Vrei să nu mai suferi din dragoste? Învață să oferi fără să aștepți nimic în schimb

Dacă o relație de iubire este întemeiată pe dorința de a primi permanent, de a lua, de a avea, ea nu va rezista în timp. Dorințele sunt atât de puternice și revendicatoare încât celălalt nu le va putea împlini pe toate sau desăvârșit.

Din acest motiv apare suferința între cei care formează un cuplu.

Invata sa iubesti fara sa astepti nimic in schimb

„A aștepta ceva în schimbul dragostei este o abordare cu totul greșită. Dacă omul face gesturi frumoase cu un asemenea sentiment, el nu iubește cu adevărat”.

Mântuitorul a venit pe pământ ca să ne arate adevărata dragoste, să ne învețe cum trebuie să iubim și cum să ne purtăm cu semenii noștri. Ne-a dat poruncă să îl iubim pe aproapele nostru, pe cel de lângă noi – oricine ar fi el – ca pe propria noastră ființă.

Iar în alt loc a zis că trebuie să facem celorlalți ceea ce am vrea ca oamenii să ne facă nouă. Acest lucru ne arată limpede că trebuie să practicăm o dragoste dezinteresată, care jertfește totul pentru binele celuilalt.

Acest tip de dragoste a arătat-o Mântuitorul când S-a lăsat răstignit pe Cruce și omorât pentru a ne salva pe fiecare dintre noi din blestemul păcatului și a morții celei veșnice.

„Dragostea autentică e dezinteresată, se săvârșește în numele lui Dumnezeu, Care este Dragoste, și în numele aproapele”.

O femeie are nevoie de soțul ei nu pentru a-i aduce bani și a o ajuta la treburi grele, ci pentru a o iubi. Un bărbat are nevoie de soția lui nu pentru a-i face mâncare, ci pentru dragostea, purtarea ei de grijă și gingășia ei.

Citește și Ce să faci dacă soțul nu-ți răspunde cu aceeasi iubire

Unii se pot întreba: dacă dragostea înseamnă să dai fără să ceri nimic în schimb, celălalt nu va profita de aceasta și la un moment dat doar va lua fără să mai ofere nimic? Nu va înceta să prețuiască iubirea primită?

„[…] dacă vom dărui dragoste dezinteresat celui iubit și vom face asta în mod corect, va veni momentul când el va vrea să facă ceva la rândul său pentru noi”.

Iubirea oferită trebuie să fie din tot sufletul, din toată convingerea, fără nici o urmă de egoism, dorințe de posesiune, fără așteptări și pretenții.

Doar așa va simți celălalt că dragostea noastră este sinceră și profundă și va răspunde la ea în consecință.

Citește și Dumnezeu ne-a poruncit să iubim nu să căutăm iubirea

„Omul a fost făcut de Dumnezeu cu necesitatea de a iubi, de a face ceva pentru ceilalți oameni; el nu poate doar să ia la nesfârșit, trebuie să și dea, dacă inima lui n-a fost întunecată definitiv de patimi”.

Dacă iubirea nu este dezinteresată, ea nu este iubire. Nu există altă cale de a iubi adevărat decât cea prin care trebuie doar să dai, fără să aștepți nimic în schimb.

„Nimeni nu ne forțează să iubim, aceasta ține de alegerea noastră. Vrei să iubești pe cineva? Iubește-l dezinteresat; nu vrei, nu iubi”.

Monahia Siluana Vlad le recomandă femeilor să se roage pentru bărbații pe care îi iubesc. Să citească pentru ei un acatist sau un paraclis, să facă metanii, să se roage cu rugăciunea inimii, să îi treacă pe pomelnic. Aceasta înseamnă să iubești fără să pretinzi nimic.

„Învață să nu mai pretinzi nimic și nu vei mai suferi”.

Când iubești și dai iubire, simți mulțumire și împlinire, ai multă bucurie în suflet și nu poți suferi. Suferința este provocată de egoism și de dorința de a avea tot timpul ceva.

Surse:

1. Altarul Credinței, Dacă iubirea noastră este o pretenţie, atunci va fi o suferinţă continuă: http://altarulcredintei.md/daca-iubirea-noastra-este-o-pretentie-atunci-va-fi-o-suferinta-continua/
2. Altarul Credinței, Vrei să iubeşti pe cineva? Iubeşte-l dezinteresat: http://altarulcredintei.md/vrei-sa-iubesti-pe-cineva-iubeste-dezinteresat/

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...
loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.