SĂNĂTATEA nu depinde numai de hrană, ci mai cu seamă de LINIȘTEA sufletească

Omul pașnic, care are inima blândă și smerită, se simte întotdeauna bine și creează o stare de bine în jurul său. Sfântul Serafim de Sarov spunea că cel care dobândește pacea îi poate ușor „contamina” și pe cei care intră în contact cu el.

Așa cum este boala pentru trup, așa este tulburarea pentru suflet. Cel tulburat este supărăcios, mânios, pornit spre ceartă, nemulțumit, mândru, răzvrătit. Pe când cel liniștit este blând, smerit, împăciuitor, lesne iertător, îngăduitor.

Linistea sufleteasca

Ca să poți dobândi liniștea sufletească trebuie să treci prin focul ispitelor. Ele au menirea de a ne vindeca de mândrie, întrucât mândria este capul tuturor răutăților. Din pricina mândriei suferă omul pe pământ, spune Sfântul Siluan Athonitul.

Cel mândru nu este niciodată mulțumit de nimic, oricât ar avea, oricum ar fi lucrurile. El vrea tot timpul să se facă voia lui și de aceea nu are pace în suflet. Iată pricina tulburării și a stresului nostru continuu.

O inimă liniștită poată dobândi și cel care își simplifică viața, spune Sfântul Paisie Aghioritul. Cu cât mai multe bunuri are cineva, cu atât mai multe probleme își face, cu atât mai tulburat este. Cu cât avem mai puține lucruri, cu atât suntem mai deschiși spre rugăciune și spre Dumnezeu.

Nu prosperitatea ne aduce starea de bine. Studiile au demonstrat că mâncarea mai puțină adaugă ani vieții. Postul însoțit cu rugăciunea este cea mai bună doctorie pentru sufletul întristat și copleșit de necazuri sau de grijile vieții.

Sfântul Nil Ascetul spune că nu doar averea, ci și slava deșartă pe care o căutăm de la oameni, plăcerile, desfrânarea și orgoliul ne împiedică să fim liniștiți cu duhul.

Sfântul Teofan Zăvorâtul numește înfrânarea de la patimi cel mai bun medicament și cea mai bună asigurare a unei vieți lungi și liniștite. Patimile care ne răpesc pacea sufletului sunt judecarea și osândirea aproapelui. De aici începe tulburarea duhului și izgonirea ajutorului lui Dumnezeu.

Ca să ne păzim liniștea sufletului trebuie să acordăm mai multă atenție gândurilor, să le curățim, să le alungăm pe cele rele și urâte.

Iar pentru a avea bucurie, trebuie să ne aflăm pe cât posibil într-o stare continuă de rugăciune.

„Ați solicitat tratament. Iată tratamentul: alergați la Maica Domnului și ea totdeauna vă va ține în stare de bucurie”.

Cel care se roagă dobândește multă tihnă sufletească, iar această tihnă ține și trupul în stare de sănătate. Pe când, patimile și neliniștea „strică și sângele și vatămă în mod radical sănătatea”.

Surse:

1. Altarul Credinței, Sănătatea nu depinde numai de hrană, ci cel mai mult de liniştea sufletească: http://altarulcredintei.md/sanatatea-nu-depinde-numai-hrana-ci-cel-mai-mult-de-linistea-sufleteasca/
2. Pr. Adrian Agachi, Cum ne putem păstra liniştea sufletească? Ziarul Lumina: https://ziarullumina.ro/theologica/patristica/cum-ne-putem-pastra-linistea-sufleteasca-20452.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.