Trebuie să înveți să trăiești corect cu omul de lângă tine – Arhim. Andreas Konanos

Nu a greșit cel care a spus că omul cât trăiește învață. De multe ori, înțelepciunea vine chiar din necazuri și din acele evenimente negative care sunt atât de cumplite încât par că nu aduc nimic bun în viața noastră.

Mulți pot da mărturie despre faptul că au dobândit o înțelegere mai profundă a vieții, a rostului lor pe pământ și a celor mai importante lucruri pentru care merită să se zbată în urma unor decepții sau neîmpliniri.

Trebuie sa inveti sa traiesti cu omul de langa tine

De ce? Pentru că Dumnezeu le-a luminat mintea să vadă nu greșeala celuilalt, ci propria lor greșeală, propriile lor cusururi, patimi și vicii.

Acesta este motivul pentru care mulți oameni, în urma unor suferințe se schimbă și devin mai toleranți, mai îngăduitori, mai blânzi, mai iubitori, mai credincioși.

Părintele Andreas Konanos spune că suferința pe care o provoacă despărțirea de o persoană iubită (fie prin divorț, fie prin deces) se datorează faptului că omul și-a construit un idol din persoana iubită.

„S-a întâmplat ceva brusc și persoana respectivă l-a decepționat, ceva s-a prăbușit în sufletul său. Știți ce se întâmplase? Era idolul său”.

A avea idoli înseamnă a așeza mai presus de Dumnezeu anumite lucruri sau chiar persoane. Iubirea pătimașă face din persoana iubită un idol.

Citește și Nu dragostea neîmpărtășită ne face NEFERICIȚI, ci propriul nostru EGOISM

Dezamăgirile din dragoste trebuie să ne ajute să pricepem rostul iubirii celei adevărate. Recăsătoria după divorț nu este cea mai bună soluție.

Mulți spun: „- Îmi găsesc acum pe altcineva!” Dar această hotărâre nu este corectă, spune Părintele Andreas.

„[…] Pentru că, găsindu-ți alt bărbat, nu vei învăța lecția, fiindcă și celălalt este om. Taina constă în a învăța să trăiești corect cu omul de alături, să descoperi sensul împreună cu el”.

Aceasta este una din cele mai mari taine ale căsniciei. Relația pe care o binecuvântează Dumnezeu prin căsătorie nu trebuie desfăcută sub nicio formă. Soții trebuie să facă tot posibilul să salveze căsnicia și familia.

Iar un secret al fericirii și păcii conjugale este dragostea necondiționată, dezinteresată, jetfelnică. Când te căsătorești cu cineva, este ca și cum te-ai căsătorit cu lumea întreagă.

„Iată de ce un sfânt spunea: Dacă îndrăgești o femeie, în ea îndrăgești toate femeile care există în lume”.

Nu fuga în brațele altei persoane rezolvă problema. Un altul nu va face decât să umple un gol, dar fără ca rana de dedesubt să fie vindecată, și în scurt timp sufletul se va îmbolnăvi și mai mult.

„Să nu căutăm decizii ușoare de genul „Plec!”. Cei care plecând au crezut că data viitoare vor face o alegere mai bună, au făcut același lucru”.

Soluția este să înveți lecția, așa cum spune Părintele Andreas. Să găsești disponibilitatea de a corecta ce este greșit la propria ta persoană.

Citește și Divorțul înseamnă neputința de a iubi, de a te schimba de dragul celuilalt

Să îți vezi defectele, să îți cunoști viciile și neajunsurile. Să fii în stare să te schimbi de dragul celuilalt.

„Dacă înveți să fii răbdător cu o persoană, vei dobândi răbdarea și pentru mulți alții. Prin urmare, taina și sensul se ascund în relația dintre voi, care trebuie să se întărească, să devină mai profundă”.

Mulți se despart și se căsătoresc iar și iar, fără să înțeleagă nimic și fără să se folosească duhovnicește. Dacă pleci dintr-o căsnicie pentru că te deranjează gălăgia, când vei ajunge în altă relație vei fi iritat de prea multa liniște.

Iar dacă vei ajunge și a treia căsătorie, acolo te vei confrunta și cu alte probleme și vei da vina pe celălalt. Mereu vor fi vinovați toți ceilalți, mai puțin tu.

Atâta timp cât nu înțelegi că problema este în tine și că trebuie să te corectezi tu, vei trăi ca în iad oriunde te-ai duce.

Sursă: Altarul Credinței, Taina constă în a învăța să trăiești corect cu omul de alături: http://altarulcredintei.md/sa-traiesti-corect/

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.