Dacă am crede în mila lui Dumnezeu, nu ne-am mai teme de nimic

Oricât de grele par încercările prin care trecem uneori, trebuie să știm că viața noastră nu este un hazard, cum nici existența noastră pe pământ nu este fără rost.

De altfel, nimic din cele ce se întâmplă cu noi nu este la voia întâmplării, ci toate sunt rânduite de Dumnezeu pentru folosul nostru.

Credinta inaltura teama

Dumnezeu se îngrijește de noi până în cele mai mici detalii și amănunte, și ne așază pe fiecare în locurile și contextele cele mai prielnice pentru ca fiecare dintre noi să avem șanse maxime de mântuire.

Nici măcar oamenii de lângă noi nu se află lângă noi în mod accidental. Părinții, rudele, prietenii și toți cei din vecinătatea noastră au locul lor în mântuirea noastră, la fel cum noi avem un rol în mântuirea lor.

Citește și Nu există „coincidențe” sau noroc, ci doar purtarea de grijă a lui Dumnezeu

Viața noastră nu este alcătuită dintr-un șir de coincidențe, ci ea este oblăduită de mâna cea binevoitoare a lui Dumnezeu. În limbaj duhovnicesc, purtarea de grijă a lui Dumnezeu pentru oameni și creația Sa se numește „pronie”.

Semne ale proniei divine putem vedea în orice clipă, în orice întâmplare. Chiar și în necazuri putem vedea mila lui Dumnezeu, pentru că ele ne oferă prilejul de întărire în credință, de vindecarea de patimi și de sporire în virtuți.

Citește și Trebuie să învățăm să-I încredințăm lui Dumnezeu durerile și neputințele noastre

Dacă am avea credință câtuși de puțin în Dumnezeu, nu ne-am teme de nimic. Dacă am crede în cuvintele lui Dumnezeu, nici o încercare nu ne-ar putea clătina. Mântuitorul ne-a făgăduit că va fi cu noi în toate zilele, până la sfârșitul veacului. De ce să ne temem?

Sfântul Antonie cel Mare avea o credință atât de mare încât zicea că nu se mai teme de Dumnezeu, pentru că frica a fost înlocuită de dragoste. Dumnezeu este Iubire, și dacă ne-am sârgui să răspundem cu iubire la iubirea lui Dumnezeu, împlinind cu toată inima poruncile Lui, nu ne-ar mai fi teamă de Judecată sau de moarte.

Citește și „Dacă am fi convinși de existența lui Dumnezeu și a lumii de dincolo n-am mai avea frică de moarte” – Părintele Iustin Pârvu

Bătrânul Amfilofie spunea:

„Nu mă tem de moarte, dar nu pentru faptele mele, ci pentru că eu cred în mila lui Dumnezeu”.

Când omul se înnoiește lăuntric prin lucrarea virtuților și primește înlăuntrul său pe Duhul Sfânt, se schimbă, nu mai este fricos, nici temător de Dumnezeu, ci iubitor de Dumnezeu. Frica nu dispare din cauză că el capătă mai multă încredere în el însuși. Dimpotrivă, el dobândește siguranță pentru că Îl descoperă pe Dumnezeu și își pune toată nădejdea în El.

Citește și Nădejdea în Dumnezeu ne ajută să trecem viața pământească fără frică și panică, precum copilul în brațele mamei sale – Sfântul Ioan de Kronstadt

Această încredere în ajutorul lui Dumnezeu și în iubirea Lui ne poate scăpa din orice situație dificilă.

„[…] când vâslim pe marea acestei vieți trecătoare, întâlnim adesea valuri puternice și furtuni mari: certuri, ispite, boli, suferințe, chinuri, prigoniri și pericole diverse. Dar nu trebuie să ne pierdem curajul. Să fim veghetori în credință! Și dacă, fiind oameni slabi și cu puțină credință, ne pierdem curajul în pericole, să facem ca și Petru și să-L chemăm pe Hristos; El ne va întinde mâna și ne va salva”.

Sfântul Siluan Athoniul spunea că omul păcătos, care nu Îl cunoaște pe Dumnezeu, se teme de moarte și de faptul că are multe păcate. Dar dacă am ști cât de mult ne iubește Dumnezeu, nimeni nu ar mai deznădăjdui.

„[…] Dumnezeu nu numai că iartă, dar se și bucură de întoarcerea păcătosului. Chiar și atunci când moartea îți bate la ușă, crede cu tărie că, îndată ce vei cere iertare, o vei și dobândi”.

Dumnezeu nu este ca noi, nici gândurile Sale nu sunt ca ale noastre.

„El este blând și milostiv și bun, și atunci când sufletul Îl cunoaște, el se minunează fără sfârșit și zice: „Ah, ce Dumnezeu avem!”

Surse:

1. Altarul Credinței, Când omul urcă duhovniceşte, frica îl părăseşte: http://altarulcredintei.md/cand-omul-urca-duhovniceste-frica-il-paraseste/
2. Biserica Sfântul Alexie, Despre iubire – Sfântul Siluan Athonitul: https://www.bisericasfalexie.ro/2019/03/10/despre-iubire-sfantul-siluan-athonitul/

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...
loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.