Rugăciune pentru unirea sufletească dintre soți către Sfântul Efrem

Unirea dintre soți o săvârșește Dumnezeu prin taina Cununiei și o păzește tot Dumnezeu, prin Duhul Sfânt. Relația de unire dintre femeie și bărbat în cadrul căsătoriei este asemănată cu relația dintre Hristos și Biserica Sa.

Sfântul Apostol Pavel spune că Biserica este trupul lui Hristos, iar El este capul Bisericii. Așa cum între cap și trup există o legătură strânsă, de comunicare, de funcționalitate, de completare, de armonie, așa și între soți trebuie să existe o uniune desăvârșită în toate aceste privințe.

Rugaciune pentru unirea sufleteasca dintre soti

Soții sunt datori, unul față de celălalt, cu o iubire jertfitoare, spune Părintele Teofil Părăian. Când ei reușesc acest lucru și familia lor reflectă unitatea dintre Hristos și Biserică, Dumnezeu ocrotește și sfințește căsnicia lor.

Căsnicia întărește și mai mult uniunea dintre soți prin copii, care sunt rodul iubirii lor și binecuvântarea văzută a lui Dumnezeu.

Această unire nu poate dăinui numai prin voința și contribuția soților, ci ea „trebuie ajutată de darul lui Dumnezeu”. Ei trebuie să se roage permanent ca harul Duhului Sfânt să îi păzească, să îi apropie și mai mult, să îi ferească de dezbinări, să le sporească dragostea și credincioșia, dăruirea și jertfelnicia.

Citește și Divorțul înseamnă neputința de a iubi, de a te schimba de dragul celuilalt

Pentru ca o căsnicie să dureze, soții trebuie să înțeleagă raportul dintre ei, relația de dependență și armonie dintre ei. Așa cum trupul are doi ochi dar o singură vedere, două urechi și un singur auz, două mâini pentru un singur pipăit, două picioare pentru o singură cale, toate așa căsnicia are doi membri dar cu o singură lucrare. Căsnicia și familia înseamnă o împreună-lucrare.

„Așa trebuie să fie uniți și soții, într-o singură gândire și lucrare”.

Căsnicia nu are alt scop decât mântuirea. De aceea relația de dragoste dintre soți trebuie să capete o importanță spirituală tot mai mare. Astfel, ei trebuie să își arate unul altuia tot mai multă înțelegere, tot mai mult respect, tot mai multă îngăduință și acceptare, tot mai multă dăruire și prețuire. Doar așa dragostea lor nu va muri niciodată, ci mai mult se va înmulți și va crește în Împărăția lui Dumnezeu.

Citește și Familia ne ajută să simțim că există cineva pe care îl iubim mai mult decât pe noi înșine

Rugăciune pentru unirea sufletească dintre soți

Preacuvioase Părinte Efrem, tu cunoști mai bine decât noi înșine starea sufletească în care ne aflăm, căci ne vezi deopotrivă toate neputințele, dar și puterile sufletești cu care Domnul ne-a înzestrat.

Limpezește inimile și mințile noastre, ca pricepând care ne sunt cu adevărat nevoile, să putem pune început bun, însuți rânduindu-ne vreme de înnoire și unire sufletească. Curăță toată neghina păcatului care este roditoare înlăuntrul nostru, iar obiceiurile cele ce s-au învechit întru noi și ne vatămă, strămută-le în lucrarea bună și firească, prin care nu mai sunt secătuite puterile sufletului.

Alungă de la noi gândurile de dezbinare și pomenire a răului, ca fiind înfrânte și nimicite, să ne umplem de bunăvoire, înțelegere, blândețe, prin care să vedem frumusețea cea tainică a chipului lui Dumnezeu din cel de aproape al nostru.

Fă tu ca lumina să ne străjuiască toate gândurile, cuvintele și faptele, ca astfel să regăsim bucuria împreună-viețuirii și seninătății firești, dintru care izvorăște odihna cea binecuvântată a dragostei pline de înțelepciune.

Fii tu nouă acoperământ și purtare de grijă, ca sub zâmbetul privirii tale, să mulțumim pentru toate, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Citește și Rugăciune pentru împăcarea între soți, către Sfântul Efrem cel Nou

Surse:
1. Basilica, Căsătoria și unitatea dintre soți: https://basilica.ro/casatoria-si-unitatea-dintre-soti/
2. Rugăciune pentru unirea sufletească dintre soți, Carte de Rugăciuni către Sfântul Efrem cel Nou, Editura Sophia, București, 2019, pp. 159-160

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.