Trei mijloace prin care putem dobândi harul lui Dumnezeu

Fără harul lui Dumnezeu omul nu poate face nimic bun, care să-i asigure într-un fel sau altul, mântuirea. Fără harul lui Dumnezeu, viața noastră nu se poate îndrepta spre Împărăția Cerurilor, ci mai mult va merge spre cele ale lumii, care sunt pline de tulburare și de deșertăciune.

Harul lui Dumnezeu înseamnă putere, ajutor de sus. Când El se pogoară asupra noastră, ne însuflețește, ne luminează, ne îndreptează pașii pe calea cea bună.

Trei mijloace prin care putem dobandi harul lui Dumnezeu

Când harul lui Dumnezeu lucrează în viața noastră, simțim un sport nemăsurat. Ne simțim plini de viață și curajoși în lupta cu propriile patimi și vicii.

Există trei metode prin care putem dobândi harul sau ajutorul lui Dumnezeu, spune Arhimandritul Zaharia Zaharou. Sfaturile sale nu sunt îndreptate doar spre călugări, ci și spre noi, cei din lume, care trebuie să luăm ca îndreptar aceeași Evanghelie, aceleași porunci, aceleași pârghii de mântuire.

Părintele Zaharia spune că atunci când harul lui Dumnezeu vine la noi, el se face „izvor de insuflare pentru toată buna lucrare spre mântuirea noastră”.

Primul mijloc prin care putem atrage harul lui Dumnezeu este rugăciunea. Nu orice fel de rugăciune, ci mai cu seamă rugăciunea „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!

Monahii, dar și mulți dintre mireni, practică rugăciunea inimii sau rugăciunea lui Iisus cu scopul de a-și ține mintea tot timpul la Dumnezeu. Dacă am cunoaște cât de mare este puterea numelui Fiului lui Dumnezeu, ne-am sili cu toții să rostim această rugăciune cât mai des.

Arhimandritul Zaharia descrie foarte frumos ceea ce se petrece cu noi atunci când noi rostim numele lui Iisus.

„Atunci când chemăm neîncetat numele Domnului, pătrundem în prezența Lui, și prezența Lui este deosebit de sfințitoare și dătătoare de viață”.

Cel de-al doilea  mijloc prin care putem simți lucrarea lui Dumnezeu asupra noastră este participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Aici este locul și momentul în care Hristos Mântuitorul își arată deplina Sa iubire pentru noi, jertifindu-Se pentru noi. La fiecare Sfântă Liturghie El se pogoară la noi și preface vinul și pâinea în Sfântul Său Trup și în Scumpul Său Sânge ca noi să le putem mânca.

Și ne spune că cel ce mănâncă Trupul Lui și bea Sângele Lui, are viață veșnică. Iată de ce trebuie să mergem la Liturghie, ca să ne hrănim cu Pâinea Vieții și să ne adăpăm din Izvorul Nemuririi, care este Însuși Hristos Domnul.

Noi punem înaintea Domnului darurile noastre pământești, iar El le preface și ni le dă în schimb pe cele duhovnicești, spre sfințire și mântuire.

„Când venim la Liturghie și aducem ce avem mai bun în noi, cele mai bune așezări din inima noastră, și le punem în darurile aduse lui Dumnezeu, atunci Dumnezeu în schimb va pune viața Sa în aceste daruri și ni le va da nouă: în Liturghie are loc un schimb de viață”.

Al treilea, dar nu cel din urmă mijloc pentru dobândirea harului lui Dumnezeu este citirea Sfintei Scripturi. Este esențial pentru orice creștin să se îndeletnicească pe cât poate cu citirea Cuvântului lui Dumnezeu, pentru că și acesta este dătător de har, de energie duhovnicească, de bucurie și de viață.

„Cuvântul lui Dumnezeu, când este citit mereu, lasă în noi amprenta Duhului care l-a izvorât. Aceasta face să crească harul lui Dumnezeu în noi, iar acest har devine în noi izvor de insuflare pentru rugăciune și pentru toată buna făptuire”.

Sursă: Altarul Credinței: Trei mijloace puternice prin care putem dobândi harul lui Dumnezeu: http://altarulcredintei.md/trei-mijloace-puternice-prin-care-putem-dobandi-harul-lui-dumnezeu/

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.