slujbă au putut-o vedea în mare slavă, înălțată în văzduh iar pe brațe ținând un acoperământ de aur, cu care îi acoperea pe credincioși.

Maica Domnului: ziarullumina.ro

Într-o cuvântare la sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului”, Sfântul Nicolae Velimirovici spunea că acestei bucurii pe care ne-o transmit arătarea și minunile Maicii Domnului trebuie să îi răspundem pe măsură.

Adică să o bucurăm și noi pe Maica Domnului? Și cum anume putem face aceasta?

Prin ascultarea de Dumnezeu, prin credință, prin dragostea noastră arătată către Fiul ei.

„Dacă ținem poruncile lui Hristos, prin aceasta pricinuim bucurie ei, celei ce L-a născut pe Hristos Domnul. Dacă ne căim pentru păcatele noastre, ea se bucură cu îngerii și întregul cer al lui Dumnezeu”.

Iar dacă nu avem nici credință, nici iubire față de Dumnezeu și de aproapele, nici fapte bune, nici pocăință, nici smerenie, atunci să știm că o întristăm pe Maica Domnului și pe îngerii lui Dumnezeu.

Și dacă este așa, atunci ce folos ne aduc sărbătorile închinate ei și participarea noastră la Liturghie?

„La ce ne folosește atunci că ne adunăm la rugăciune și cântăm cântări duhovnicești? Căci atunci când va veni să judece lumea, nu va judeca după limbă, ci după inimă”.

Și dacă cercetarea inimii noastre arată că nu suntem plini de dragoste și de milă, curați și credincioși lui Dumnezeu, nu vom avea părtășie cu Maica Domnului.

De aceea s-a arătat ea ca o caldă apărătoare a creștinilor, „pentru a le deschide ochii celor necredincioși, ca să afle de viața veșnică și de Împărăția Cerească”.

Ea s-a arătat și ca să îi mângâie pe cei întristați, încredințându-i că la capătul încercărilor și a durerii se află multă bucurie și ușa care duce în Raiul desfătării.

Citește și Maica Domnului alină suferințele, șterge lacrimile, culege rugăciunile noastre și le duce înaintea Fiului ei

Maica Domnului îi întărește pe cei care petrec în pocăință, ca să nu cadă în deznădejde, ci să capete și mai multă râvnă în lucrarea pocăinței. De aceea s-a și arătat „acoperământul ei, cu care îi acoperă de tot răul pe cei care cad la ea cu plânset, rugăciune și credință”.

În orice fel de întâmplare întristătoare ne-am afla, trebuie să știm că o avem sprijinitoare și alinătoare pe Maica Domnului.

Ea „necontenit ne bucură și ne ocrotește de necazuri și necontenit se roagă lui Dumnezeu pentru noi”.

Iubirea ei față de creștini este ca iubirea unei mame față de copiii ei, doar că ea arde de dorința de a ne mântui și de a intra întru bucuria Fiului ei.

Citește și Nu este om pentru care Maica Domnului să nu fi vărsat vreo lacrimă

Prin mijlocirea ei permanentă ea vrea să mântuiască pe cât mai mulți, ca jertfa Mântuitorului să nu fie zadarnică, ci „pentru fiecare picătură de sânge al Fiului ei să izbăvească de la pierire mii și mii de sufletele omenești”.

Sursă: Sfântul Nicolae Velimirovici, Cum să o bucurăm pe Maica Domnului?, Revista Familia Ortodoxă, Octombrie, Nr. 10, 2019. pp. 50-51

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.