De ce nu trebuie să răspunzi la ocări – Sfântul Ioan Gură de Aur

Mulți dintre noi trăim cu impresia falsă că suntem smeriți și blânzi, că iertăm ușor, că nu ținem minte răul, că nu suntem certați cu nimeni, că nu urâm pe nimeni. Până la proba contrarie.

Îndată ce o persoană ne mustră, ne ocărăște, ne învinuiește – pe drept sau pe nedrept, ripostăm și ne arătăm adevărat față.

De ce sa nu raspunzi la ocari

Cu greu se poate controla cineva să nu răspundă la batjocură și ocări. A ne apăra de defăimări face parte din instinctul nostru de „supraviețuire mentală”, mai ales când suntem acuzați pe nedrept.

Dar am dobândit această apărare și îndreptățire de sine și prin lucrarea mândriei, a orgoliului și a părerii de sine.

Fericit este cel care își poate stăpâni nu doar limba atunci când este ocărât, ci și mintea de gânduri rele, simțurile de veninul mâniei și sufletul de ură.

Citește și Omul MÂNDRU se teme de REPROȘURI, iar cel smerit primește cu bucurie ocările – Sfântul Siluan Athonitul

Dacă vrei să te izbăvești de mânie și de îndreptățirea de sine, trebuie să începi să lucrezi smerenia. Sfântul Isaac Sirul spune că mai bine este „să fii bănuit de prostie fiindcă nu știi să te împotrivești cu vorba, decât să fii socotit înțelept pentru neobrăzarea ta. Fii sărac, fii cu smerenie, și nu bogat din obrăznicie”.

Mai mult câștiga are omul care nu răspunde la ocări și batjocuri, decât cel care se lasă biruit de mânie și se pornește cu ură împotriva celor care îl prigonesc.

„Când tu ai răspuns cu batjocură la batjocură, ai fost biruit, nu de oameni, ci, ceea ce este mai rușinos, ai fost biruit de patima mâniei, care stăpânește pe omul lipsit de libertate”.

Orice patimă și viciu care îl stăpânește pe om îl înrobește, îl face sclav și slujitor al diavolului.

În schimb, cel care își stăpânește furia și leapădă gândurile cele rele, se face asemănător Mântuitorului Hristos, Care ne-a poruncit să îi iubim pe vrăjmașii noștri, să le facem bine celor care ne urăsc, să ne rugăm pentru asupritorii noștri.

Învățați de la Mine că sunt blând și smerit cu inima”, ne spune Domnul. Dar noi nu vrem să fim smeriți, noi vrem să ne apărăm orgoliul, să contraargumentăm, să demonstrăm că suntem cineva.

Ce câștigi dacă taci și nu răspunzi la ocări? Câștigi smerenie și mulți oameni de partea ta, care vor cunoaște adevărul și nedreptatea ce ți s-au făcut și te vor aprecia pentru smerenia ta.

„Cel ce răspunde batjocorii este de toți considerat că răspunde ca unul ce este atins acolo unde-l doar, și deci singur lasă a se înțelege bănuiala că are cunoștință de cele ce se vorbesc despre el”.

Citește și „Când oamenii te mâhnesc sau te jignesc, adu-ți aminte de Pătimirile Domnului” – Arhim. Athanasie

Când taci și nu ripostezi, celălalt se mânie și mai mult și se amărăște din cauză că simte că nu te pot atinge cuvintele și amenințările lui.

„Aceasta să o facem și când suntem loviți; anume când vrem să lovim pe adversar și să-i dăm lovitura cea mai grea; să-i întoarcem, zic, și obrazul celălalt și atunci i-am provocat mii de răni”.

Surse:

1. Altarul Credinței, Tu cum răspunzi la batjocură? http://altarulcredintei.md/tu-cum-raspunzi-la-batjocura/
2. Altarul Credinței, Simplitatea cucerește inima oamenilor: http://altarulcredintei.md/simplitatea-cucereste-inima-oamenilor/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.