Din ce cauză se întrerupe IUBIREA dintre oameni

Legăturile pe care oamenii le formează unii cu alții sunt aproape în toate cazurile bazate pe o formă mai mult sau mai puțin evidentă de interes.

Sfântul Ioan Gură de Aur spune că rareori o relație este întemeiată pe iubire. De cele mai multe ori, „oamenii se leagă între ei având ca motiv prietenia, și nu iubirea”.

De ce se despart oamenii

Veți întreba: dar oare prietenia nu este bună? Ea poate fi bună atâta timp cât nu sunt la mijloc scopuri ascunse. Dacă ne vom analiza relațiile noastre de prietenie, vom descoperi că ele sunt cauzate de o anumită motivație, sau mai direct spus, de un anumit interes.

„Unul iubește pentru că este iubit, celălalt pentru că a fost cinstit, altul pentru că cineva l-a ajutat la vreo problemă lumească de-a lui, un altul pentru vreun oarecare motiv asemănător”.

Iată cât de multe sunt motivele pentru care se formează prieteniile între oameni.

Rareori poți găsi pe cineva care iubește pe aproapele lui cu adevărat, profund, totalmente dezinteresat, cu iubirea pe care ne-a arătat-o și ne-a poruncit-o Mântuitorul Hristos. Cel care iubește nu caută favoruri sau beneficii de pe urma unei prietenii, ci el este cel care oferă și se oferă.

„Cei mai mulți sunt uniți între ei având ca motiv problemele lumești”.

Acest lucru se poate vedea analizând masele mari de oameni, care din aceleași probleme lumești, ajung să se dușmănească și să se războiască.

„Și pentru că aceștia sunt uniți între ei datorită acestor motive fără importanță, de aceea legătura dintre ei nu este una caldă, și nici continuă, ci imediat ce apare vreo jignire, stricăciune în bani, invidie, dragoste zadarnică și orice altceva asemănător, întrerupe iubire. Fiindcă nu-și găsește rădăcină spirituală”.

Iubirea dintre oameni trebuie să fie duhovnicească și să aibă scop mântuitor, adică să îi sprijine reciproc în înaintarea pe calea care duce către Împărăția lui Dumnezeu.

Tot ceea ce ne spunem unii altor, tot ceea ce facem unii pentru alții trebuie să fie ziditor, mântuitor.

Fără o rădăcină spirituală, nici o legătură nu poate rezista. Ea se va destrăma și se va risipi la primul motiv lumesc.

„Pentru că iubirea care-L are ca motiv pe Hristos este una stabilă, neîntreruptă și nestricăcioasă și nimic nu va putea să o distrugă. Nici bârfele, nici primejdiile, nici moartea, nici altceva asemănător”.

Cel care iubește cu iubirea lui Hristos este capabil să îndure nenumărate răutăți. Iubirea lui nu se diminuează față de cel care-l necăjește sau îl dușmănește.

Cel care iubește doar pentru că este iubit, când i se întâmplă ceva rău, iubirea slăbește în sufletul lor, pentru că iubirea lui nu este întemeiată pe Hristos. Pe când acela care iubește adevărat crede în cuvintele Sfântului Apostol Pavel care zice că iubirea nu cade niciodată.

Sursă: Altarul Credinței: Iubirea niciodată nu se sfârșește: http://altarulcredintei.md/iubirea-niciodata-nu-se-sfarseste/

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.