Când spunem că nu avem nici un prieten, îl ofensăm pe îngerul nostru păzitor

În marea Sa iubire de oameni, Dumnezeu a trimis fiecăruia dintre noi un înger păzitor care să ne fie ajutor nevăzut în vremelnica noastră petrecere pe pământ și călăuză pe calea cea strâmtă care duce spre viața veșnică.

Îngerii sunt slujitori ai Preasfintei Treimi și sunt trimiși pentru a împlini lucrări ale proniei divine.

Ingerul pazitor

De la căderea lui Adam, ne aflăm sub semnul ispitelor. Iar din pricina înmulțirii păcatelor, nu mai putem vedea limpede calea care duce către Împărăția Cerurilor. De aceea avem nevoie de un ghid.

Îngerul păzitor petrece în permanență alături de noi. Oriunde suntem noi, este și el. De aceea, nimeni să nu se plângă că este singur pe pământ, sau că nu are pe nimeni lângă el.

„Spunem adesea că suntem singuri și nu avem prieteni adevărați. Ne ofensăm propriul înger păzitor… Cât de mult veți trăi, nu veți găsi un prieten mai bun”.

Chiar dacă nu îl vedem, îngerul nostru păzitor este o realitate la care putem accede prin rugăciune. Nici un ajutor de pe pământ nu se poate compara cu acest prieten ceresc. La el putem apela oricând având certitudinea că ne va ajuta.

Citește și Îngerul păzitor este fratele nostru mai mare care ne ocrotește și se roagă pentru noi – Părintele Efrem

„În zadar nu recurgi la ajutorul îngerului păzitor! Pe el îl poți deranja oricând ca pe un sfânt drag, ca pe cel mai apropiat prieten”.

Dacă știm că Dumnezeu ne-a oferit în dar un asemenea prieten, de ce nu profităm de ajutorul lui? De ce nu-i acordăm nici o atenție? Are atât de multă putere să ne păzească și să ne ajute, iar noi nu îi cerem nimic.

„Nu ne călăuzesc ei pe calea luminoasă, ferindu-ne să cădem în tot felul de păcate?

Atunci când ajungem abătuți, mâhniți, cine credeți că ne șoptește în taina inimii cuvinte de încurajare, de luptă? Firește, îngerii păzitori, căci ei nicicând nu dorm, potrivit spuselor psalmistului: „Nici să dormiteze cel ce te păzește” (Ps. 120, 3).

Iată cum trebuie să vorbim cu îngerul nostru păzitor:

„Ajută-mă, te rog, ajută-mă, păzitorul și acoperitul sufletului și al trupului meu, ajută-mă să îndeplinesc această lucrare, care nu-mi place, ajută-mă să nu gândesc, să nu spun, să nu fac – ceea ce nu e spre folosul meu!…”

În orice situație grea ne-am afla, să nu ezităm să apelăm la puterea lui.

„Ești îngrijorat, spre exemplu, pentru cei dragi, dar necredincioși – roagă-te îngerilor păzitori ai lor, astfel încât să-i ajute să dobândească credință.

Ai citit Canonul Îngerului Păzitor și poți adăuga: „Mă rog și vouă îngerilor din toată inima mea. Ajutați-le sufletelor încredințate vouă de Dumnezeu, ajutați-i să se mântuiască.

Să nu crezi că este inutil: ei vor vedea dragostea ta fierbinte pentru cei de care au grijă – și neapărat vor face ceva ce este peste puterile noastre. Doar și tu, când îndeplinești o muncă pentru cineva drag ție, neapărat te strădui să o faci mai bine”.

Citește și Îngerul păzitor răspunde cel mai grabnic la rugăciunile noastre

Să ne gândim că dacă îngerul păzitor este gardianul nostru propriu și personal, dedicat nouă 24 de ore din 24, înseamnă că el va face totul pentru noi și poate face orice îi cerem, dacă este de folos.

„Alții cheltuiesc sume mari de bani pe agenți de pază, uitând că apărătorii cei mai fideli și puternici sunt îngerii Domnului, pe care, din păcate, nu îi invocăm prea des în rugăciune, deși prin puterea lui Dumnezeu ei săvârșesc înfricoșătoare minuni.

Ce „bodyguarzi” de treabă sunt îngerii! Nu cer bani, nu cer salarii mărite, nici arme, nici mașini, nici camere de supraveghere. Voiesc doar să-i primim în viață, să le devenim prieteni”.

Tot ce vrea îngerul păzitor de la noi este să conlucrăm cu el la propria noastră mântuire, să nu îi îngreunăm lucrarea, să nu îl îndepărtăm prin păcatele noastre, să fim ascultători, să mergem pe calea pe care ne-a arătat-o Mântuitorul.

„[…] Prietenia cu Sfinții Îngeri ne aduce nu doar pază și protecție aici, ci îndeosebi în calea către Cer. Să cultivăm mai intens „relația” cu ei, care ne va ajuta negreșit la mântuire […]”.

Îngerii păzitori își jertfesc toată viața lor pentru a avea grijă de noi. Nici nu știm noi de câte ispite și pericole și atacuri ale diavolilor nu ne feresc ei!

„Cine pricepe câte primejdii, accidente, necazuri pândesc fragila noastră existență? De-am ști pe toate, am aprecia la reala sa valoare jertfa sfinților noștri ocrotitori.

Va veni vremea când toate se vor vădi. Abia atunci vom înțelege din câte primejduiri, boli și situații limită ne-au salvat”.

Surse:

1. Altarul Credinței, În zădar nu recurgi la ajutorul îngerului pazitor! http://altarulcredintei.md/in-zadar-nu-recurgi-la-ajutorul-ingerului-pazitor/
2. Arhim. Mihail Daniliuc, Îngerul păzitor, bunul meu prieten, Doxologia: https://doxologia.ro/puncte-de-vedere/ingerul-pazitor-bunul-meu-prieten

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...
loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.